REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasario 6 d. (šeštadienį), 14 val. Užupio respublikoje, Malūnų gatvės skverelyje, Tibeto rėmimo grupė ir Užupio bendruomenė rengia kultūrinę akciją „Čia – Tibeto skveras“.

REKLAMA
REKLAMA

Akcijos metu skverelyje iš ledo bus pastatyta stupa – budizmo kultūroje šventas statinys simbolizuojantis nušvitusį Budos protą, skveras bus papuoštas įvairiaspalvėmis maldos vėliavėlėmis – taip pat Tibeto kultūrai ypač būdingu religiniu akcentu. Ant sniego bus piešiamos mandalos.

REKLAMA

Bevardžiam Užupio skverui bus suteiktas Tibeto vardas.

Šia akcija ketinama atkreipti visuomenės bei politikų dėmesį į jau daugiau nei metus Vilniaus savivaldybėje užstrigusį Tibeto skvero projektą.

Šis skveras įprasmins kultūrinį ir dvasinį Vilniaus bei Tibeto bendradarbiavimą, kuris prasidėjo dar 1990 metais Dalai Lamai, vienam pirmųjų, atsiuntusiam sveikinimo telegramą, kurioje džiaugiamasi atkurta Lietuvos Nepriklausomybe. O jau1991 metais Tibeto dvasinis lyderis ir Nobelio taikos premijos laureatas lankėsi Lietuvoje ir nuo tada prasidėjo aktyvus lietuvių domėjimasis Tibeto kultūra, kurį taip gražiai įprasmina rašytojos Jurgos Ivanauskaitės kūrybinis palikimas.

REKLAMA
REKLAMA

2001 –aisias viešėdamas Lietuvoje Dalai Lama lankėsi Užupyje, kur jam buvo suteiktas Užupio garbės piliečio vardas.

Lietuva kartu su kitomis ES šalimis pasisako už Kinijos valdžios, kuriai priklauso Tibeto regionas, ir Dalai Lamos bei jo atstovų dialogą ir taikų santykių sureguliavimą, siekiant tvaraus sprendimo, gerbiant Tibeto kultūrą, religiją ir identitetą, todėl Tibeto skverelis Vilniuje taps simboliniu kvietimu šiam dialogui, taip pat ir demokratijos plėtrai regione.

Tibeto skverelio iniciatyvą palaiko UNESCO komisija Lietuvoje, tarpralamentinė grupė ryšiams su Tibetu, Tibeto kultūros fondas, Jurgos Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų