REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nusikaltėlių kare teisėjauja kriminalistai

Sigitas STASAITIS

Pernai Šiauliuose tarp skirtingų nusikaltėlių grupuočių narių prasidėjo trintis, muštynės bei konfliktai, kurie metų pabaigoje peraugo į kruviną karą. Po nesėkmingo bandymo susprogdinti net nusikalstamo pasaulio įstatymų nepripažįstantį M. Kočiurovą pastarasis atkeršijo - per Kalėdas suorganizavo labai įtakingo kultūristo G. Rasiulio nušovimą. Atsakomasis ėjimas M. Kočiurovui smogtas policijos rankomis.

REKLAMA
REKLAMA

Nors nusikaltėliai pinigų prasimano lengviau nei sąžiningai dirbantieji, banditų gyvenimas nėra lengvas - dėl išlikimo jiems reikia kovoti dviem frontais. Pirmiausia reikia neįkliūti kriminalistams, tačiau kur kas labiau nei policijos nusikaltėliai bijo vieni kitų. Pareigūnai blogiausiu atveju pasodins už grotų, tuo tarpu pakliuvęs priešiškai nusiteikusiems banditams į nagus geriausiu atveju pateksi į ligoninę, blogiausiu - į kapines. Siekdami asmeninio saugumo nusikaltėliai stengiasi susipažinti su kuo įtakingesnės grupuotės lyderiais, kad užpultas neliktum vienišas, turėtum ką pasišaukti į pagalbą.

REKLAMA

Prieš metus dvejus Šiaulių nusikalstamo pasaulio gyvenimas buvo nusistovėjęs. Didesnė dalis Šiaulių nusikaltėlių save vadino "Guginių" arba "Stanaitinių" grupuočių nariais. Nepilnamečiai banditukai ar pradedantieji nusikaltėliai, neturėję galimybių prisiartinti prie autoritetais laikomų Virgilijaus Norkaus - Gugos arba Vladislovo Stanaičio - Stalonės, sudarė trečią, ne tokią įtakingą "Vanaginių" grupuotę bei kelias dar mažesnes grupeles.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvenimas nestovi vietoje, per pastaruosius porą metų miesto nusikaltėlių pasaulį papildė visas būrys naujų jaunų nusikaltėlių, grupuotėms priklausančių daugiau žodžiais nei iš tikrųjų. Tokie nepaiso autoritetų bei yra nevaldomi, linkę be jokios priežasties užgaulioti vieni kitus ir muštis. Gavę lupti banditukai paprastai neatleidžia patirto pažeminimo ir nuoskaudos, kviečiasi į pagalbą savo gaujos draugus, o po to kyla dar didesnės muštynės. Pernai vasarą Šiaulių gaujų smogikų tarpusavio kivirčai pasiekė apogėjų. Vieną vakarą pėsčiųjų bulvaro viduryje, prie Lietuvos kultūros veikėjo P. Višinskio paminklo, subėgo beveik šimtas lazdomis bei strypais ginkluotų jaunų vyrų. Talžomasi buvo vos kelias minutes. Kai atlėkė policijos patruliai, mušeikos buvo jau spėję išsilakstyti. Aikštėje rasti tik du sukniubę gana sunkiai sužeisti mušeikos, kuriuos teko gydyti ligoninėje. Atsipeikėję primuštieji, kaip tarp nusikaltėlių įprasta, policininkams suokė nežiną, kas ir už ką juos taip žiauriai prikūlė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kelių dienų vienoje miesto kavinėje bei po to gatvėje keli "guginiai" lazdomis pridaužė "vanaginių" grupuotės narį 31 metų Dainių Želvį. Į ligoninę atvežtas sulaužyta nosimi bei sudaužyta galva D. Želvys bendrauti su policininkais irgi atsisakė.

Lapkričio 4-ąją į ligoninę pakliuvo jau du "guginiai" - 25 metų iki šiol sugebėjęs išlikti neteistas Donatas Valiūnas - Bebras bei porą metų jaunesnis Raimondas Lileikis - Pypsas. Vieną jų užpuolikai apšaudė šratiniu revolveriu bei abiem sėdmenis subadė peiliu, kas pagal nusikaltėlių garbės kodeksą reiškia rimtą įspėjimą. Bebras su Pypsu, žinoma, pareiškimų policijai nerašė, melavo nieko nežiną. "Akistatos" žiniomis, skirtingų grupuočių narių tarpusavio susirėmimų būta ir daugiau, tačiau jie baigdavosi be rimtesnių sužeidimų, todėl į spaudos ir net policijos dėmesį nepateko.

REKLAMA

Kartu su trintimi tarp grupuočių smogikų rimti nesutarimai prasidėjo ir tarp gaujų lyderių, taigi išvengti kraujo bei aukų tapo neįmanoma. Lapkričio 22-ąją buvo nesėkmingai mėginta susprogdinti 41 metų Michailą Kočiurovą - Mišą. Bomba sprogo sekunde anksčiau nei M. Kočiurovas spėjo išeiti iš Žemaitės gatvės 50-uoju numeriu pažymėto penkiaaukščio. Vyras liko gyvas, tik kontūzytas, apdraskytas ir apdegęs.

Manoma, jog susprogdinti M. Kočiurovą už nepateisinamą savivalę, tarp nusikaltėlių vadinamą "bezpridielu", buvo užsakę "Stanaitinių" grupuotės lyderiai. 13 metų atkalėjęs už žmogžudystę Miša prieš 5 metus grįžo į Šiaulius. Didelį autoritetą "Guginių" grupuotėje turėjęs M. Kočiurovas kurstė saviškius mušti "stanaitinius" bei "vanaginius", rodydamas pavyzdį pats be jokio reikalo vaikinus daužydavo beisbolo lazda.

REKLAMA

Išvengęs mirties Miša po mėnesio surengė atsakomąjį ėjimą. Antrąją Kalėdų dieną prie savo namo Klevų gatvėje iš granatsvaidžio nušautas vienas iš "stanaitinių" lyderių bei organizatorių Gytanas Rasiulis - Brokeris. Netekęs artimo draugo iškilmingose laidotuvės paskui karstą vienas pirmųjų ėjo autoritetas V. Stanaitis, kuris yra ir Brokerio sūnaus krikštatėvis. Šiauliuose G. Rasiulis buvo per stambi figūra, kad už jo mirtį būtų dovanota, tad aptardami nusikaltėlių karą šiauliečiai tarpusavyje spėliojo, koks bus atsakomasis ėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai prabyla ginklai, nusikaltėliams visos priemonės tampa priimtinos, nespjaunama net pasinaudoti pažintimis bei ryšiais policijoje. Šiaip negalintys sužinoti, kas ką ir už ką mušė, šįkart kriminalistai stebuklingu būdu per savaitę gavo išsamią informaciją, kas surengė pasikėsinimą į Brokerį. Į Šiaulius bei dar du Lietuvos miestus įvesti specialiojo policijos būrio "Aras" automatininkai. Prieš pat Naujuosius metus ir iškart po jų skirtinguose Lietuvos miestuose suimti trys įtariamieji. Du iš jų mums jau pažįstami - M. Kočiurovas bei D. Valiūnas -Bebras. Trečiasis suimtasis - du kartus už chuliganizmą bei teismo įpareigojimų nevykdymą teistas, ONTT gerai pažįstamas "guginis" Jurijus Afanasenkovas (41 m.). Apie šio vyruko būdą byloja jo pravardė - Kalašnikovas, trumpiau - Kalaškė. Nors pareigūnai slepia, "Akistatai" pavyko sužinoti, jog teisme pasirašant suėmimo sankciją visi trys apkaltinti sąmokslu nužudyti G. Rasiulį. Panašu, jog nuosprendis iki gyvos galvos tenkintų visus, išskyrus, žinoma, patį M. Kočiurovą, tačiau grupuočių karas toli gražu nesibaigęs. Anksčiau drąsiai po Šiaulių gatves vaikštinėję nusikaltėlių autoritetai pastaruoju metu išsislapstę. Tyla prieš audrą?

REKLAMA

Redakcijos archyvo nuotr.

Už nusikaltėlių moralės nepaisymą nesėkmingai bandytas susprogdinti M. Kočiurovas pats pašalino įtakingą G. Rasiulį.

(Kociur.jpg);

Žvėriškai stiprus kultūristas G. Rasiulis priešininkus būtų sutrynęs dviem pirštais, tačiau prieš granatsvaidį jis buvo bejėgis.

(Rasiulis.jpg)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų