REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus televizijos bokštą bankams įkeitusi valstybinė bendrovė Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC), startuojant bevielio interneto diegimo, pagal „WiMAX“ technologiją projektui, tikėjosi per metus susirinkti 60 000 klientų. Paskelbti skaičiai byloja, kad prie šios ribos net iš tolo nepriartėta, bet įmonės vadovai lieka optimistais.

REKLAMA
REKLAMA

Ryšių reguliavimo tanyba neseniai paskelbė, kad „WiMAX“ interneto paslaugomis praėjusių metų pabaigoje naudojosi kiek daugiau, nei 8 000 klientų. Bendrovė žiniasklaidai pripažino pristabdanti ambicingą plėtrą.

REKLAMA

Dar praėjusių metų pabaigoje, įmonę kontroliuojančios Susisiekimo ministerijos vadovas Eligijus Masiulis tvirtino, kad projektas pradėtas ne laiku ir įgyvendinamas visiškai nepatenkinamai. Dėl to su pareigomis galiausiai atsiveikino jo iniciatorius, buvęs LRTC vadovas Algirdas Vydmontas.

Buvęs direktorius visą neaiškaus sandorio, pradedant projektą, kritiką mėgino aiškinti tariamomis konkurentų intrigomis ir net yra teigęs, jog labai genialų verslą neva ketiną nusipirkti bendrovė „Omnitel“, kuri netrukus viešai tai paneigė, pareikšdama, jog projektas neperspektyvus.

REKLAMA
REKLAMA

Naujas vadovas – tas pats optimizmas

Ar neteks imtis ko nors rimtesnio, nei plėtros planų atidėjimas? Juk kreditas yra 100 milijonų litų, o kiek pajamų gaunama iš 8 000 klientų, kurių dauguma perka paslaugas už 1 lito mokestį, suskaičiuoti nesunku. suma išeina gerokai kuklesnė? Tokį klausimą „Balsas.lt“ uždavė naujajam LRTC vadovui Gediminui Stirbiui.

G. Stirbys pažymėjo, kad plėtra tęsis ir ėmėsi girti ministro anksčiau viešai ne kartą supeiktą projektą. „Per metus laiko Telecentras nuveikė didžiulį darbą ir pasiekė išties stulbinamų rezultatų – „WiMAX“ ryšiu padengti 43 miestai ir priemiesčiai ir jau pusė Lietuvos gyventojų gali naudotis MEZON internetu. Natūralu, kad šiemet tokios agresyvios plėtros kaip pernai nebereikia (pagrindinis darbas nuveiktas, pirmasis etapas baigtas), bet „WiMAX“ tinklas bus tankinamas ir jis bus diegiamas kituose regionuose, atsižvelgiant į bendrovės strategiją ir rinkos poreikius“ – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak,  rinkos tendencijos esą rodo, kad Lietuvos žmonės priima naujas technologijas ir vis daugiau interneto vartotojų renkasi būtent MEZON internetą. „Preliminariais Lietuvos ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, praėjusių metų 4 ketvirtį jau kas penktas naujas interneto vartotojas – 4G interneto MEZON klientas. MEZON paslauga rinkoje yra nauja, tačiau kiekvieną ketvirtį vis daugiau registruojama naujų MEZON vartotojų, kai tuo tarpu 3G interneto vartotojų, kurie naudojasi ryšiu per kompiuterį, augimas 3 ir 4 ketvirčiais mažėjo“, - pagrindą optimizmui rado G. Stirbys.

REKLAMA

Jis siūlė neiškreipti informacijos „iš lubų“ skaičiuojant pajamas ar dar kokiais nors būdais menkinant MEZON rinkodarą. „Planas už 1 LT jau nėra siūlomas, tai buvo paslaugos įvedimo į rinką veiksmas, ir tai yra suprantama. 1Lt reiškia žmonėms galimybę kontroliuoti savo išlaidas, tačiau tai nereiškia, kad jie siunčia duomenų tik už 1Lt. Daug žmonių, norėdami išbandyti naująjį internetą, juo pasinaudojo, tačiau didelė dalis jų, jausdami didesnį poreikį naudotis MEZON internetu, persirašė sutartis pasirinkdami brangesnius planus.

REKLAMA

Sunkmečio pasekmes, kaip ir visos bendrovės, Telecentras, žinoma, jaučia, tai įtakoja ir vartotojų aktyvumą, tačiau tai nekeičia strateginės „WiMAX“ projekto krypties, jis yra naudingas šaliai ir perspektyvus“, - kartojo vadovas.

Svarbiausia, kad technologija yra gera

Pasak G. Stirbio, galimybė galimybė atsiskaityti su banku įkeistu turtu – nesvarstoma, nes LRTC su banku kol kas atsiskaito reguliariai.

Naujam vadovui nekyla ir klausimų dėl buvusios vadovybės atsakomybės už neadekvačius verslo sprendimus, kuriuos kritikavo pats Susisiekimo ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Naujų, pačių pažangiausių, technologijų atvedimas į Lietuvą nėra ir negali būti klaida. Ypač plačiajuosčio 4G belaidžio interneto įdiegimas yra didelis pasiekimas mums visiems. Turime didžiuotis, kad Lietuva šioje srityje pirmauja“, - sakė direktorius.

G. Stirbys kažkaip net sugebėjo įžvelgti „WiMAX“ ir ir LRTC nuopelnų dėl to, kad portalo „speedtews.net“ paskelbtuose vertinimuose iš 66 plačiajuostį internetą teikiančių šalių Lietuva pagal duomenų atsisiuntimo greitaveiką yra ketvirtoje vietoje, o vidutinis atsisiuntimo greitis mūsų šalyje dvigubai didesnis nei Europoje, kuri pirmauja tarp visų kontinentų.

REKLAMA

„Pagal išsiuntimo greitį Lietuva netgi pirmauja. Tai dar kartą patvirtina, kad lietuviai domisi pažanga, ją priima, ją diegia ir naudojasi. Prie to, be jokios abejonės, daug prisidėjo ir reikšmingas visai šaliai „WiMAX“ projektas. Pateikus rinkai pakankamai greitą ir kokybišką (visavertį) belaidį ryšį, vartotojų pasirinkimą vis labiau lemia naudojimosi internetu patogumo veiksnys. Belaidis internetas ateityje taps toks pat įprastas vartotojams kaip ir belaidis telefono ryšys“, - džiūgavo G. Stirbys.



Priešinosi tik kenkėjai?

REKLAMA

Kai kurie iš LRTC atleisti darbuotojai, kurie priešinosi kreivai šleivai ir įtartinai vykdytam projektui ir perspėjo apie padarinius. Kai kurie iš jų vis dar bylinėjasi, tačiau vadovas trykšta optimizmu dėl projekto ir nemano, kad  vertėtų jų atsiprašyti ir atstatyti, jų atžvilgiu, teisingumą?

„Didelėje įmonėje kartais atsiranda nelojalių žmonių, tačiau svarbesni yra tie, kurie tiki tuo, ką daro, ir nuoširdžiai, atsidavusiai dirba, dėdami visas pastangas kurti ir įgyvendinti tikslus. Tokių žmonių Telecentre yra ir jie nuveikė neįtikėtinai didelį darbą. Tik jų dėka Lietuvoje įdiegtas pažangiausios ryšio technologijos „WiMAX“ tinklas, kurio aukšta kokybe stebisi pasaulio specialistai. Jie atvyksta į Lietuvą pasižiūrėti pasiektų rezultatų ir netgi pasikonsultuoti. Pasaulinio garso kompanijos ragina Telecentrą surengti tarptautinę „WiMAX“ ryšio operatorių konferenciją ir Telecentras tokią galimybę svarsto“, - sakė G, Stribys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su bankais kol kas atsiskaitantis LRTC ką tik paskelbė vėl didinanti savo pretenzijų nacionaliniam transliuotojui – Lietuvos radijui ir televizijai (LRT) apimtis. Su LRT seniai besibylinėjantis ir į politinę kovą anksčiau įveltas LRTC ieškinio sumą padidino iki 5,3 mln. litų. LRT savo ruožtu teismo prašo sustabdyti bylą ir ją sujungti su kita byla, kurioje LRT yra pateikusi 700 tūkst. litų vertės ieškinį LRTC.

****

„WiMAX“ tinklu planuota aprėpti visą Lietuvos teritoriją, kad paslauga taptų prieinama 70 proc. šalies gyventojų. Tam reikėtų investuoti dar 50 mln. litų. Tačiau dėl krizės tolesni tinklo plėtros planai nukeliami vėlesniam laikui. 

Projektas startavo skandalingai. 100 mln. litų vertės sutartis sutartis, po ilgų derybų, su įrangos tiekėju„Samsung Electronics“ buvo pasirašyta 2008 09 29. Renkantis tiekėją, nebuvo vykdomas atviras konkursas – nueita neviešų derybų keliu. Būta žinių, kad su pasirinktu tiekėju iš anksto susitarta eliminuoti galimus konkurentus. Tiek sutarties peripetijas mėginę narplioti Seimo audito komiteto nariai, tiek ministras E. Masiulis anksčiau teigė, jog formalių teisinių „kabliukų“ rasti būtų sunku, nes sandorį laimino ir ankstesnioji Susisiekimo ministerijos, valdančios visas LRTC akcijas, vadovybė. Ministru tuo metu buvo dabartinis socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius. Politikai tuomet teigė palauksią rudens ir abejotino sandorio rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų