REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad skausmas neatsinaujintų

Daug žmonių, ypač vyresnio amžiaus, skundžiasi skausmais stuburo srityje. Dažniausiai pasitaikanti liga - radikulitas (nugaros smegenų nervų šaknelių uždegimas), atsirandanti dėl stuburo kaulų, sąnarių ir tarpslankstelinių diskų pakitimų.

REKLAMA
REKLAMA

Neretai radikulitą sukelia disko išvarža komplikavusis osteochondrozė. Pavyzdžiui, pasilenkus ir keliant nuo žemės sunkų daiktą, priekiniai slankstelių paviršiai susispaudžia ir stumia tarpslankstelinį diską į užpakalį. Tempimo neatlaikę stuburo raiščiai įtrūksta, susidaro disko išvarža, kuri ima spausti nervų šakneles ir pradeda smarkiai skaudėti.

REKLAMA

Kartais disko išvarža susidaro iš lėto, progresuoja pamažu, o atsiradusį skausmą žmogus gali pakęsti.

Stuburo disko išvaržos sukelti skausmai, pasak Kauno medicinos universiteto klinikų gydytojo anesteziologo Egidijaus Gaučo, slopinami taikant pakopinį gydymą - ligonis turi ramiai gulėti, vartoti geriamų (priešuždegiminių) vaistų, jam skiriama fizioterapinių procedūrų. Jei nepadeda geriamieji vaistai, skiriama injekcijų į veną. Jei ir toks gydymas nėra pakankamai veiksmingas, atliekama stuburo blokada, o paskutinis žingsnis - operacija.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas primena, jog stuburo disko išvaržą, kaip ir visas kitas ligas, lengviau gydyti tuomet, kai ligonis nedelsdamas kreipiasi į gydytoją. Jei liga įsisenėjusi, bet kokia medicininė pagalba (ir operacija) gali duoti tik dalinį efektą.

Ne kiekvienas ligonis gali pakęsti užėjusius stuburo skausmus, todėl pageidauja, kad jam būtų atlikta epidūrinė anestezija arba vadinamoji stuburo blokada. Ši medicininė procedūra, pasak gydytojo anesteziologo, nėra tokia "nekalta ir nepavojinga" - nė vienas ją atliksiantis gydytojas negali būti tikras, kad nekils pavojingų komplikacijų (todėl patikimiausia, kai šią procedūrą atlieka gydytojas anesteziologas). Be to, išlieka infekcijos pavojus, mat adata, pravesta pro dyglines stuburo ataugas ir raiščius, disko branduolį pasiekia 6-8 centimetrų gylyje. Čia suleisti vaistai (gali būti leidžiama ir hormonų) gan greitai užmarina visus iš stuburo išeinančius nervus, raumenys atsipalaiduoja ir skausmas nurimsta. Tačiau dar nereiškia, kad po 5-6 valandų, vaistams nustojus veikti, skausmas neatsinaujins.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei po stuburo blokados ligoniui pagerėjo, tačiau po kurio laiko skausmas atsinaujino, rekomenduojama procedūrą pakartoti po 2 savaičių. Jei ir po to skausmas dar juntamas, siūloma trečioji blokada. Skausmams išlikus ir po trečiosios procedūros, daugiau blokadų daryti nerekomenduojama - parenkamas kitas gydymo metodas.

Stuburo blokada (sudėtingiausia nuskausminanti ir gydanti medicininė procedūra) atliekama, kai kitų gydymo metodų poveikis nėra pakankamas. Tačiau stuburo raumenų ir raiščių kaulinės struktūros pakitimų turįs ligonis, anot gydytojo E. Gaučo, neturėtų manyti, jog kelios stuburo blokados jam visam laikui "nuims" nugaros skausmą. Vien blokados nepakanka - ne mažiau svarbu teisingai (pagal specialisto (kineziterapeuto) parinktą programą) mankštintis bei išmokti atsipalaiduoti, kontroliuoti savo jausmus ir mintis.

REKLAMA

Labai atsargiai stuburo blokados skiriamos sergantiesiems osteoporoze (kaulo išretėjimu) - visų pirma tokiems ligoniams atliekamas osteoporozės gydymo kursas. Pasitaiko, kuomet po šio gydymo išnyksta ir skausmai. Sergantiesiems osteoporoze hormonų į stuburą leidžiama tik tais atvejais, kai nėra kito pasirinkimo (mat hormonai skatina kaulų retėjimą).

Jei diagnozuota ne stuburo disko išvarža, o kitokia stuburo skausmus sukėlusi liga (pvz., sustorėję sąnariukai), atliekama kitos struktūros - ne tokia sudėtinga ir mažiau pavojinga - stuburo blokada.

REKLAMA

Stuburo blokada veiksminga tik tada, kai atliekama laiku, tai yra kai raumenys dar nėra labai pakitę. Skausmams įsisenėjus, blokada duos tik laikiną efektą.

Profilaktika

Jokia nuskausminanti procedūra ligoniui nepadės tiek, kiek jis pats sau gali padėti. Seniai aišku, jog judėjimas, fizinis aktyvumas - vaistas nuo visų ligų. Be to, nugaros skausmais besiskundžiantis ligonis turi pakeisti mąstymą, mintis, požiūrį į gyvenimą: išmokti džiaugtis malonumais, neužsibrėžti nerealių, neįgyvendinamų norų ir nesigraužti dėl to, kad nepavyksta jų įgyvendinti, gebėti atsipalaiduoti, įveikti stresą, nerimą, blogą nuotaiką. Ne mažesnės reikšmės turi tinkamai - pagal amžių, žmogaus būdą ir sveikatos būklę - parinkti mankšta (neteisingas mankštinimasis gali dar labiau pakenkti), masažas (įsisenėjusius stuburo skausmus netinkamas masažas gali tik padidinti), teisinga laikysena, sėdėsena, judesiai, taip pat patogi, turinti standų, gerai suformuotą padą avalynė. Ir dar vienas paprastas patarimas: žmogui būtina gerai išsimiegoti. Ne šiaip sau sakoma, kad jei žmogus gerai miega - gerai ir gyvena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų