REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydytojo priimamasis

Skauda stuburas

"Man 2 stuburo išvaržos, - rašo skaitytoja Valerija J. iš Pakruojo rajono. - "L4-L5 tarpslankstelinis diskas dehidruotas,medialinėje dalyje matoma plati 5 mm disko išvarža, spaudžianti dura mater maišą bei abipus siaurinanti intervertebrines angas". L5-S1 tarpslankstelinis tarpas kiek sužemėjęs, abi subchondrinės plokštelės su degeneracijos požymiais, tarpslankstelinis diskas dehidruotas, medialinėje - kairiojoje mediolaterinėje srityje matoma plati 5 mm dydžio išvarža, spaudžianti dura mater maišą bei siaurinanti kairiąją. intervertebrinę angą. Stuburo ašis nepakitusi". Prieš 5 metus buvo rasta tik viena išvarža ir, atrodo, 2 mm. Niekuo nesigydžiau, jei labai "suimdavo", susileisdavau naklofeno ar kokią nuskausminamąją tabletę prarydavau, baseine paplaukiodavau. Dabar siūlo mėnesiui reabilitaciją. Tačiau skaičiau, kad yra naujas ir efektyvus būdas - nusiperki kažkokią "stebuklingą" adatą ir per dieną pastato ligonį ant kojų. Gal galite smulkiau papasakoti apie tą būdą? Ir apskritai, kodėl atsiranda stuburo išvaržos?"

REKLAMA
REKLAMA

Stuburo išvaržos gydymo būdas "stebuklinga" adata - tai radiodažnumineė tarpslankstelinio disko destrukcija. Pasaulyje jos atliekamos ne taip ir seniai. Lietuvoje pirmąją operaciją šių metų kovo mėnesį padarė KMU Neurochirurgijos klinikos Stuburo ir periferinių nervų chirurgijos skyriaus vadovas, medicinos dr. Bronius Špakauskas, o dabar jų atlieka po 1 - 2 per savaitę. Kalbamės su daktaru B. Špakausku.

REKLAMA

- Kaip pagal aprašymą paprastai paaiškinti, kokia liga kamuoja mūsų skaitytoją?

- Dvi stuburo išvaržos, kurių viena yra juosmeninėje dalyje tarp ketvirtojo ir penktojo slankstelio, o kita - tarp paskutinio penktojo juosmeninio ir pirmojo kryžkaulio slankstelio. Abi jos panašios, spaudžia kietąjį smegenų dangalą, kuris yra išorinis, ir dėl pačios išvaržos susiaurėjusios tarpslankstelinės angos. Beje, nugaros smegenų dangalai yra trys: jau minėtasis kietasis, taip pat voratinklinis ir švelnusis, kuris liečia smegenis ir suauga su jomis. Tarpslankstelinės plokštelės dehidruotos, t.y. jose dėl pakitimų nebėra vandens.

REKLAMA
REKLAMA

- Trumpai papasakokite, dėl ko ir kaip atsiranda stuburo išvaržos?

- Tarpslankstelinis diskas - kremzlinis, elastingas, pakankamai minkštas, todėl stuburas gali lengvai lankstytis. Kai žmogus staigiai kilsteli sunkų daiktą, nepatogiai krypteli, dėl didelio krūvio diskas įtrūksta. Tas pat gali nutikti ir dėl stereotipinių judesių, kai žmogus kasdien dirba vienodą darbą ir apkrauna tą pačią stuburo vietą (pavyzdžiui, monotoniškai sėdi prie kompiuterio). Disko įtrūkimai dirgina nervo šaknelę ir sukelia skausmą. Stuburas juosmens srityje labiausiai apkrautas, todėl ir patologija atsiranda būtent ten. Pradeda skaudėti strėnas, skausmas neretai "nukeliauja" ir į koją. Jei disko įtrūkimas didelis, disko dalis išsiverčia į stuburo kanalą ir užspaudžia nervo šaknelę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papasakokite apie tą naująją procedūrą - radiodažnuminę destrukciją.

Tai yra tarpinis gydymo metodas, kuris taikomas tuomet, kai pacientui nebepadeda konservatyvus gydymas (vaistai, masažai, įvairios procedūros), bet dar nereikalinga atvira operacija. Visada reikalinga gydytojo neurochirurgo konsultacija, kad būtų parinktas geriausias gydymo būdas, prieš tai turi būti būtinai atlikta stuburo kompiuterinė tomografija. Ši operacija taikoma tik tiems ligoniams, kurių stuburo išvarža nėra labai didelė, bet vaistai jau nebepadeda. Visa procedūra vyksta stebint rentgeno aparatu su adata, kurioje įmontuotas specialus elektrodas. Adatą reikia labai tiksliai įdurti į tą stuburo disko vietą, kuri yra išsigaubusi ir spaudžia nervą (dėl to skauda nugarą). Dūrių reikia 10 - 12, jie trunka po kelias sekundes. Elektrodas ištirpdo pažeistą diską, kuris susitraukia. Lietuvoje jau atlikta per 15 tokių operacijų.

REKLAMA

- Koks šios procedūros privalumas?

Didžiausias privalumas pacientui tai, kad jis išvengia atviros operacijos, todėl lieka mažesnė komplikacijų tikimybė, taip pat nereikia ilgos reabilitacijos, nes jau kitą dieną po procedūros žmogus gali vykti namo, gana greitai atsistato jo darbingumas.

- Ką patartumėte žmonėms, kaip "apraminti" išvaržas suskaudus?

- Pirmiausiai reikia vengti didelės amplitudės lankstumo pratimų, stuburo apkrovimų, šokinėjimo, rotacijų, staigių judesių, ilgo netaisyklingo sėdėjimo, stovėjimo ir pan. Stiprinkite nugaros, pilvo preso, liemens, galūnių raumenis izometriniais, tempimo bei raumenų įtempimo pratimais. Patarčiau nueiti pas reabilitologą ar kineziterapeutą, kuris pagal jūsų diagnozę individualiai parinktų spec. gydomuosius pratimus stuburui. Tinka ir masažas, mankšta vertikaliose voniose ir pan. Savaime aišku, skausmui numalšinti reikia vartoti leidžiamus ar geriamus vaistus nuo skausmo. Kai būklė ypač pablogėja, kartojasi dideli skausmai, jaučiate tirpimą ar pradedate nejausti kojos, reikalinga neurochirurgo konsultacija ir galbūt operacija.

- Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Sandra PUTRŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų