REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė vaistų kontrolės taryba (VVKT) pranešė, kad Lietuvoje yra įregistruoti ir iki šiol gali būti parduodami keturi vaistai, turintys sveikatai pavojingos medžiagos sibutramino.

REKLAMA
REKLAMA

Europos vaistų agentūra (EVA) užbaigė vaistinių preparatų, kurių veiklioji medžiaga yra sibutraminas, saugumo duomenų apžvalgą. EVA specialistai priėjo išvadą, kad šių vaistinių preparatų keliamas pavojus širdžiai ir kraujagyslių sistemai yra didesnė už jų teikiamą naudą ir rekomendavo sustabdyti jų prekybą Europos Sąjungoje.

VVKT pranešė, kad Lietuvoje yra įregistruoti keturi vaistiniai preparatai, turintys sibutramino: „Reductil“, „Lindaxa“, „Sibutramine Teva“ ir „Sibutril“. Šie vaistiniai preparatai skiriami norint paspartinti kūno svorio kritimą nutukusiems pacientams, taip pat antsvorį turintiems pacientams, turintiems su nutukimu susijusių rizikos veiksnių (II tipo cukrinis diabetas ar dislipidemija) derinant su dieta bei fiziniais pratimais.

REKLAMA

EVA rekomenduoja gydytojams neskirti sibutramino turinčių vaistinių preparatų. Pacientai, vartojantys šiuos vaistinius preparatus, artimiausiu metu turi aptarti su savo gydytoju kitus kūno svorio mažinimo būdus. Pacientai, kurie nori nutraukti gydymą, nepasitarę su gydytoju, tai gali padaryti bet kuriuo metu.

EVA rekomendacija sustabdyti prekybą sibutramino medikamentais yra nusiųsta Europos Komisijai, kuri priims sprendimą.

Remdamasi EVA išvadomis, VVKT gydytojams rekomenduoja neskirti vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra sibutramino, o sibutraminą vartojantiems pacientams – pasitarti su gydytoju. Tokių vaistų platintojai įpareigoti paskleisti su VVKT suderintą informaciją sveikatos priežiūros specialistams.

VVKT praneša galutinį sprendimą priimsianti, kai gaus Europos Komisijos sprendimą.

Savigydos pramonės asociacija (SPA) info.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų