REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Labai skauda sprandą...

Nors sakoma, kad kaklo vaidmenį šeimoje atlieka moteris, o galvos vaidmuo priskiriamas vyrui, vis dėlto apie kaklinės stuburo srities pokyčius vertėtų išmanyti abiem pusėms. Ši sritis nuo kitų skiriasi tuo, kad ją gydant svarbiau žinoti ne ką reikia, o ko negalima daryti. Kartais vien dėl nežinojimo net ir geranoriškiausias gydymas gali sukelti sunkių, nepataisomų komplikacijų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaklinė stuburo sritis - tai raumenų-skeleto sistemos dalis, kuri yra labai sudėtinga anatominiu ir funkciniu požiūriu. Čia yra miego ir slankstelinės arterijos, nuo kurių būklės priklauso galvos smegenų kraujotaka. Šios srities raumenys prasideda nuo kaklo slankstelių ir yra prisitvirtinę prie pirmo ir antro šonkaulių. Tai pagalbiniai kvėpavimo raumenys, jie kartu su tarpšonkauliniais raumenimis ir diafragma dalyvauja kvėpavime. Tarp raumenų yra kaklo ir peties nerviniai rezginiai. Kaklo raumenims įsitempus, spaudžiamas peties rezginys (pasireiškia skausmas), atsiranda kaklo arterijų, venų ir limfinės sistemos nepakankamumas. Taip pat darant staigius kaklo judesius (ypač smarkiai atlošiant galvą), arterijos sudilginamos, o tai išprovokuoja daug įvairių simptomų.

REKLAMA

Kaklo slankstelių funkcija gali sutrikti ilgai būnant priverstinėje padėtyje, netaisyklingai sėdint, atliekant darbo metu vienodus monotoniškus judesius, daug ir netaisyklingai sportuojant. Neretai ir nuo psichinių-emocinių išgyvenimų ilgam sutrumpėja raumenys. Patartina nebūti ilgai atlošus galvą ir iškėlus rankas, pvz., plaunant langus, skutantis. Ypač pavojingi dvigubi kaklo judesiai: smarkiai atloštą galvą staigiai sukant į šonus. Sudilgintos slankstelinės arterijos gali išprovokuoti galvos svaigimo priepuolį. Sutrikus kaklo srities funkcijai, ilgam sutrumpėja raumenys. Pakinta raiščių ir sausgyslių įtampa: vieni sutrumpėja, kiti įsitempia. Stuburo slanksteliai pasvyra, pasisuka apie savo ašį ir užsifiksuoja. Bet koks judesys yra ribotas. Iš pradžių jaučiamas maudimas, vėliau - skausmas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal skausmo vietą simptomai būna tokie:

* Kaklo: būdinga įvairaus intensyvumo skausmas ir labai ryškus kaklo raumenų spazmas.

* Kaklo-galvos: būdinga viršutinės kaklo srities, galvos skausmai, riboti kaklo judesiai, regėjimo sutrikimai, galvos svaigimas, pusiausvyros sutrikimai, ritmiški nevalingi abiejų akių trūkčiojimai (nistagmas), trumpalaikiai klausos sutrikimai.

* Kaklo-peties-rankos: būdinga skausmingas ir sustingęs kaklas, pečiai, mentys; rankų ir pirštų tirpimas.

Kaip gydomos šios simptominės kaklinės stuburo srities būklės? Galvodami apie sveikatą ir gerą savijautą žmonės ne visada pirmenybę teikia taisyklingai laikysenai, judėjimui ar fiziniams pratimams. Dažnas atsakomybę už savo sveikatą užkrauna ant gydytojų pečių. Tai labai klaidinga nuomonė. Kiekvienas privalo rūpintis savo sveikata ir gera savijauta pats. Pirmiausia patartina stebėti savo laikyseną. Taisyklinga kūno laikysena yra pats geriausias fizinis pratimas! Jei jaučiate sprando skausmus, rekomenduojama laikytis šių paprastų taisyklių:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Nuolat stiprinkite nugaros raumenis specialiais fiziniais pratimais. Stiprūs nugaros raumenys palaiko stuburo slankstelius atokiau vieną nuo kito, neleidžia jiems "sėsti".

- Kontroliuokite savo kūno masę. Antsvorio turinčius žmones nugaros skausmai kamuoja dažniau.

- Jeigu daug laiko praleidžiate sėdėdami, darykite mažas pertraukėles darbo metu ir skirkite laiko aktyviam poilsiui. Sėdint stuburui tenka didesnis krūvis nei einant.

- Ilgoje kelionėje naudokite specialias pagalvėles, kurios apgobia sprandą, šildo ir saugo raumenis nuo pertempimo.

REKLAMA

- Kad ir koks būtų įdomus darbas ar pramogos prie kompiuterio, po 45-50 min. darbo kompiuteriu darykite mankštos pertraukėles.

Manualinė terapija padeda koreguoti ir normalizuoti stuburo tarpslankstelinių diskų, sąnariukų padėtį bei raiščių, raumenų funkciją. Atliekant manualinės terapijos judesius gali pasigirsti trakštelėjimai - tai sąnario atsipalaidavimo ir įtampos pašalinimo požymis. Dėl to pagerėja audinių medžiagų apykaita, pašalinamas skausmas, pagerėja funkcijos. Tačiau taikyti manualinę terapiją gali tik specialistas, turintis pakankamai žinių ir patirties.

REKLAMA

Taikant nemedikamentinį gydymą ir kartu skiriant B grupės vitaminų, sprando skausmas susilpnėja daug greičiau negu vien tik atliekant procedūras, taip pat rečiau ūminis skausmas virsta lėtiniu. Kaklinės stuburo dalies tempimui naudojami specialūs medicininiai aparatai, kurie dėl savo konstrukcijos yra labai saugūs ir ypač efektyviai pašalina osteochondrozinių kaklinės stuburo dalies pakitimų sukeltus simptomus (diskomfortą ir sprando srities skausmą, skausmą, plintantį į pečius ir rankas).

Paruošė Sandra PUTRUNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų