REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

PRIEVARTA SEKSAS NUSIKALSTAMA MEILĖ ..................................................................................................................................

REKLAMA
REKLAMA

Kai protas - žemiau bambos...

Irena ZUBRICKIENĖ

Lytinis santykiavimas arba kitoks lytinės aistros tenkinimas prieš kito asmens valią - gana dažnas nusikaltimas, luošinantis ir kaltininkų, ir jų aukų, ir jų artimųjų gyvenimus. Nusikaltimas, neretai nepaisantis amžiaus, socialinės padėties, išsilavinimo, profesijos. Niekas negali nuspėti, kada gyvenimo sūpuoklės į vienus tokio nusikaltimo "vartus" nusvies "kalėjimo kamštį", narkomaną ar, rodės, rūpestingą šeimos vyrą, ar net patį teisėsaugininką, o į kitus - ilgakoję gražuolę ar... dvokiančią benamę.

REKLAMA

Policininkas baikeris "prisibaikavo"?

Kauno, o kartu ir visos Lietuvos policiją sukrėtė skandalas: Kauno rajono apylinkės teismas nutarė mėnesiui suimti Kauno vyriausiojo policijos komisariato Areštinės ir konvojavimo skyriaus vyresnįjį policininką Romualdą Gasiulį (45 m.), įtariamą 18 metų kaunietės išžaginimu ir seksualiniu prievartavimu.

Įtariamas nusikaltimas dar neįrodytas, tačiau jau po minėtų teismo veiksmų Kauno policijos vadovas Algirdas Kaminskas neslėpė, jog ši istorija iškart metė dėmę visai policijos sistemai. Suimtus asmenis lydėdavęs policininkas Romualdas Gasiulis, kol vyks tyrimas, nušalintas nuo pareigų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirminiais duomenimis, Romualdas, neseniai nusipirkęs motociklą, dalyvavo Kauno pakraštyje vykusiame baikerių renginyje. Jame policininkas-baikeris susipažino su 3 merginomis. Bendraudamas vyras netruko išsiaiškinti, jog 2 iš jų - nepilnametės, o trečioji ką tik atšventusi 18-ąjį gimtadienį. Anot merginų, malonus kaunietis, kuris pagal amžių tiktų būti jų tėvas, sudarė rimto žmogaus įspūdį. Kai atėjo laikas vykti iš renginio, merginas į namus vežė baikeriai. Romualdas pakvietė ant jo motociklo sėstis vyriausiąją iš trijų naujųjų pažįstamų. Buvo jau naktis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėtas ikiteisminis tyrimas teigia, jog policininkas Romualdas, atsilikęs nuo baikerių kolonos, pasuko ne savo jaunosios keleivės namų link, o į Lapių seniūnijos teritorijoje esančią pamiškę. Ten dviejų vaikų tėvas, prieš merginą panaudojęs fizinį ir psichologinį smurtą, ją, jaunesnę už savo dukterį pora metų, išniekino.

Manoma, kad su kitais baikeriais tuokart Kauno link leidęsis policininkas iš anksto turėjo planą pamylėti pasirinktą keleivę, nes esą vienu momentu imitavo motociklo gedimą, krapštėsi prie variklio ir atsisakė kolegų, pasisiūliusių jo palaukti, pagalbos. Pats policininkas, jį apklausiant teisme, neneigė buvus lytinius santykius su jaunuole, tačiau tvirtino, kad tai vyko be jokios prievartos - esą mergina sutiko noriai, netgi pati buvo intymių akimirkų iniciatorė. Įtariamasis bandė atkreipti dėmesį į tai, kad skųstis nutarė ne pati mergina, o jos tėvai.

REKLAMA

Pareigūnas - irgi vyras

Kaip baigsis ši policininko baikerio istorija, spėlioti kol kas anksti. Ji tik tegali patvirtinti sparnuotą frazę, kad policininkas irgi yra žmogus su savo privalumais, su savo silpnybėmis bei klaidomis, kitaip tariant - irgi vyras.

Minėtas Kauno skandalas yra ne pirmas, kuriame visų smerkiančios akys nukrypsta į žagintoją pareigūną. Prieš pusantrų metų dėl mažametės podukros išžaginimo ir seksualinio prievartavimo už grotų atsidūrė dabar jau buvęs Šiaulių apylinkės prokuroras Algis Genevičius (40 m.), kurį teismas pasiuntė kalėti 12 metų. Buvęs pareigūnas savo kaltės niekada nepripažino.

REKLAMA

Prieš kelis dešimtmečius panašus skandalas buvo kilęs Kazlų Rūdoje (Marijampolės apskr.). Prokurorams tuokart nepavyko įrodyti, kad du milicininkai per linksmybių vakarėlį išžagino merginą. Maža to, vienas iš įtartųjų vėliau užkopė gana aukštais teisėsaugos karjeros laiptais.

Taip pat "Akistatos" korespondentus ne kartą buvo pasiekusios ir kalbos apie šalies areštinėse policininkų prievartą patyrusias areštuotas moteris, apie prostitutes, kurias neva žagina sąvadavimo bylas tiriantys policijos tyrėjai, tačiau pasiskundusioms moterims pritrūkdavo ir noro bylinėtis, ir kaltės įrodymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apimtam aistros - grožio nereikia

Neoficialiuose pokalbiuose vyrai mėgsta tvirtinti, kad tikrų išžaginimų beveik nebūna - nebent tada, kai iškrypėliai auką pagriebia nuo gatvės ar, jos tykoję, užklumpa kokioje nors atokesnėje vietoje. Anot daugumos vyrų, iš tiesų išžaginimais vadinamas istorijas dažniausiai sukuria gudrios merginos ir moterys, dėl įvairių priežasčių iš anksto sumaniusios įvilioti į pinkles.

- Beveik be drabužių, prisidengusios keliomis juostelėmis - ar ne viliokės tokios pusnuogės merginos? - tarsi klausė "Akistatos" skaitytojas marijampolietis Kęstutis (38 m.). - Ypač vasarą, kai vyrai nusiteikę laisvalaikiui ir malonumams. Tos nuogalės reikšmingai žvalgosi į kiekvieną pravažiuojantį automobilį. Vaikšto po kelias ir įžūliai žvengia į akis, jeigu stabteli ar ilgiau užlaikai žvilgsnį prie tokių. Gražios tos viliokės, išmanančios gundymo meną. Kaip prieš tokias atsilaikyti vyrui?

REKLAMA

Tačiau gyvenimo kasdienybė rodo, kad ne tik gražuolės vyrus traukia. Štai Marijampolės policija šiuo metu tiria benamės Jolantos (37 m.; vardas pakeistas) išžaginimo aplinkybes. Nuolatinės gyvenamosios vietos neturinti moteris, su artimaisiais praradusi visus ryšius, jau ne pirmus metus glaudžiasi atsitiktinėse pastogėse. Pastaruoju metu ji su keliais tokiais pat benamiais buvo įsikūrusi apleistame name, esančiame pačiame Marijampolės centre. Tik neseniai paaiškėjo, kad šį vadinamųjų dugno žmonių prieglobstį buvo "okupavę" naktiniai chuliganai. Po 16 - 22 metų jaunuolių žiaurių išpuolių vienas benamis tebeguli komos ištiktas Kauno medicinos universiteto klinikose, kitas - Marijampolėje, 2 vyrai, išmesti per langą iš antrojo aukšto, gydosi lūžusias kojas. Pradėjus tirti šiuos įvykius, paaiškėjo, kad 2 benamės moterys, tokios pat minėtų jaunuolių aukos, buvo priverstos išsirengti nuogai ir išmestos į dilgeles bei išstumtos trainiotis gatvėse. (Apie tai neseniai "Akistata" pasakojo plačiai.) Jos tvirtino, kad jaunuoliai intymių paslaugų iš jų nereikalavo. Tačiau kiek vėliau, kai buvo surasta dar viena "laužomų kojų istorijos" liudininkė - Jolanta, ji prisipažino patyrusi jaunuolių lytinę prievartą. Beje, apie išžaginimą sužinota tik tada, kai apie tai prasitarė patys sulaikytieji.

REKLAMA

- Jolantą pažemino 2 vaikinai, - sakė pareigūnai. - Vienas "dirbo", kiti žiūrėjo. Paskui prievartavo kitas. Įvykį stebėjo ir tuo metu pastogėje buvę benamiai, bet gelbėti likimo draugę bijojo, nes žinojo, kad bus sumušti. Paklausti, kodėl taip elgėsi, žagintojai neslėpė, kad tik dėl "prikolo". Jiems magėjo pasilinksminti. Paklausti, kodėl išsirinko vieną moterį, jie ciniškai atsakė, kad kitos "buvo per senos". Klausėme, o gal rinkosi pagal grožį. Įtariamieji tik prunkštė, kad grožio jie nematė, nes buvo labai tamsu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai pasakoję pareigūnai prasitarė, kad išprievartauta benamė, švelniai tariant, nepatraukli. Moteris ne tik suvargusi nuo pasirinkto gyvenimo būdo ir atrodanti kur kas vyresnė, bet ir dvokianti, nešvari - tiesiog atstumianti. Patyčias organizavusiems žiauriems jaunuoliams tai buvo nė motais. Pareigūnai bjaurėjosi net pačia aplinka, kurioje vyko naktinės orgijos: nuo šlapimo ir purvo pridvisę čiužiniai, riebaluotos palangės, nežinia kada šluotą regėjusios grindys, išmatų dvokas.

Neseniai benamės išžaginimas buvo įtariamas ir Klaipėdoje. Šiame mieste, netoli Liepų gatvės viaduko esančiame apleistame name, buvo rasta negyva benamė Audronė Kuznecova (49 m.). Kadangi moteris buvo iki pusės nuoga, pareigūnai įtarė buvus išžaginimą. Kaip "Akistatą" informavo Klaipėdos policijos atstovas spaudai Albinas Strumyla, ekspertai šio įtarimo nepatvirtino. Iš pradžių buvo manyta, kad moteris mirė nuo išsekimo, tačiau vėliau paaiškėjo, kad ji nužudyta. Sulaikytas ir įtariamasis - R.Pocius (50 m.)

REKLAMA

Pavojai - ir šviesią dieną

Lytinio smurto bylas tiriantys pareigūnai linkę priminti moterims ir merginoms, kad budrumo neprarastų ir šviesią dieną, nes nusikalsti linkę asmenys dažnai neteikia jokios pirmenybės paros laikui. Jų galvoje - vienintelė mintis: kaip pasiekti tikslą?

Tai galėtų patvirtinti klaipėdietė Justė (18 m., vardas pakeistas). Ji dieną susiruošė pas draugę ir, pasakiusi mamai, išėjo gatvėje laukti autobuso ties Šilutės plentu, netoli įmonės "Klaipėdos energija". Laimei, tolstančią dukrą akimis lydėjo jos mama, žiūrėdama pro langą. Moteris pamatė, kad prie Justės artėja nepažįstamas vyras. Jai šovė į galvą mintis, kad dukrai gresia pavojus, ir moteris paskambino dar matomai Justei neva paklausti, ar ši jau įsėdusi į autobusą. Vos tik mergina atsakė, kad atvažiavo dar ne tas autobusas, prie jos prišoko nepažįstamasis ir pradėjo temptis nuošaliau. Tai pamačiusi motina puolė į lauką, pribėgo prie degalinėje stovinčio saugos tarnybos automobilio ir paprašė pagalbos. Vienas apsaugininkas nubėgo paskui Justę, kitas kartu su jos mama važiavo ten pat. Gelbėtojams priartėjus prie Justės, užpuolikas jau buvo nusitempęs merginą už autobusų stotelės, parvertęs ant žolės tarp krūmų ir užgulęs. Smaugdamas ir mušdamas jis bandė išžaginti besipriešinančią auką. Pamatęs apsaugininkus, iškrypėlis puolė bėgti, bet buvo sulaikytas. Kadangi jis priešinosi, vyrai panaudojo dujas ir uždėjo antrankius. Pareigūnai tuoj nustatė, kad tai nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis Petras J. (47 m.). Jis buvo apsvaigęs.

REKLAMA

Pareigūnai neabejoja, kad Justė šiandien jau būtų žagintojo auka, jeigu ne jos atidi ir nuovoki mama bei pačiu laiku pakeliui sutikti neabejingi apsaugininkai.

"Kaltininkai" - neatsargumas ir alkoholis

Didelę darbo su išžaginimų aukomis patirtį turintys pareigūnai teigia, jog tokių nusikaltimų svarbiausios priežastys yra dvi - neatsargumas ir alkoholis. Tam pritaria ir vilnietis teismo medicinos ekspertas Jonas Mindaugas Paliulis, Mykolo Romerio universiteto Teismo medicinos instituto Vilniaus skyriaus vedėjas. Anot jo, vyrams alkoholis - pagrindinis veiksnys, skatinantis agresiją ir stumiantis į smurtavimą. Eksperto darbo praktikoje buvo atvejų, kai išsiblaivę įtariami vyrai tiesiog alpdavo pamatę, ką išprievartavo būdami girti - sau į močiutes tinkančias moteris! Anot J. M. Paliulio, jį stebina ir moterų neatsargumas, patiklumas: nustatydamas išžaginimo faktą, jis ne kartą buvo sutikęs tas pačias žagintojų aukas - besikreipusias ne po vieną kartą.

REKLAMA
REKLAMA

Ne paslaptis, kad ir teismo medicinos ekspertams, ir pareigūnams išžaginimų istorijos - bene patys nemaloniausi jų darbo momentai. Galbūt todėl neoficialiai pasklidusi nuostata, esą pareigūnai komisariatuose tiesiog atkalbinėja pareiškėjas viešinti savo nelaimę. Patys pareigūnai tai neigia.

Psichologai teigia, kad kiekvienai žagintojo aukai yra labai sunku apsispręsti, ar įvykį kelti viešumon ir taip siekti bausmės niekdariui, ar viską nutylėti, išgyventi savyje, tuo auginant žagintojo apetitą. Todėl žagintojų aukomis tapusias moteris ar merginas reikia gerbti už parodytą drąsą netylėti. Tai - kovos su žagintojais forma. Nepaisant būsimų nemalonių teisinių procedūrų, giminių ir pažįstamųjų galimos neigiamos reakcijos, net - žagintojo galimo keršto.

Pareigūnai neabejoja, kad išžaginimų įvyksta gerokai daugiau, negu apie juos skelbiama policijos suvestinėse, nes toli gražu ne visos aukos išdrįsta prabilti. Tačiau išdrįsusiųjų nuolat daugėja.

Auga "mankurtų" karta

Žiauri prognozė: tokių nusikaltimų ir kitokio smurto greičiausiai tik ir daugės. Taip mano ir garsi publicistė Filomena Taunytė, daugiau nei 50 metų dirbusi gydytoja, dabar aktyviai gyvenanti ir problemoms neabejinga pensininkė. Vienam žurnalui duodama interviu, F. Taunytė teigė: "Patys kalti, kad esame perėmę amerikietiškojo auklėjimo sistemą ir nuo ryto iki vakaro pedagogams bei tėvams kalame į galvą: reikia gerbti vaiko asmenybę, negalima vaiko mušti ir panašiai. Žiūrėkime, ką turime: darželinukas gali spjauti suaugusiajam į veidą, pradinukas pasiūlo mokytojai "čiulpti". Galėčiau vardyti daugiau, bet juk baisios mūsų vaikų auklėjimo grimasos ir taip atsispindi kasdieniame gyvenime. Žodžiu, auginame "mankurtų", akiplėšų, chuliganų armiją. O vėliau turime labai prastus rezultatus. Nereikia stebėtis, kai ilgakojė dainininkė, tikra gražuolė, Lietuvai garsiai praneša: "Dainuoju papais, o ne balsu".

REKLAMA

Anot medikės, net ir abejoti nereikia, kad toks nuogybės, atvirumo kultas, blevyzgų garbinimas lytinio nusikalstamumo tikrai nestabdo. Užtat ir gaji visuomenės nuomonė, kad bet kokio plauko žagintojus "reikia viešai kastruoti", nes "užsivedęs šėtoniškas variklis žemiau bambos per akimirksnį aptemdo protą ir apmarina širdį" (citata iš internautų komentarų). Beje, ir garsioji Holivudo aktorė Šeron Stoun (50 m.) yra viešai pasakiusi, kad "vyrų protas - žemiau diafragmos". Tai paneigti galėtų tik iš policijos įvykių suvestinių išnykę pranešimai apie prievartinės meilės faktus.

- Autorės nuotrauka

arba

- Nuotrauka iš redakcijos archyvo

2008 07 28

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų