REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kompiuteris, nors jau spėjęs tapti neatsiejama mūsų darbo dalimi, vis dar apipintas daugybe mitų ir legendų. Pasiklausius kai kurių „žinovų“ net atrodo, kad tai – ne darbo priemonė, o tikrų tikriausi nuodai. Ar išties kompiuteris negailestingai žaloja tavo sveikatą? O gal tereikia tinkamai įsirengti savo darbo vietą, ir šis baisusi monstras jaukiai pritaps tavo aplinkoje?

REKLAMA
REKLAMA

Grėsmė: spinduliai, sklindantys nuo kompiuterio ekrano, kenkia akims.

Kaip yra iš tikrųjų? Jei monitoriaus parametrai nustatyti tinkamai, jo spinduliai akims nekenkia. Tačiau ilgai dirbant su kompiuteriu akys, be abejo, pavargsta. Jos parausta, sausėja, gali pradėti niežėti ar ašaroti. Taip organizmas ginasi nuo pernelyg ilgo sėdėjimo nemirksint. Jei žvilgsnio į monitorių kampas nepatogus, akis gali paskausti, ilgainiui įtempto žvilgsnio skausmas persismelks ir į galvą.

REKLAMA

Kad dirbti būtų patogu, monitorius turėtų stovėti ne mažiau kaip 45 cm atstumu nuo akių, jo viršutinis taškas – ne žemiau nei akių lygyje. Monitoriaus ekranas turi būti nukreiptas į priešingą pusę nei langas. Sutemus negalima dirbti su kompiuteriu jei vienintelis šviesos šaltinis patalpoje – pats monitorius.

Daugelio akių negalavimų išvengtum nepamiršdama bent kartą per pusvalandį atitraukti žvilgsnį nuo ekrano, pamirksėti, pasukioti akis, pažiūrėti į tolį.

REKLAMA
REKLAMA

Grėsmė: Patalpos, kurioje yra kompiuteris, oras labiau užterštas, nei patalpos be kompiuterio.

Kaip yra iš tikrųjų? Darbo kabinete, kur yra kompiuteris, oras iš tikrųjų būna kiek sausesnis, nei patalpoje be kompiuterio. Štai kodėl jautresni žmonės vos pradėję dirbti kompiuteriu gali imti čiaudėti, sausai kosėti. Patalpą, kurioje yra kompiuteris, vertėtų dažniau pravėdinti ir drėkinti. Dar nepakenktų bent vienas drėgmės šaltinis – vandeny pamerktos gėlės, akvariumas su žuvytėmis.

Grėsmė: Nuo kompiuterio sklinda radioaktyvūs spinduliai.

Kaip yra iš tikrųjų? Jei jau girdėjai šį mitą, vadinasi, prie savo kompiuterio apdairiai pasistatei kaktusą – juk būtent šis dygus žaliasis kambario aksesuaras įvardijamas kaip radiacijos „sugertukas“. Deja deja, tai – ik iš piršto laužtas mitas. Visų pirma, jokios radiacijos monitorius nespinduliuoja, nuo jo sklinda tik elektromagnetinės bangos. Antra, beveik visa sveikatai kenksminga energija šiuolaikiniuose monitoriuose neutralizuojama. Taigi sėdėdama pusės metro atstumu nuo monitoriaus išties gali nesibaiminti, kad žudaisi lėta mirtimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pastebėta, kad daugelis augalų, ypač kaktusai, išties auga geriau, jei stovi bent kiek padidinto elektromagnetinio spinduliavimo zonoje. Taigi jei nori atgaivinti nukeipusį kaktusą, drąsiai įkurdink jį šalia savo kompiuterio arba televizoriaus.

Grėsmė: Ilgai dirbant su kompiuteriu anksčiau ar vėliau ims kamuoti osteochondrozė.

Kaip yra iš tikrųjų? Osteochondrozė –  tai ne tik dirbančiųjų su kompiuteriu, bet ir visų „sėdimą“ darbą dirbančių žmonių profesinė liga. Gydytojų rekomendacijos paprastos: sėdėti prie kompiuterio taisyklingai, kad sumažintum stuburo nuovargį – atsiremti į kėdės atlošą, kas valandą daryti „pozos pertraukėlę“ – atsistoti, pajudėti, pasivaikščioti. Aptirpusius raumenis itin gerai išjudina lipimas laiptais. Beje, nepakenktų ir kasdienė kalcio ir vitamino D porcija.

REKLAMA

Grėsmė: Nėštumo metu darbas prie kompiuterio gali tapti ankstyvo persileidimo, priešlaikinio gimdymo ar vaisiaus apsigimimų priežastimi.

Kaip yra iš tikrųjų? Neretai sakoma, kad nėščiajai kompiuteris turėtų tapti griežčiausiu tabu. Tačiau tai tėra dar vienas veikiau ne su kompiuteriu, o su aibe visai nepagrįstų draudimų nėštumo metu susijusių mitų. Realiai jokio kenksmingo kompiuterio poveikio vaisiui ar jo ryšio su ankstyvu persileidimu bei priešlaikiniu gimdymu nenustatyta. Taigi kompiuteris nėščiajai kenkia lygiai taip pat, kiek ir bet kuriam kitam žmogui. Ir ne mistiniu spinduliavimu, neva sukeliančiu apsigimimus, o nebent skaudama nugara, galva ar paaštrėjusiu hemorojumi.

REKLAMA

Grėsmė: Pečių ir riešų skausmai – tai, su kuo anksčiau ar vėliau susiduria visi ilgai dirbusieji kompiuteriu.

Kaip yra iš tikrųjų? Nuolat ir ilgai dirbant su kompiuteriu, vienas didžiausių nepatogumų – rankų nuovargis. Jei daugiausia naudojiesi pele, tikriausiai esi girdėjusi apie sindromą „petys-ranka“. Tai visos rankos nuovargis, aptirpimas ir skausmas, atsirandantis ilgai nepatogioje padėtyje laikant ranką. Nemalonumų išvengtum  jei pasistengtum daugiau veiksmų atlikti ne pele, o klaviatūra. Kaitaliodama rankos padėtį maršrutu „klaviatūra-pelė“, o kartais paįvairindama dar ir „arbatos puodelio“ stotele, pamankštintum sustingusius rankos sąnarius ir bent truputėlį išjudintum užsistovėjusią kraujotaką rankoje.

Kitas specifinis negalavimas – riešo tunelio sindromas. Jį sukelia pakartotinis rankų ir pirštų judėjimas dirbant klaviatūra, kai pasirenkama netinkama, nepatogi riešų padėtis. Kai spaudant klaviatūros klavišus plaštakos nėra vienoje linijoje su ranka, prasiplėtę raiščiai spaudžia centrinį nervą, dėl ko rankos ima tvilkčioti, tirpti, skaudėti. Jei nori to išvengti, kontroliuok savo rankų padėtį: kiek gali stenkis išlaikyti plaštakų horizontalumą, rankas per alkūnes sulenk ne daugiau nei 90 laipsnių kampu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų