REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2010 m. gegužės 25 d., antradienį, 18:00 val., „KultFlux“ platformoje, Neries krantinėje prie Mindaugo tilto Vilniuje, LUNI rengia antrąją istorikės Rasos Čepaitienės paskaitą iš ciklo „Miestas kaip ideologinis tekstas“. Prieš savaitę vykusioje pirmoje paskaitoje „Pavergtas miestas“ buvo analizuojamas XX a. vidurio totalitarinių režimų požiūris į miesto erdvę. Šį kartą lektorė svarstys nacionalizmo ir multikultūralizmo žiūros į miesto erdvę ypatumus.

REKLAMA
REKLAMA

Lektorė  R. Čepaitienė kviečia įžvelgti ir suprasti tam tikrą  tekstą, įrašytą konkrečiame miestovaizdyje, pabandyti aptikti ir interpretuoti ideologijos paliktus pėdsakus. Eidami šiais pėdsakais galime geriau suvokti ne tik pasaulėžiūrinę matricą, kuri užkoduojama viešosiose urbanistinėse erdvėse, bet galbūt netgi pabandyti „nulaužti sistemą“.

REKLAMA

„Miestas kaip ideologinis tekstas“ – tai fotografine medžiaga iliustruotas 3 paskaitų mini ciklas, pateikiantis tam tikrą požiūrį į mieste sutinkamus ideologinius ženklus.

Antroji ciklo paskaita „Ginčytinas miestas“ svarsto klausimą, ko siekia įvairios politinės galios grupės, bendruomenės ir atvykėliai, bandydami „pasisavinti“ ir „privatizuoti“ miestą. Iki pat šiandien tebesitęsiantys ginčai dėl Vilniaus simbolinės priklausomybės yra šiuo atžvilgiu itin iškalbingas pavyzdys, leidžiantis geriau atskleisti konkretaus miesto interpretacijas iš nacionalizmo ar nūnai madingo multikultūralizmo žiūros taško.

REKLAMA
REKLAMA

Rasa Čepaitienė – hum.m.dr., Lietuvos istorijos instituto mokslo darbuotoja, VU docentė. 2003 m. apginė disertaciją apie kultūros paveldo sampratas moderniojoje Lietuvoje. Įvairiose aukštosiose mokyklose dėsto paveldosaugai ir kultūros politikai skirtus kursus. Disertacijos pagrindu paskelbė monografiją, daugelio straipsnių autorė. Pastaruoju metu ypač domisi pokomunistinių šalių tapatumo klausimais, jų atminties ir paveldo politika bei požiūriais į sovietinę epochą, taipogi miestų viešųjų erdvių kaip ideologinių konstruktų raida bei kaita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laisvasis universitetas (LUNI) – tai po Lietuvą išsiraizgęs nepriklausomas alternatyvus savišvietos tinklas, nuo 2008 m. rugsėjo veikiantis kaip atsvara valstybiniams ir privatiems universitetams. Mokymasis LUNI yra nemokamas ir visiems prieinamas. Tai vieša diskusijų erdvė, skatinanti motyvaciją žinoti, o ne gauti diplomą.

Daugiau informacijos galite rasti svetainėje luni.lt. Kviečiame pirmadieniais nuo 18 val. klausytis radijo laidos „LUNI valanda per Start FM“ (startfm.lt). Norėdami operatyviai gauti informaciją apie Laisvojo universiteto renginius, prisijunkite prie LUNI „Facebook“ grupės arba parašykite laišką [email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų