REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didesnio rango policininkų didesni ir kiaušiniai

Balys KIAUŠINIS

Prieš keletą metų Šiaulių rajono policijos komisariate buvo rengiamas gražiausios velykinės puokštės konkursas. Komisariato ekonominių nusikaltimų tyrimo grupės pareigūnai paruošė labai originalią kompoziciją: įvairių dydžių kiaušinius, ant kurių nupiešti policijos vadovų skiriamieji antsiuvai. Beje, kuo didesnis pareigūno rangas, tuo buvo didesnis kiaušinis. Visa tai buvo pavadinta labai paslaptingai: "Jaunesnysis inspektorius į Kadrų dieną atvyko". Kiaušinių kompozicija konkurse laimėjo pirmąją vietą. Su ja susijusi įdomi istorija, rodanti, jog ir policininkai nestokoja gero humoro jausmo.

REKLAMA
REKLAMA

Tai įvyko prieš keletą metų, kai Lietuvoje buvo geresnė ekonominė padėtis ir policija buvo geriau finansuojama bei plėtėsi. Tarp Šiaulių rajono policininkų pasklido kalbos, jog Kuršėnuose žadama kurti atskirą policijos komisariatą. Tais metais balandžio pirmoji išpuolė penktadienį, pareigūnai apgaudinėjo vienas kitą, tačiau labai juokinga nebuvo - niekas nesidavė vedžiojamas už nosies. Tuomet ekonominių nusikaltimų tyrimo grupės inspektoriai prisiminė vieną kolegą, balandžio pirmąją leidusį namie - jam buvo išeiginė. Susimokę policininkai kolegai iškrėtė pokštą.

REKLAMA

Tam jaunesniajam inspektoriui į namus paskambino tuometinis grupės vadovas vyresnysis inspektorius G. Glodenis ir pranešė, jog Kuršėnuose ką tik įkurtas naujas komisariatas.

- Mane perkelia vadovauti "ekonomistams" į Kuršėnus, - melavo susiriesdamas G. Glodenis. - O tave, girdėjau, skiria į mano vietą čia, Šiauliuose. Žodžiu, penkioliktą valandą tau įsakyta prisistatyti pas vyriausiąjį.

Išgirdęs apie perspektyvą jaunesnysis inspektorius susijaudino, tad nė nepagalvojo esąs maustomas. Vyras tik pasibėdojo, jog iki nurodytos valandos gali nespėti atvažiuoti į Šiaulius - mat gyvena kaime Šiaulių rajono pakraštyje. G. Glodenis kolegą nuramino - pažadėjo atsiųsti automobilį. Ir tikrai, per pietų pertrauką į tolimą užkampį išburzgė mašina ir atvežė į komisariatą nekantraujantį policininką. Savo kabinete atvykėlis apsivilko paradinę uniformą, nusiblizgino batus, gražiai susišukavo ir ėmė nekantraudamas laukti lemtingosios valandos.

REKLAMA
REKLAMA

- O ką man įėjus sakyti? - kolegų pasiteiravo jaunas pareigūnas, nežinojęs kaip elgtis, nes dar niekada nebuvo skiriamas į aukštesnes pareigas.

- Tu tik nebijok. Įėjęs komisarui raportuok, jog toks ir toks į Kadrų dieną atvyko, paaukštinimui pasiruošęs! - sunkiai slėpdami šypsenas drąsino susimokėliai.

Lygiai 15 valandą jaunesnysis inspektorius nekantriai mindžikavo prie komisariato vadovo vyresniojo komisaro Jono Kavaliausko durų. Prunkšdamas G. Glodenis paskambino budėtojui ir paprašė kolegai pranešti, jog J. Kavaliauskas jau kviečia užeiti. Taip ir buvo padaryta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toliau įvykiai klostėsi taip: J. Kavaliauskas tądien buvo blogai nusiteikęs, o 15 valandą piktai barė kažkokį savo pavaldinį. Netikėtai prasiveria kabineto durys, įžengia pasitempęs jaunesnysis inspektorius ir sumušęs kulnais išpyškina:

- Jaunesnysis inspektorius į Kadrų dieną atvyko. Naujam paskyrimui pasiruošęs!

J. Kavaliauskas su baramuoju pirmą sekundę sutriko ir susižvalgė, o po akimirkos kabinete nugriaudėjo juokas - pasakojama, jog J. Kavaliauskas net užsidengė žurnalu, o iš akių ištryško ašaros. Baramasis irgi krizeno - pokštas ir jam atpalaidavo nervus, nes išgelbėjo nuo tolesnės pylos.

REKLAMA

Supratęs esąs kolegų gražiai apšautas, jaunesnysis inspektorius buvo pyktelėjęs, o J. Kavaliauskas ilgokai klausinėjo, kas iškrėtė tokį pokštą, tik nė vienas linksmuolio G. Glodenio neišdavė. Tik po kelerių metų vyresnysis inspektorius pats viską papasakojo J. Kavaliauskui. O tais metais pokštas buvo prisimintas komisariate Velykų proga rengiant gražiausios puokštės konkursą. Ekonominių nusikaltimų tyrimo grupės inspektoriai pokšto motyvais sukūrė originalią kompoziciją iš skirtingų dydžių kiaušinių, kuriuos guašu nudažė žaliai ir nupiešė policijos karininkų antsiuvus: ant vištų kiaušinių buvo išpiešti vyresniųjų inspektorių antsiuvai, trys didėlesni žąsų bei ančių kiaušiniai simbolizavo komisarus inspektorius. Stručio kiaušinio pokštininkai tuomet negavo, tad komisariato vadovą vyresnįjį komisarą J. Kavaliauską simbolizuojantis kiaušinis buvo išlietas iš gipso. Na, o patikliajam kaimiečiui jaunesniajam inspektoriui buvo skirtas mažulytis putpelės kiaušinukas.

REKLAMA

Puokštė-kompozicija parodoje sulaukė pasisekimo ir buvo apdovanota, po to apie trejetą metų stovėjo J. Kavaliausko kabinete, kol suėstas sunkios ligos komisaras 1997-aisiais pasimirė. Originalieji kiaušiniai iki šiol keliauja po policijos vadovų kabinetus, o nepramanytas nutikimas apie kolegų pokštą bei policijos vadovų kiaušinius gyvas ir šiandien.

Šiaulių rajono policijos archyvo nuotraukose: Įžymioji puokštė "Jaunesnysis inspektorius į Kadrų dieną atvyko" susijusi su tikru pokštu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų