REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai labai retas arba dažnas pulsas

Liaudies medicina teigia, kad geriausias augalas nuo širdies negalavimų - gudobelė. Ją reikia vartoti mažiausiai mėnesį, o dar geriau - ir ilgiau. Gudobelė neturi neigiamo šalutinio poveikio. Profilaktiškai vartoti gudobelės arbatą rekomenduojama visiems pagyvenusiems žmonėms, kurių širdis pradeda silpti.

REKLAMA
REKLAMA

Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis patartina valgyti pomidorus, melionus, greipfrutus.

Citrinos - nuo stipraus ir greitoširdies plakimo. Tinka ir citrinų "giminaičiai" - apelsinai. Vartojami vaisiai ir jų žievelė. Ypač padeda atstatyti nusilpusią širdį ir pagerina jos darbą citrinos žievelės kramtymas.

REKLAMA

Kiniiškas kamparas ramina centrinę nervų sistemą, stimuliuoja širdies darbą, yra nepakeičiamas esant širdies raumens nusilpimui. Gerti 8 dienas 3 kartus per dieną 15 - 20 minučių prieš valgį.

Alyvų aliejus taip pat stiprina širdį.

Kiekvieną dieną valgant riešutus, razinas, sūrį, pašalinamas nuovargis, galvos skausmai, sustiprinamas širdies raumuo. 10 g razinų, 50 g sūrio, 30 g riešutų - kasdieninis kiekvieno žmogaus racionas.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo širdies negalavimų padeda medus su laukinio erškėčio vaisių nuoviru. Reikia šaukštą džiovintų vaisių užpilti puse litro verdančio vandens ir 15 minučių pavirinti. Ataušinus nukošti, įdėti šaukštą medaus. Laikyti tamsioje ir šaltoje vietoje. Gerti po valgomą šaukštą 2 - 3 kartus per dieną, ypač šaltuoju metų laiku.

Liaudies medicina teigia, kad namuose pagamintas petražolių vynas stiprina širdį. Jis gaminamas taip: 10 petražolių stiebų su lapais, 1 valgomąjį šaukštą obuolių acto ir 1 litrą baltojo vyno 10 minučių virinkite ant lėtos ugnies ir atvėsinkite iki 40 laipsnių. Tuomet jame ištirpinkite 300 g medaus. Gautą vyną supilkite į butelį ir keletą dienų palaikykite. Kasdien gerkite jo po 1/16 litro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Amerikos širdininkų draugijos tyrimų rezultatai teigia, kad greičiau pasveiksta tie širdininkai, kurie dažnai bendrauja su malonia kompanija.

Per retas pulsas

Negalavimų gali atsirasti, kai pulsas tampa retesnis nei 60 - 50 kartų per minutę. Jaučiamas silpnumas, nuovargis, pablogėja atmintis, atsiranda dusulys, galvos svaigimas. Kartais žmogus gali nualpti. Tai gali būti nuo kokių nors vaistų - juos nustojus vartoti, viskas praeina. Deja, tai gali atsirasti ir sergant įvairiomis širdies ligomis. Nustačius priežastis ir taikant tinkamą gydymą, žmogus gali normaliai gyventi ir gyvenimo trukmė nesutrumpėja. Negydant blogėja gyvenimo kokybė, progresuoja širdies nepakankamumas, ima kartotis priepuoliai, kurių metu žmogus gali mirti.

REKLAMA

Rytais atsikėlę kai kurie žmonės pajunta didelį silpnumą, jų pulsas suretėja. Manoma, kad jie per mažai miega, vėlai eina gulti, arba nesveikai maitinasi, todėl negauna reikiamo kiekio vitaminų, mineralinių medžiagų. Tokiu atveju patariama daugiau valgyti daržovių ir vaisių. Nuo staiga užeinančio silpnumo patariama gerti šią vaistažolių arbatą: 2 valgomuosius šaukštus lygiomis dalimis sumaišyto melisos ir rozmarino mišinio užplikykite puoduku verdančio vandens, 5 minutes palaikykite, nukoškite ir gerkite nesaldytą.

Nusipirkite ir japoniškojo mėtų aliejaus. Vieną lašą jo užlašinę ant liežuvio, giliai pro burną įkvėpkite ir pro nosį iškvėpkite. Taip darykite keletą kartų per dieną.

REKLAMA

Be to, rytinį suglebimą padeda įveikti muzika. Berlyno ir Vienos muzikos tyrinėtojai nustatė, kad tie, kurie rytais klausosi Bacho Branderburgo koncertų arba Bethoveno sonatos fortepijonui, greičiau pasidaro žvalūs ir aktyvūs.

Širdį aktyvina toks arbatžolių mišinys: 5 dalys gudobelės žiedų, 1 dalis rūtos ir 2 dalys šalavijų lapelių. Vieną šaukštą mišinio užplikykite puoduku verdančio vandens, palaikykite 10 minučių, nukoškite. Kasdien gerkite po 2 puodukus šio užpilo.

Gelbsti valerijonas ir suktažolė

Kai kurie žmonės skundžiasi labai dažnu pulsu. Širdis gali daužytis nuo nervinės ir protinės įtampos, ją reikia stengtis mažinti fizine kultūra ir atsipalaidavimo pratimais. Geriausias atsipalaidavimas - ramus ir gilus miegas. Svarbu darbo ir poilsio režimas. Jeigu labai dažnas pulsas būna tik retkarčiais ir tam tikrais momentais, or gydytojas neranda jokios širdies ligos, tai verta pasikonsultuoti su psichologu ar psichterapeutu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei pulsas nepastovus, gali būti širdies ritmo sutrikimai (sutrikus širdies ritmui būtina atsisėsti ar atsigulti, išgerti stiklinę šalto gazuoto mineralinio vandens ir stengtis kvėpuoti diafragma, pilvu).

Nuo smarkaus širdies plakimo patariama 2 arbatiniai šaukšteliai medaus, pusė stiklinės obuolių sulčių ir pusė stiklinės vandens. Gerti kasdien ir geriausia iš ryto. Valgyti obuolius, vynuoges, spanguoles, žuvį. Vakarais prieš miegą pasidaryti šiltą vonią kojoms. Taip daryti tol, kol praeis šie nemalonūs pojūčiai širdies plote.

REKLAMA

Kai kurie žmonės skundžiasi stipriu ir tankiu širdies plakimu (ypač rytais), nemaloniu baimės jausmu, tačiau nėra jokios širdies ligos. Tokiu atveju siūloma paimti žiupsnelį sumaltų anyžių sėklų ir palaikyti ant liežuvio, kol ištirps. Rytais pasistengti pakvėpuoti grynu oru, vengti nikotino. Jei vėl imtų stipriau ir tankiau plakti širdis, išgerti puoduką valerijono šaknies arbatos.

Kartais kraupūs sapnai atsiliepia širdžiai. Jeigu žmogus atsibunda išpiltas prakaito ir drebėdamas nuo susapnuotų baisybių, tai labai slegia nervų sistemą, padažnėja širdies ritmas, padidėja kraujospūdis. Todėl vakarais, užuot ilgai žiūrėję televizorių, verčiau maloniai pasišnekučiuokite, pasiklausykite gražios muzikos ir laiku atsigulkite. Svarbu kasnakt miegoti 8 valandas.

REKLAMA

Esant nervingam širdies plakimui, nemigai, tinka mišinys iš 3 valgomųjų šaukštų paprastosios sukatžolės lapų bei žiedų ir 5 šaukštų valerijonų šaknų. Vieną šaukštą mišinio užpilti 300 ml verdančio vandens ir sandariai uždarius palaikyti per naktį. Vakare 2 - 3 minutes pavirinti, perkošti ir išgerti su medumi prieš miegą.

Mokslininkų nustatyta, kad bitkrėslė retina širdies ritmą, didina kraujospūdį, tačiau ji yra nuodingas augalas ir prieš vartojant reikia pasitarti su gydytoju.

Pakalnutės taip pat retina širdies susitraukimo ritmą, gydo širdies neurozes, ramina centrinę nervų sistemą. Ją galima vartoti kartu su valerijonu ir sukatžole. Pakalnutės užpilui paruošti imama 4 g žaliavos ir užpilama stikline verdančio vandens. Ji taip pat nuodinga, todėl prieš vartojant reikia pasitarti su gydytoju. Bulgarijoje jos preparatais gydo širdies neurozes, ypač klimakteriniu laikotarpiu, aritmiją, ekstrasistoliją ir kitas širdies ligas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liaudies medicina nuo spazmų, kai smarkiai plaka širdis, svaigsta galva, siūlo vartoti rūtas. Bet nors jų po truputį dedama į patiekalus skoniui pagerinti, gydymui jų negalima vartoti ilgai ir didelėmis dozėmis, nes tai nuodingas augalas.

Sukatžolė lėtina širdies ritmą ir stiprina jos susitraukimus. Be to, ji ramina nervus, padeda nuo nemigos, vegetodistonijos. Užpilui ruošti imama 4 šaukštai susmulkintų sukatžolių, užpilama stikline verdančio vandens ir kaitinama 15 minučių verdančio vandens vonelėje. Po to ataušinama, perkošiama ir dar įpilama virinto vandens iki 200 ml. Patariama gerti valandą prieš valgį po trečdalį stiklinės 2 kartus per dieną.

REKLAMA

Kai per smarkiai plaka širdis, kamuoja neurozės ir ankstyvos hipertoninės ligos stadijos, galima naudoti sukatžolės trauktinę, kurią nesunku patiems pasigaminti. Reikia 20 g susmulkintų lapų užpilti 100 ml 70 % spirito. Palaikyti 7 - 14 dienų ir perfiltruoti. Gerti po 30 - 40 lašų 3 - 4 kartus per dieną.

Gudobelės trauktinę taip pat galima pasigaminti namuose. 10 g žiedų su lapais palaikyti 10 dienų užpylus 100 ml degtinės arba 70% spirito. Perfiltruoti ir gerti po 20 - 30 lašų su vandniu 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Gydytis 20 - 30 dienų.

Paruošė Ona Naruševičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų