REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per didinamąjį stiklą motinystės ir tėvystės pašalpų gavėjus stebinti „Sodra“ pati atsidūrė įtarimų šešėlyje.

REKLAMA
REKLAMA

Su motinystės pašalpų pasisavinimo afera galbūt siejama Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) Rokiškio skyriaus direktorė Nijolė Anzelma Valickienė uždaryta į areštinę. Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams tęsiant ikiteisminį tyrimą, suimti ir jos sūnus bei vyras advokatas.

REKLAMA

Už grotų – žmona, vyras ir sūnus

Kovo mėnesį švenčiant „Sodros“ atkūrimo 20 metų jubiliejų Rokiškio skyriaus direktorė N.A.Valickienė buvo apdovanota Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos I laipsnio garbės ženklu.

Nepraėjus dviem mėnesiams „Sodros“ skyriaus vadovę iš darbo kabineto išsivedė STT pareigūnai. Prabėgus dar dviem savaitėms už areštinės grotų atsidūrė ir jos sūnus bei vyras advokatas Jonas Valickas.

REKLAMA
REKLAMA

Gegužės 19 d. paskelbta, kad Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus bei STT Panevėžio valdybos pareigūnai atliko kratas „Sodros“ Rokiškio skyriaus tarnybinėse patalpose.

STT Panevėžio valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neskaidrių viešųjų pirkimų šiame „Sodros“ skyriuje. N.A.Valickienė buvo suimta mėnesiui ir teismo pusmečiui nušalinta nuo pareigų.

Gegužės 26 d. atliktos kratos N.A.Valickienės sūnaus vadovaujamoje įmonėje Vilniuje. Kitą dieną Panevėžio miesto apylinkės teismo nutartimi E.Valickui paskirta kardomoji priemonė – suėmimas vienam mėnesiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Birželio 2 d. STT pareigūnų vizito sulaukė ir „Sodros“ skyriaus vadovės vyras advokatas J.Valickas. STT Panevėžio valdybos pareigūnai atliko kratas advokato darbo vietoje ir namuose. Advokatas buvo sulaikytas 48 valandoms.

Įtarimai šeimai susiję

N.A.Valickienei pareikšti įtarimai dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir kyšininkavimo organizuojant viešuosius pirkimus.

Mėnesiui suimtam jos sūnui E.Valickui pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo. Pareigūnai įtaria, kad vienos Vilniaus įmonės vadovas gali būti susijęs su siekimu apgaule pasisavinti per 100 tūkst. litų motinystės (tėvystės) pašalpų. Kaip skelbia STT pareigūnai, su šia afera galbūt susijusi ir „Sodros“ Rokiškio skyriaus direktorė.

Pernai šalyje dėl galimo sukčiavimo įgyjant teisę gauti didesnes „Sodros“ motinystės ir tėvystės pašalpas buvo pradėti 654 ikiteisminiai tyrimai.

REKLAMA

„Sodros“ Rokiškio skyriaus direktorės vyras įtariamas galbūt įvykdęs nusikalstamas veikas, susijusias su sukčiavimu, piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu.

Maždaug prieš 15 metų J.Valickas jau turėjo nemalonumų – tuomet Rokiškio rajono prokuratūros prokuroro padėjėju dirbęs vyras buvo įtartas kyšio ėmimu, jam buvo iškelta baudžiamoji byla. J.Valickas buvo nuteistas 3 metams lygtinai ir 5 metams neteko teisės dirbti valstybės tarnyboje. Prieš 5 metus J.Valickas tapo advokatu.

Su nusikaltimais valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams susijusį ikiteisminį tyrimą „Sodros“ Rokiškio skyriuje organizuoja, kontroliuoja ir jam vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, jį atlieka STT Panevėžio valdybos pareigūnai.

Pasak STT Panevėžio valdybos pareigūnų, šeimos nariams pareikšti įtarimai kai kuriais atvejais yra susiję.

REKLAMA

Teisėsaugos pareigūnai primena, kad valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, savo ar kito naudai priėmęs, pažadėjęs ar susitaręs priimti kyšį, reikalavęs ar provokavęs jį duoti už teisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, gali būti baudžiamas teisės dirbti tam tikrą darbą atėmimu arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Bylinėjosi su savivaldybe

Šiemet N.A.Valickienė pasižymėjo kaip uoli „Sodros“ biudžeto gynėja. „Sodros“ Rokiškio skyrius padavė į teismą Rokiškio rajono savivaldybę dėl nedarbingumo pašalpos išmokėjimo vienai bendrovės „Rokiškio sūris“ darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų gruodį eidama nenuvalytu šaligatviu moteris paslydo ir susilaužė ranką. Teismas pripažino, kad dėl nelaimės kalta rajono savivaldybė, nepasirūpinusi, jog būtų nuvalytas plikledžiu padengtas šaligatvis.

Tad nedarbingumo pašalpą bendrovės darbuotojai teko mokėti ne „Sodrai“, o rajono savivaldybei.

Tai, ko gero, pirmasis precedentas, kai dėl nevalytų kelių buvo bylinėjamasi su savivaldybe.

Apdovanojo už gerą veiklą

„Sodra“ nekomentavo Rokiškio skyriaus direktorės N.A.Valickienės galimų sąsajų su motinystės pašalpų pasisavinimo afera.

REKLAMA

„Tai vertinama tik neigiamai ir tai netoleruotina. Iš tiesų piktnaudžiavimo atvejai dažniausiai ir yra išaiškinami būtent „Sodros“ pastangomis, o šio konkretaus atvejo komentuoti negalime, nes tai yra ikiteisminio tyrimo objektas“, – „Valstiečių laikraščiui“ tvirtino „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Brunalaitė.

Pasak „Sodros“ atstovės, Rokiškio skyriaus direktorė I laipsnio garbės ženklu apdovanota remiantis nustatyta tvarka. Juo gali būti apdovanojami darbuotojai už nuopelnus kuriant ir vystant valstybinį socialinį draudimą, už pasiektus aukštus veiklos rezultatus, turėjusius įtakos tobulinant valstybinį socialinį draudimą, už socialinio draudimo sistemai reikšmingo bendradarbiavimo vystymą.

REKLAMA

Atsižvelgiant į vidaus audito rezultatus, „Sodros“ vadovybė 2009 m. Rokiškio skyriaus veiklą įvertino gerai ir vadovei skyrė apdovanojimą.

Perspėjimo signalas kitiems

Rimantas Jonas Dagys, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas

Konkretaus žmogaus kaltę nustato teismas, bet aukštas pareigas užimantiems pareigūnams reikalavimų kartelė turi būti aukšta. Jei daug reikalaujame iš kitų, patys turime būti nepriekaištingi. Reikia sveikinti STT pareigūnus, kurie nuosekliai vykdo savo darbą. Tai geras perspėjimo sig nalas kitiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Advokatas turi saugoti reputaciją

Leonas Virginijus Papirtis, Lietuvos advokatūros tarybos pirmininkas

Advokatūros taryba nėra gavusi pranešimo, kokie įtarimai pareikšti advokatui J.Valickui, todėl sunku ką nors komentuoti. Advokatūros įstatyme yra numatyta: kai advokatas tampa įtariamuoju ar kaltinamuoju arba yra atlikti proceso veiksmai, turi būti pranešta Lietuvos advokatūrai. J.Valickas advokato praktika verčiasi šeštus metus. Jei jis tapo advokatu, vadinasi, atitiko visus įstatymuose nustatytus reikalavimus. Mes vadovaujamės Etikos kodeksu, kuris suderintas su Europos Sąjungos advokatų etika, Advokatūros įstatymu, kuriame kalbama apie nepriekaištingą reputaciją. Įtarimai advokatui nėra geras dalykas. Advokatas turi saugoti reputaciją, vengti konfl iktų. Tačiau, kaip sako patarlė, šaukštas deguto statinę medaus pagadina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų