REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sudėtingiausia byla: 17 nužudymų, sprogdinimai, reketas

Vilniaus apygardos teisme toliau nagrinėjama Sigito Gaidjurgio ir jo draugų baudžiamoji byla: baigiamąją kalbą pradėjo skaityti prokurorai. Išsamų S. Gaidjurgiui, Arminui Graužiniui, Renatui Šadeikiui, Mariui Marijošiui, Virginijui Baltušiui, Artūrui Damkui ir Benui Juodriui inkriminuojamų nusikaltimų aptarimą, įrodymų vertinimą ir taikomų įstatymų analizę apimanti baigiamoji kalba prokurorų rankose atrodo tarsi dar vienas bylos tomas. "Baigtas įrodymų tyrimas vienoje iš sudėtingiausių baudžiamųjų bylų, kurios kada nors buvo pasiekusios Lietuvos teismus", - pagrįstai konstatavo valstybinis kaltintojas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas kitą pakeisdami du Generalinės prokuratūros prokurorai išdėstė, kad S. Gaidjurgis kartu su sulaikymo metu nusišovusiu Alvydu Juodriu ir nužudytu Raimondu Minkumi 1995 metais Klaipėdoje sukūrė nusikalstamą susivienijimą, prie kurio per kitus dvejus metus prisijungė R. Šadeikis, A. Graužinis, M. Marijošius ir A. Damkus. Nuo pat savo veiklos pradžios nusikaltėliai buvo ginkluoti ir turėjo sprogmenų, nuolat palaikė tarpusavio ryšius mobiliaisiais telefonais, nusikaltimų metu naudojo specialiai tam įsigytas transporto priemones, laikėsi griežtos konspiracijos. S. Gaidjurgis, anot kaltintojų, grupuotę valdė vienasmeniškai, o jos narius privertė paklusti nuolat grasindamas smurtu. Artimiausi jo aplinkos žmonės būdavę nužudomi naujų narių akivaizdoje, ir tokie nusikaltimai turėdavę tapti pavyzdžiais, užkertančiais kelią nepaklusnumui.

REKLAMA

Vieną iš tokių nužudymų spėta aptarti ir teismo posėdyje. 1997 metais buvęs nušautas kai kuriuose parodymuose S. Gaidjurgio vairuotoju vadinamas R. Minkus. Jam kartu su R. Šadeikiu liepta iškasti duobę, kurioje nužudytasis vėliau ir užkastas. Kaltinimo duomenimis, S. Gaidjurgis su R. Minkumi nusprendė susidoroti už tai, kad pastarasis per daug dėmesio skyrė šeimai ir "prisidirbo vaikų".

Kitą kalboje aptartą nužudymą lėmė nusikalstamo pasaulio atstovų tarpusavio nesutarimai. Kęstutį Kochą nuspręsta pašalinti, įtarus jį ketinimu pasikėsinti į S. Gaidjurgį ir dalyvavimu susišaudyme, kuriame žuvo du pastarojo draugai. Prie šio nusikaltimo prisidėję ir Panevėžio "tulpinių" grupuotės nariai. K. Kochas ir su juo važiavęs Artūras Gerulis nuvilioti į nuošalią vietą, kur jų automobilį užpuolę S. Gaidjurgio žmonės. Surištos būsimosios aukos nuvežtos į "tulpinių" iš anksto surastą sodybą Alytaus rajone, čia kelias valandas žiauriai kankintos ir pasmaugtos. A. Gerulis, pasak kaltintojų, nužudytas dėl to, kad priešingu atveju būtų tapęs susidorojimo su K. Kochu liudytoju.

REKLAMA
REKLAMA

1997 metų rugsėjį Klaipėdoje, prie poilsio namų "Žuvėdra", S. Gaidjurgio liepimu ir jam dalyvaujant nušautas Mindaugas Benzalauskas, turėjęs pravardę "Benzas". Nusikaltimo vykdytoju buvo vėliau sulaikymo metu nusižudęs S. Gaidjurgio grupuotės narys Alvydas Juodris. Prokurorų teigimu, M. Benzalauskas nušautas dėl asmeninių nesutarimų su S. Gaidjurgiu. Anksčiau žiniasklaidos pranešimuose nužudytasis buvo siejamas su Klaipėdoje veikusia "žardinių" grupuote. Vykdant šį nusikaltimą, dalyvavo ir Panevėžio "tulpinių" gaujos nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą pačią dieną nuspręsta atsikratyti "Čiukčios" pravarde žinomo Aidano Simonavičiaus, kuris padėjo S. Gaidjurgio grupuotei organizuoti M. Benzalausko nužudymą, iškviesdamas jį į susitikimą prie poilsio namų "Žuvėdra". Nepageidaujamas liudytojas buvo nuvežtas į Trakų rajoną ir čia, nuošaliame miškelyje, nušautas paties S. Gaidjurgio, kuris po to pavedė savo "pavaldiniams" - Artūrui Damkui ir Renatui Šadeikiui - užkasti lavoną.

Kaltintojų tvirtinimu, kiek vėliau, tą patį rudenį, S. Gaidjurgis įsakė A. Damkui ir dar vienam bylos kaltinamajam Mariui Marijošiui nužudyti Voldemarą Česnaitį. Šis buvo priskiriamas kito abejotinos reputacijos klaipėdiečio Sergejaus Bėgliko aplinkai. S. Gaidjurgis perdavė A. Damkui nužudymui skirtą revolverį, nurodė aukos gyvenamąją ir darbo vietas bei automobilį. Po kelių sekimo ir pasiruošimo dienų V. Česnaitį nušovė M. Marijošius.

REKLAMA

Nepraėjus nė mėnesiui, beveik identiškomis aplinkybėmis buvo nužudytas ir kitas S. Bėglikui artimas asmuo - Romualdas Makauskas, turėjęs pravardę "Makena". Jį prie namų stovėjusiame automobilyje M. Marijošius nušovė tuo pačiu ginklu kaip ir V. Česnaitį. Kaltintojų turimi duomenys rodo, kad šis sutapimas galėjo būti ir neatsitiktinis, nes kai kuriuose parodymuose minimas A. Juodrio ir S. Gaidjurgio susitarimas revolverį naudoti "tik bėglikams".

Viktoras Beriozkinas žinomas "Čigono" slapyvardžiu nužudytas dėl asmeninių aukos nesutarimų su S. Gaidjurgiu. Šis kartu su A. Juodriu 1998 metų pavasarį susitikimo metu pagrobė V. Beriozkiną ir surišę įkišo jį į automobilio bagažinę. Po to pagrobėjai susitiko su kitais bylos kaltinamaisiais - R. Šadeikiu ir M. Marijošiumi, - kuriems buvo pavesta surasti nužudymui tinkamą vietą ir iškasti duobę. Kaltinimo duomenimis, į ją įmestą V. Beriozkiną nušovė pats S. Gaidjurgis, pareiškęs, kad tai esąs jo asmeninis reikalas. Paskui lavonas buvo užkastas. Nužudymą tyrusiems pareigūnams jo surasti taip ir nepavyko.

REKLAMA

Tai - dar ne visi iš septyniolikos S. Gaidjurgiui ir jo bendrininkams inkriminuojamų nužudymų, įvykdytų Lietuvoje ir Latvijoje. Be to, su šia grupuote taip pat siejama serija sprogdinimų, kuriais nusikaltėliai siekė pakenkti aukštiems teisėsaugos pareigūnams - buvo tikimasi, kad jie neteks postų, nes triukšmingų sprogdinimų nepavyks išaiškinti. S. Gaidjurgio iniciatyva 1997 metų kovą buvo susprogdintas tuometinio "Aro" greitojo reagavimo rinktinės Klaipėdos kuopos vado Vacio Lekevičiaus namas, 1998 metų sausį Kaune - Semiono Bulatovo parduotuvė. 1997 metų balandžio 3 dieną sprogmuo nugriaudėjo prie Šiaulių policijos komisariato, o tų pačių metų liepos 26 dieną nuo sprogimo bangos nukentėjo Vidaus reikalų ministerijos poilsio namai "Pušynas" Palangoje.

Vis dar neužbaigtą savo kalbą prokurorai tęs kitame teismo posėdyje, kurį numatoma surengti jau lapkričio mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų