REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liežuvis - ligų veidrodis

Medicininėje literatūroje tvirtinama, esą iš liežuvio spalvos, virpėjimo, ant jo susikaupusių apnašų ar raukšlės linijos galima spėti apie tai, kokiomis ligomis žmogus serga, t. y. diagnozuoti kai kurias beprasidedančias ar jau įsisenėjusias ligas. Pabandykite savo liežuvį, taigi ir organizmo būklę, įvertinti patys ar padedant artimiesiems.

REKLAMA
REKLAMA

Jei pastebėjote, kad paraudęs liežuvio galiukas, vadinasi, susilpnėjusi jūsų širdies veikla, vystosi ischeminė liga. Jei paraudę liežuvio kraštai, galimas daiktas, jog turite (ar greitai turėsite) problemų dėl plaučių ir visos kvėpavimo sistemos veiklos. Jei rūkote, kuo skubiau cigarečių atsisakykite, o geriausia - paskubėkite pas šeimos gydytoją ir paprašykite atlikti plaučių rentgenogramą ir įvertinti kvėpavimo sistemos darbą.

REKLAMA

Jei pageltę ir liežuvis, ir gomurys, greičiausiai sergate kokia nors kepenų liga ar lėtiniu cholecistitu (tulžies pūslės uždegimu).

Ant liežuvio yra susiformavusi raukšlė. Jei ji yra pakrypusi ties liežuvio galiuku, vystosi kaklo osteochondrozė (liaudiškai tariant, ataugos). Jūs greičiausiai dirbate sėdimą darbą, mažai judate, nesimankštinate, tad pats laikas pradėti daryti trumpas atokvėpio pertraukėles, kurių metu reikėtų atlikti kad ir tokius pratimus: keliolika kartų pritūpti, po to kelias minutes pasukioti į šalis galvą ar paprasčiausiai keletą minučių pavaikščioti po patalpą, trumpam išeiti į gryną orą. Na, o jei toji liežuvio raukšlė yra pakrypusi ties liežuvio viduriu, jums greičiausiai vystosi juosmens srities osteochondrozė (tai daugiausia vairuotojų liga!). Vėl panašus patarimas: nepamirškite mankštos!

REKLAMA
REKLAMA

Apnašos prie liežuvio šaknų rodo, jog jums sutrikusi skrandžio ir žarnyno veikla. Neprošal būtų pasitikrinti ir inkstus.

Jei ant liežuvio ilgėliau pasilieka dantų žymės, greičiausiai sergate disbakterioze, o organizmas yra gausiai užterštas šlakais. Tad keiskite mitybos įpročius (kuo mažiau mėsos bei keptų gaminių, kuo daugiau - vaisių ir daržovių; valgykite neskubėdami, saikingai, vienu ir tuo pačiu laiku). Na, o kad organizmas kuo greičiau išsivalytų, pradėkite gerti vaistažolių antpilus. Pavyzdžiui, labai tinka jonažolė (vieną valgomąjį šaukštą žolės reikia užpilti stikline verdančio vandens, pusvalandį lukterėti, perkošti ir gerti po pusę stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį; gydymo kursas - dvi savaitės).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Virpantis liežuvis - neurasteninio sindromo požymis. Stenkitės pagerinti namų ir darbo psichologinę atmosferą, keiskite gyvenseną, mažiau nervinkitės dėl smulkmenų.

Jei liežuvis įtrūkęs, galima įtarti, jog sergate kraujo ligomis, kad yra problemų endokrininės sistemos veikloje ar sutrikusi inkstų veikla.

Reikėtų atminti, jog liežuvį atitinkamai veikia vaistai. Jei, pavyzdžiui, perdozavote antibiotikų, organizme gali išsivystyti atitinkamos reakcijos, po kurių liežuvio spalva ir išvaizda gali šiek tiek pakisti. Tie pakitimai priklauso nuo individualių organizmo savybių, imuninės sistemos, žmogaus charakterio ir kt.

REKLAMA

Be abejo, iš liežuvio diagnozuoti ligas nėra paprasta. Tai tiksliausiai gali nustatyti specialistai - gastroenterologai, onkologai, hematologai. Be to, diagnozei patvirtinti dar reikia ir specialių tyrimų.

Ir dar vienas svarbus patarimas: valydamiesi dantis nepamirškite šepetėliu perbraukti ir liežuvio. Patartina burną skalauti vaistažolių (aviečių, gysločių, dilgėlių ir kt.) antpilais arba tiesiog vandeniu, į kurį įlašinti keli lašai citrinos sulčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų