REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skydliaukė - nedidelė liauka, esanti kaklo priekyje, prisiglaudusi prie gerklų. Ji gamina hormonus (tiroksiną, trijodtironiną), kurie reguliuoja visą medžiagų apykaitą ir bendrą savijautą.

REKLAMA
REKLAMA

Skydliaukė reguliuoja psichikos raidą ir atmintį, tad ji dar vadinama "inteligencijos liauka". Be to, šios liaukos gaminami hormonai, atitinkamai reaguodami į organizmo ligas bei stresus, "atsakingi" už deguonies panaudojimą organizme, ląstelių augimą, širdies, kraujagyslių ir nervų sistemos būklę.

REKLAMA

Skydliaukės veikla sutrinka, kai trūksta jodo, kuris būtinas gaminamų hormonų komponentas. Sutrikimo požymiai priklauso nuo to, kiek hormonų gamina liauka. Jei jų per daug, sergama hipertireoze, jei per mažai - hipotireoze. Hipertireozė pasireiškia dažnu širdies plakimu, padidėjusiu prakaitavimu, rankų ir viso kūno drebuliu, šilumos netoleravimu, viduriavimu, svorio kritimu. Kartais lūžinėja nagai, slenka plaukai, gali atsirasti išverstakumas, o moterims - sutrikti menstruacijų ciklas.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistai negali pakeisti skydliaukės, kurios veiklai būtinas jodas, hormonų. Jodo reikia gauti laiku, o ne pavėluotai (žmogus per dieną turi gauti iki 150 - 200 mg jodo). Skydliaukės padidėjimas gali būti per visą dydį ar atskirais židiniais, tai vadinama mazgine struma. Apčiuopiami tik didesni mazgai, o mažesni - tik atlikus ultragarsinius tyrimus. Labai svarbu laiku kreiptis į gydytoją, tada tie pakitimai sėkmingai gydomi.

Žmonės domisi, ar galima degintis saulėje sergant šia liga. Tie, kurie turi mazgelių, o hormonų kiekis nepasikeitęs, gali degintis saulėje. Žinoma, reikia retkarčiais tikrintis dėl mazgelių, ar jie nesikeičia, o degintis saikingai, kaip ir visiems kitiems. Deginimąsi turi apsiriboti tie žmonės, kurie turi padidėjusį skydliaukės hormonų kiekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liaudies medicina turi savo receptų, patarimų gydant skydliaukę. Pvz., kinai siūlo labai gerai nuplauti vieną morką, vieną žalią bulvę ir vieną obuolį (visi su luobele!). Juos sutarkuoti, išspausti sultis ir kiekvieną rytą nevalgius tris mėnesius gerti jų sultis.

Geriausia profilaktika - pasirūpinti, kad organizmas gautų pakankamai jodo. Tam tinka juoduota druska, jodo turintis maistas. Jeigu skydliaukė padidėjusi, 3 kartus per dieną suvalgykite po arbatinį šaukštelį susmulkintos su žievele citrinos. Kai valgote obuolius, suvalgykite jų sėklas. Liaudies medicina visgi pataria ant trumpo siūlo nešioti gintarinius karolius.

REKLAMA

Jodo šaltinis yra ir jūros kopūstai. Juos patariama valgyti žmonėms, gyvenantiems tokiose vietose, kuriose yra mažai jodo, bei mokyklinio amžiaus vaikams. Profilaktikai reikėtų vartoti po pusę šaukštelio miltelių du kartus per savaitę, o sergant skydliaukės ligomis - po šaukštelį 2 - 3 kartus per dieną su sriuba (apie 15 - 30 dienų). Gaila, kad konservuoti jūros kopūstai dažnai pasitaiko nešvieži. Patartina pirkti šviežius, jeigu tokių pasiseka gauti, arba jų miltelius. Būtina žinoti, kad greitų rezultatų nėra ko tikėtis. Reikia laiko, kad naudingos medžiagos susikauptų organizme.

REKLAMA

Tiems, kurie jūros kopūstų nemėgsta dėl jų neįprasto skonio, siūlomi salotų receptai: 1. Šviežia tarkuota morka, keli šaukštai jūros kopūstų (ne miltelių), aliejaus arba dietinio majonezo. 2. Alyvuogės ir 2 - 3 šaukštai jūros kopūstų. 3. Žali obuoliai, burokėliai, jūros kopūstai, medus arba dietinis majonezas (dar ir riešutų galima įdėti). Be to, jūros kopūstai tinka pagardinti sūdomus produktus, apkepus.

Savo savybėmis į jūros kopūstus šiek tiek panašus pūslėtasis guveinis (Fucus vesiculosus). Tai jūros dumblis. Dažniausiai vartojamas taip: šaukštelį susmulkintos žaliavos užpilti 400 ml verdančio vandens, palikti kol atauš, perkošti. Tai dienos dozė. Geriausia gerti prieš pietus ir po jų nedideliais gurkšneliais. Kitais atvejais vartoti kaip jūros kopūstus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Guveinį galima pakeisti ir kitu augalu - barzdotąja cistozeira (Cystoseira barbata). Vieną šaukštą džiovinto augalo virti viename litre vandens 10 minučių, palaikyti, kol atauš, perkošti. Gerti po šaukštą 3 kartus per dieną 15 - 20 minučių prieš valgį.

Dar patariama čiulpti kelis kartus per dieną bičių pikio trupinėlius, kol liauka sumažės.

Paruošė Ona Naruševičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų