REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsusis Raikinas neslepia: jis bijo banditų!

Irena ZUBRICKIENĖ

Teismo salėje - vienišas sėdintis atletiško kūno sudėjimo vyras. Prieš jį - įdėmiai besiklausantis ir klausimus uždavinėjantis teisėjas, kaltinantis prokuroras ir dalykiškai nusiteikusi advokatė. Šalia - jokio šeimynykščio, jokios "palaikomosios komandos". Ir - krūva žurnalistų, šnarinančių užrašų puslapiais, akylai stebinčių. Sunku net patikėti, kad į blykstėmis kankinančius fotoreporterius ir operatorius santūriai reaguojantis ir nė kiek savo jausmų neišduodantis vyras (netgi, galima sakyti, ramiai pozuojantis) - tai tas pats garsusis marijampolietis Raikinas, kadaise vadovavęs aktyviai nusikalstamai grupuotei, šiurpinusiai ir skriaudusiai verslininkus. Tai nusikaltėlių autoritetu iki šiol tituluojamas vyras, bemaž prieš pusantrų metų kone kasdien linksniuotas ne vienoje televizijos humoro laidoje, padėjęs dar labiau išgarsėti skandalingu elgesiu "išsišokusiam" Daujėnų parapijos (Pasvalio r.) klebonui. Tai Raimondas Burba (40 m.) - dviejų jau nemažų vaikų tėvas, AB "Blakštas" vadybininkas, antrosios grupės invalidas.

REKLAMA
REKLAMA

Nevykdė teismo įpareigojimų

Praeityje tris kartus teistas Raikinas laisvėje - nuo 1999-ųjų vasario. Naują teisėsaugininkų nemalonę jis užsitraukė po puspenktų metų, kai Marijampolės policijos pareigūnai pradėjo įtarti, kad verslininku prisistatantis R. Burba bendrauja su žinomiausiais Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais ir gali vėl užsiimti nusikalstama veika, siekiančia užsienio šalis. Dėl to 2003 metų rugpjūtį R. Burbai buvo paskirti teismo įpareigojimai, penkiems mėnesiams suvaržę šio žmogaus laisves. Be kitų nurodymų, Raikinas privalėjo naktimis būti namuose, nebendrauti su 25 įtartinos reputacijos asmenimis.

REKLAMA

Ramybė Burbų namus lydėjo iki paskutiniosios 2003-iųjų rugsėjo dienos. Lemtingąjį vakarą į butą užsukę pareigūnai Raikino nerado. Kartu gyvenanti jo buvusi žmona negalėjo pasakyti, kur yra Raimondas. Pareigūnai nutarė užfiksuoti, kad R. Burba nepaiso teismo jam skirtų įpareigojimų, nes už tai gresia baudžiamoji atsakomybė. Ar jie turėjo informacijos, kur ieškoti Raikino, ar tiesiog veikė tarnybinės nuojautos vedami, tokie duomenys nebuvo skelbiami net teisme. Marijampolės policininkų kelionė į Trempinių kaimą (Kalvarijos sav.), esantį Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, pasitelkus kolegas iš Kalvarijos, tą naktį pasiteisino su kaupu. R. Burba buvo užkluptas savo sodyboje (privalėjo nakvoti bute) ir dar bendraujantis su marijampoliečiu Robertu Jakščiu (32 m.), pravarde Robė, kuris laikomas taip pat nusikalstamo pasaulio atstovu. Būtent Robė yra vienas iš 25 asmenų, su kuriuo Raikinui buvo uždrausta bendrauti.

REKLAMA
REKLAMA

Šūviais - prieš pareigūnus

Nekviestų svečių savo valdoje Raikinas tą vakarą nelaukė. Kaip paaiškėjo vėliau, atokioje sodyboje tuokart buvo švenčiamas Daujėnų parapijos klebono Rimanto Visockio 34-asis gimtadienis. Be paties solenizanto, atvykusio iš tolimo rajono į esą nepažįstamą jam kraštą, pas visiškai nepažįstamus žmones (pagal buvusio kurso draugo pasiūlymą), ir be jau minėtų dviejų vyrų, puotoje dalyvavo dvi jaunos merginos - teisėsaugininkų akiratyje nuolat esančių asmenų bičiulė, nepriekaištingos išvaizdos marijampolietė Laura P. (dabar 24 m.) ir tuo metu nuolatinės gyvenamosios vietos neturėjusi tada dar nepilnametė Anastasija F. (g.1986 m.). Tik pastaroji buvo visiškai blaivi. Visi trys vyrai buvo gerokai įkaušę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol visa tai paaiškėjo, kelias nakties valandas prie sodybos vyko pareigūnų ir R. Burbos, vis prieidavusio prie langų, derybos. Raikinas koneveikė pareigūnus, žadėjo "iššaudyti visus mentus", rėkė jų nekenčiąs. Iš pastato vidaus buvo šaudoma lauko, kur stovėjo pareigūnai, link. Ne vienas policininkas vėliau teigė per langus dengusių žaliuzių tarpelius matęs, kaip Raikinas išsiėmė ginklą iš rankinės ir pats nukreipė revolverį, o daugiau asmenų toje patalpoje nebuvo (visi buvo nuėję miegoti į antrajame aukšte esančius kambarius).

REKLAMA

Manė bendraująs su... banditais

Teisiamas R. Burba prisipažino pažeidęs teismo jam skirtus įpareigojimus. Vyras tikino užsibuvęs sodyboje, nes nejučia padauginęs alkoholio. (Raikinas žinomas kaip alkoholiu nepiktnaudžiaujantis žmogus.)

- Kaip aš galėjau prie žmonių Robertui sakyti, kad jis išeitų? - kaip apie jam nesuvokiamą dalyką teisme dėstė R. Burba. - Todėl ir pažeidžiau įstatymą. Bet aš jo tikrai nekviečiau. Už tai prašau bausti mane kuo švelniau.

Dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams Raikinas kategoriškai neprisipažino: šaudęs ne jis, o Robertas Jakštys - paties turėtu pistoletu, skirtu savigynai. (Pats Robė teisme nedalyvavo, nes netrukus po skandalingų įvykių išvyko į Ispaniją.) R. Burba, padedamas advokatės Aidos Lilijos Krukonienės, tikino, kad pareigūnai negalėjo daug matyti pro žaliuzėmis uždengtus langus, todėl meluoja susitarę, nes jiems esą reikia pasidžiaugti operacijos sėkme. Raikinas netgi artistiškai pavaizdavo, kaip jis buvo pasilenkęs prie lango ir žvelgė į lauką (veidas užfiksuotas vaizdajuostėje), o Robė esą prisėlinęs prie jo ir, būdamas pritūpęs, ištiesęs ranką su pistoletu ir paleidęs du šūvius.

REKLAMA

- Ir koks ten taikymasis į policininkus, jeigu šūviai perskrodė tik vidinį lango stiklą? - bandė pasėti dvejones teisiamasis. - Norėta tik pagąsdinti. Ir net ne policijos pareigūnus, kurių nepažinau, o prašaliečius banditus, kurių maniau sulaukęs savo nuošalioje sodyboje. Štai kodėl ilgai neatidariau durų. Juk pareigūnai nerodė jokių tarnybinių pažymėjimų, kratos orderio. Nuo tada, kai buvo pasikėsinta į mano gyvybę sprogdinant (1993 metų pavasarį sprogo automobilis, kuriame sėdėjo Raikinas, po traumos netekęs vienos kojos ir dabar raišuojantis su protezu. - I. Z.), esu atsargus ir įtarus, nepatiklus. Visada, kai tik pasistatau kur nors automobilį, iš patalpos vis dairausi pro langą ir jį stebiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo versijos atkakliai laikęsis R. Burba prašė teismo dėl pasipriešinimo policijai jį išteisinti. Tardamas paskutinį žodį jis tikino pats besistebįs buvusiu nemandagiu savo elgesiu su policininkais.

- Tik per televiziją pamatęs supratau, kad aš juos įžeidinėjau - kitų pasakojimais būčiau net nepatikėjęs, - drovėjosi Raikinas. - Todėl atsiprašau tų, kuriuos įžeidžiau.

Prieš gerbiamą pilietį - provokacija?

R. Burbos advokatė pateikė teismui pluoštą dokumentų - padėkų jos ginamajam už suteiktą materialinę paramą: invalidų draugija dėkinga už pagalbą neįgaliems sportininkams (R. Burba subūrė klubą "Siekis"), Jurgežerių stovykla - už įvairias prekes, privačiai dirbantis gydytojas - už medikamentus. Žmonių, charakterizavusių R. Burbą, žodžiais, tai labai aktyvus, draugiškas, užjaučiantis, labai taktiškas, santūrus žmogus. Nė vieno krislelio iš ankstesniojo gyvenimo etapo, kai vien Raikino vardas kėlė šiurpą ir baimę!

REKLAMA

Galbūt todėl R. Burbą gynusiai advokatei buvo paranku teigti, jog ir ginamojo asmenybė, ir skuboti policininkų veiksmai liudyte liudija, kad Raimondas buvo tiesiog išprovokuotas pasielgti taip, kaip pasielgė. A. L. Krukonienei rūpėjo išklausti kiekvieną liudijusį policininką, kaip jis galėjęs matyti R. Burbą pro žaliuzes, jeigu šios buvo užsuktos, kieno nurodymu pareigūnai vykę ieškoti Raimondo į butą, kas ir nuo kada filmavęs operacijos veiksmus, kodėl Kalvarijos pareigūnai pradėjo rinktis operacijai anksčiau, nei marijampoliečiai pasigedo ieškomojo... Kai kurie policininkai liudydami labai jaudinosi, nes jautėsi tiesiog egzaminuojami ir net puolami. Kai kurių pasakojimuose detalės buvo prieštaringos, nes nuo įvykių praėjo jau nemažai laiko.

REKLAMA

- Manau, buvo laukte laukiama, kada bus galima užklupti mano ginamąjį - viskas išprovokuota, - teigė advokatė A. L. Krukonienė.

Be to, ji išvardijo keletą faktų, kuriuos pavadino neteisėtais pareigūnų veiksmais bei proceso pažeidimais, peržengusiais įstatymo ribas, ir siūlė kritiškai vertinti policininkų parodymus. Negana to, mįslingai užstrigo teismo salėje buvusi technika, ir teisėjas niekaip negalėjo pasižiūrėti filmuotos operacijos medžiagos. Vėliau R. Burbos advokatė akcentavo, kad teisme neperžiūrėta vaizdajuostė... negali būti laikoma rimtu įrodymu...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuosprendį žadėjo apskųsti

Šią baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Marijampolės rajono apylinkės teismo teisėjas Raimondas Krušinys, pasvėręs visus bylos duomenis, vis dėlto pripažino R. Burbos kaltę pagal abu pareikštus kaltinimus. Už tai Raikinui paskirta 20 MGL (minimalaus gyvenimo lygio) dydžio bauda - 2 500 litų. (Valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Oskaras Martynaitis siūlė nuteisti kaltinamąjį 70 MGL dydžio bauda - 8 750 Lt.) Pinigus nurodyta sumokėti per du mėnesius.

Dar prieš paskelbiant nuosprendį R. Burba tikino teismą, kad jam keli tūkstančiai litų - dideli pinigai, kuriuos nelengva uždirbti. (Tai - kadaise Raikino reketuotų verslininkų dėmesio reikalaujantis sakinys, primenantis jiems, kaip nelengva buvo statyti savo verslo pilį.)

REKLAMA

Paskelbus nuosprendį, R. Burba neslėpė jį apskųsiąs, nes jaučiasi nuteistas nepagrįstai. Ar švelnų teismo nuosprendį apskųs ir prokuratūra, kol kas neskelbiama. Teismo salę palikdami žurnalistai šmaikštavo, kad Raikinui padaryta milžiniška reklama (televizijoje, spaudoje) atsiėjo pigiai, o šaudyti į policininkus, pasirodo, irgi nebrangus reikalas...

Davatkos gali būti ramios!

Atskira šios istorijos potemė - Daujėnų klebono R. Visockio draugystė su nusikalstamo pasaulio atstovais ir laisvo elgesio merginomis prie alkoholiu turtingo stalo toli nuo akylų parapijiečių. Nors lemtingąją naktį pareigūnų užkluptas klebonas kalbėjo vienaip (sakė puotavęs su merginomis, matęs, kaip jos atvyko), tuo pasėdamas pasipiktinimą šventeivų širdyse, teisme dvasininkas buvo rimtas ir nekalbus. Kadangi čia jis prisiekė sakyti tiesą ir pats sau linkėjo Dievo pagalbos, turbūt reikėtų tikėti, jog prabangus alkoholis, kurio buvo nemažai išgerta (nustatyta 1,86 promilės), išgąstis ir miego trūkumas tuokart "pakeitė" klebonėlio liežuvį ir pasaulėjautą. Dabar kunigas jau tikino kartu su merginomis prie vieno stalo tuokart net nesėdėjęs, nes jos atvykusios, kai jis jau buvo nuėjęs miegoti.

REKLAMA

- Ką čia ir bepasakoti? - teisme droviai prabilo R. Visockis, nė kiek nepanašus į skandalingais poelgiais išgarsintą kunigą. - Susipažinome toje sodyboje su Raimondu, išgėrėme, dar atvyko Robertas. Merginų prie manęs nebuvo. O paskui jau girdžiu - triukšmas, jaučiu - paguldytas ant žemės... Aplink - "Aras" ir policija.

Taigi parapijos davatkos gali būti ramios: jų klebonėlis švarus ir moralus! Tai jis įrodė ir pernykštį rugsėjį, kai 35-asis jo gimtadienis žiniasklaidos ausų ir akių nepasiekė.

Skaitytojams dar priminsime, kad klebonas R. Visockis buvo skandalingai išgarsėjęs ir prieš metus, kai šventė savo 33-iąjį gimtadienį. Tuokart buvo švenčiama šarvojimui skirtoje parapijos salėje - griaudėjo linksma muzika, vyko šokiai. Vidurnaktį įsilinksminę svečiai kieme giedojo klebonui "Ilgiausių metų", o vienas įkaušęs svečias užlipo į atrakintą varpinę ir pradėjo skambinti varpais... Jie aidėję tol, kol svečiai kilnojo ant kėdės pasodintą dvasininką. Varpų skambesio prižadinti parapijiečiai, nedalyvavę puotoje ir apie tai net nežinoję, manė, kad naktį kilo gaisras ar šiaip kokia stichinė nelaimė...

Sandros KUČINSKIENĖS nuotr.:

- R. Burba buvo itin tolerantiškas juo besidominčių žurnalistų atžvilgiu

Eugenijaus NAIKELIO nuotr. :

- Daujėnų klebonas R. Visockis teismo salę paliko skubiais žingsniais ir vengdamas aplinkinių žvilgsnių

(abi nuotraukos nusiųstos vasario 15 d., gerokai po pietų)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų