REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Odą gali sudirginti demodeksinė erkutė

Pasak kauniečio gydytojo dermatologo Naurio Grušausko, raudonieji spuogai - tai odos erkutės (saprofito) sukeltas odos uždegimas (demodekozė). Sveikai odai erkutė neturi žalingos įtakos, tačiau dėl kol kas neišaiškintų priežasčių oda kartais pasidaro labai jautri, pažeidžiama. To tereikia ant kiekvieno mūsų odos gyvenančiai erkutei - ji suaktyvėja.

REKLAMA
REKLAMA

Yra nustatyta, kad moteris tokie sveikatos sutrikimai kamuoja kiek dažniau nei vyrus, tačiau kodėl taip yra, mokslas kol kas neišaiškinęs. Anksčiau buvo manoma, kad moterys demodekoze dažniau serga dėl naudojamos kosmetikos (kartais panaudojama pasenusi), tačiau šiuo metu ne ką mažiau kosmetika apsirūpinę ir vyrai... Dažniausiai minėta liga diagnozuojama vidutinio amžiaus moterims. Šia liga susirgusių vaikų gydytojo dermatologo praktikoje dar nepasitaikė.

REKLAMA

Demodeksinės erkutės aktyvumą gali nulemti įvairūs veiksniai. Vienas iš svarbiausių - alkoholinių gėrimų, įskaitant ir nestiprius, vartojimas. Kartais pokylyje pakanka tik paragauti alkoholio ir pajuntame, kaip staiga veidą išmušė karštis, o veido odą nusėjo raudonos dėmelės.

Tokie patys simptomai, liudijantys padidėjusį odos erkutės aktyvumą, gali pasireikšti ir pavalgius karšto maisto, išgėrus karštos kavos. Gydytojas atkreipė dėmesį, jog pats kofeinas erkutės aktyvumui įtakos neturi - tik mėgavimasis per karštu gėrimu.

REKLAMA
REKLAMA

Demodekozė, anot gydytojo dermatologo, gali tęstis metų metus. Per šį laiką odos būklė tai pablogėja, tai vėl pagerėja. Ūmiajam ligos periodui praėjus, viskas tarsi atsistoja į savo vietą. Tačiau ką daryti erkutei suaktyvėjus? Mat tuomet erkutė išlenda į poodį ir tose vietose pradeda smarkiai niežėti, perštėti, išberia skruostus, kaktą, nosį, atsiranda pūlinukų, mazgelių, pustulių (kartais pažeidžiamos net akys), veido oda paburksta, o jos spalva primena nekokios reputacijos piliečio veido spalvą...

Svarbiausia, anot gydytojo dermatologo, paskirti tinkamą gydymą. Užsiiminėti saviveikla gydytojas nepataria, mat panašūs simptomai būdingi ir kitoms odos ligoms, o netinkamas gydymasis gali dar labiau pakenkti. Patartina kreiptis į patyrusį šios srities specialistą - gydytoją dermatologą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra nustatyta, kad demodeksinės erkutės aktyvumas padidėja vasarą, tai yra šiltuoju metų periodu. Pasak gydytojo, erkėms patinka ne tik karštis, bet ir ultravioletiniai spinduliai, todėl soliariumu žavėtis tikrai nereikėtų, nuo įdegio derėtų saugoti ir veidą. Problemų dėl erkučių aktyvumo daugiau turi tos moterys, kurių veido oda yra riebi.

Jei demodeksinė erkutė vis suaktyvėja vyrams, gali išsivystyti rinofima (nosis paburksta, padidėja).

Gydymasis nuo erkutės išprovokuoto raudonųjų spuogų atsiradimo - gana ilgas. Gydoma tetraciklinų grupės antibiotikais (juos skiriama gerti kelis mėnesius), oda ilgai tepama gydomaisiais tepaliukais. Būtina paisyti gydytojo rekomendacijų, nes per anksti nutraukus gydymą viską tektų pradėti iš naujo.

REKLAMA

Retai, tačiau pasitaiko, kai minėtų negalavimų turėję ligoniai pasveiksta savaime, be jokio gydymo. Buvę ligonių, kuriems minėtos ligos simptomai nepasireiškė šešerius septynerius metus.

Profilaktika

1. Atsisakyti karštų maisto produktų ir gėrimų.

2. Vengti alkoholinių gėrimų.

3. Mažiau sukiotis prie puodų - garai, karštis išprovokuoja erkutės aktyvumą.

4. Šiltuoju metų laiku vengti tiesioginių saulės spindulių - galvą pridengti skrybėlaite.

5. Laikytis higienos reikalavimų, dažnai keisti patalynę, geriau įsigyti sintetines pagalves, nes plunksnų pagalvėse veisiasi demodeksinės erkutės.

6. Stengtis išvengti stresų, nervinės įtampos.

7. Naudoti tik kokybišką, odos nealergizuojančią, kvapais nepersotintą kosmetiką.

8. Pradėjus gydytis, tiksliai laikytis dermatologo nurodymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų