REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką mums davė „sudaužytoji" bytnikų karta?

Gegužės 6 d, ketvirtadienį, 18:00 val., kavinėje „Pas Erlicką“ (Maironio g. 1, Vilniuje) Laisvasis universitetas rengia diskusiją apie bytnikus – legendinę „sudaužytąją kartą" („beat generation"). Pokalbiai bus iliustruojami raritetinio 1999 m. Chucko Workmano dokumentinio filmo „Šaltinis" („The Source") fragmentais. Diskusiją moderuos ir filmą pristatys Jurijaus Urso filosofinio ratelio atstovas Vsevolodas, šiuo metu besimokantis Europos humanitariniame universitete Vilniuje. Moderatorius kalba angliškai ir rusiškai. Firmas bus rodomas originalo (anglų) kalba.

REKLAMA
REKLAMA

Iš  pirmo žvilgsnio atrodo, kad XX a. 6-ajame dešimtmetyje susiformavęs bytnikų („sudaužytosios kartos", angl. „beat generation") judėjimas, kovojęs už kūrybinės, socialinės ir erotinės saviraiškos laisvę, iš esmės pralaimėjo. Tačiau jo reikšmė ir svarba paaiškėjo kiek vėliau, kai bytnikų judėjimas peraugo į kontrkultūrinius hipių ir pankų sąjūdžius.

REKLAMA

Filmas „The Source", dažnai rodomas „Bytnikų muziejuje" („The beat Museum") San Franciske, bene geriausiai iš visų reprezentuoja Amerikoje užgimusios „sudaužytosios kartos" idėjas bei siekius. Visas filmas – tai įdomi ir netikėta ekskursija į maištinguosius bytnikų laikus, iliustruota daugybe faktų ir amžininkų pasakojimų. Kerouaco kūrinius skaito J. Deppas, o W. Burroughsoo – D. Hopperis. Filme pasirodo daugybė kontrkultūros aktyvistų – Kenas Kesey'is, Jerry'is Garcia, Bobas Dylanas, Allenas Ginsbergas, Timothy Leary'is, Gary Snyderis, Normanas Maileris, Abby Hoffmanas ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Laisvasis universitetas (LUNI) – tai po Lietuvą išsiraizgęs nepriklausomas alternatyvus savišvietos tinklas, nuo 2008 m. rugsėjo veikiantis kaip atsvara valstybiniams ir privatiems universitetams. Mokymasis LUNI yra nemokamas ir visiems prieinamas. Tai vieša diskusijų erdvė, skatinanti motyvaciją žinoti, o ne gauti diplomą.

Daugiau informacijos galite rasti svetainėje luni.lt. Kviečiame pirmadieniais nuo 18 val. klausytis radijo laidos „LUNI valanda per Start FM“ (startfm.lt). Norėdami operatyviai gauti informaciją apie Laisvojo universiteto renginius, prisijunkite prie LUNI „Facebook“ grupės arba parašykite laišką [email protected].

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų