REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė bendrovė Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC) netrukus turės naują vadovą. Bendrovė džiaugiasi, kad jai esą gerai sekasi įgyvendinti šimtamilijoninį bevielio interneto diegimo projektą, o ją kontroliuojantis Susisiekimo ministras tvirtina, kad dėl nevykusio verslo plano įgyvendinimo teko pakeisti formaliai savo noru pasitraukusį direktorių Algirdą Vydmontą.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras: vadovauta blogai

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis portalui „Balsas.lt“ patvirtino, jog LRTC vadovo keitimas tikrai susijęs su verslo plano, diegiant bevielio interneto MEZON paslaugą pagal “WiMax“ technologiją, įgyvendinimu. „Taip, kaip buvo dirbama ligi šiol, mums tikrai nepatiko ir laikausi pozicijos, kad vadovas yra už situaciją atsakingas“, - sakė ministras.

REKLAMA

Šaltiniai ministerijoje teigia, kad LRTC vadovybė norėjo gauti leidimą investuoti dar apie 100 milijonų litų, kas esą leistų išjudinti rizikingą ir stringantį projektą.

Nuo rugsėjo mėnesio LRTC turėjo pradėti mokėti 100 milijonų litų kreditą bankams, kurį gavo įkeisdama Vilniaus televizijos bokštą, įkainuotą 10 milijonų litų ir žemės sklypo (5 hektarų) nuomos teisę, įvertintą 1 litu.

Pasak E. Masiulio, naujasis valstybinės bendrovės, kurios akcijas šimtu procentų kontroliuoja Susisiekimo ministerija, vadovas bus paskirtas ne konkurso tvarka, o pagal Akcinių bendrovių įstatymą. Šį klausimą šiandien turėtų svarstyti bendrovės valdyba. Galimų kandidatų E. Masiulis neatskleidė ir nepatvirtino, kad vadovu bus paskirtas dabar laikinai pareigas einantis MEZON projekto entuziastas Gediminas Būdvytis.

REKLAMA
REKLAMA

Optimizmas be skaičių

LRTC vadovybė ir po A. Vydmanto pasitraukimo teigia, jog jokio pagrindo nerimui nėra. Tiesa, į paprastą klausimą – kiek turi klientų savo MEZON paslaugai – skaičiais ji taip ir neatsako. LRTC atstovės spaudai persiųstas komentaras atrodo šitaip:

„Naujos kartos 4G belaidžio interneto MEZON paslaugas AB Lietuvos radijo ir televizijos centras pradėjo teikti šių metų kovą viename mieste Vilniuje. Sparčiai diegiant pažangiausios ryšio technologijos „WiMAX“ ryšio tinklą, sparčiausias šalies rinkoje belaidis internetas MEZON tampa prieinamas vis daugiau gyventojų. 4G ryšys „WiMAX“ šiuo metu veikia jau 19-koje Lietuvos miestų ir 20-tyje gyvenviečių. Plečiant „WiMAX“ ryšio tinklą laipsniškai didėja ir 4G interneto MEZON vartotojų skaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„MEZON internetas – naujas produktas rinkoje, tačiau jo žinomumas didėja ir vis daugiau žmonių įvertina 4G ryšio privalumus“, – sako laikinai generalinio direktoriaus pareigas einantis Telecentro techninės plėtros direktorius Gediminas Būdvytis.

Jo teigimu, trečią šių metų ketvirtį MEZON interneto klientų skaičius išaugo daugiau nei dvigubai, tačiau tai tik pirmieji žingsniai rinkoje. Ypač spartaus klientų skaičiaus augimo tikimasi kitais metais – tai turėtų lemti “WiMAX“ tinklo plėtra, didesnis produkto žinomumas ir efektyvesnės rinkodarinės priemonės.

REKLAMA

Telecentras pasaulinio „WiMAX“ forume dalyvauja nuo 2004 metų, RRT leidimą naudoti radijo dažnius „WiMAX“ ryšiui bendrovė gavo 2007-ųjų spalį, taigi 4G ryšio technologijos diegimo mūsų šalyje projektui buvo pradėta ruoštis ne sunkmečio laikotarpiu, bet gerokai prieš jį.

„Taip jau sutapo, kad MEZON interneto paslauga įžengė į rinką ekonominio nuosmukio laikotarpiu, tačiau tai nesutrukdys šio projekto plėtrai, nes produkto kokybė kalba pati už save. 4G internetas MEZON – pats sparčiausias belaidis internetas rinkoje, ir vartotojai tai vertina“, – teigia Gediminas Būdvytis.

REKLAMA

Jo įsitikinimu, „WiMAX“ – sėkmingas projektas, kuris jau sulaukė pripažinimo: Telecentras tapo nacionalinio konkurso „Inovacijų prizas 2009“ laureatu – 4G internetas MEZON laimėjo „Inovatyvaus produkto“ kategorijoje.

Gediminas Būdvytis teigia, kad „WiMAX“ technologijos galimybės bus vis plačiau išnaudojamos, o Lietuva gali didžiuotis tuo, kad tapo pirmąją šalimi Europos Sąjungoje, įsidiegusia ir pradėjusia naudoti pažangųjį 4G ryšio tinklą „WiMAX“.

Šiuo metu 4G interneto MEZON vartotojams suteikiama iki 10 Mb/s ryšio sparta – pati didžiausia Lietuvos belaidžio interneto paslaugų rinkoje. Telecentras yra parengęs technines sąlygas tam, kad MEZON interneto greitaveika jau artimiausiu metu būtų dar labiau padidinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kitais metais planuojame pasiūlyti MEZON vartotojams iki 14 Mb/s ryšio spartą, tačiau ir tai bus tik mažas žingsnis į priekį išnaudojant „WiMAX“ technologijos galimybes. Kompanija „Samsung Electronics“ specialistams ITU-R forume Seule jau demonstravo, kaip naudojant išmaniąsias 4x4 antenas MIMO „WiMAX“ ryšiu pasiekiamas duomenų siuntimo greitis iki 149 Mb/s, o naudojant 8x8 antenas MIMO – net iki 3,5 Gb/s ryšio sparta“, – pasakoja Gediminas Būdvytis.“

„Balsas.lt“ duomenimis, pardavinėdamas MEZON paslaugą net už simbolinę 1 lito kainą, LRTC ligi šiol teturi kelis tūkstančius klientų.

REKLAMA

Politinės kovos sūkuryje

Pinigai LRTC labai reikalingi. Jis šiuo metu bylinėjasi su Lietuvos radiju ir televizija (LRT) dėl prieštaringų politikų sprendimų ir su jais susijusių piniginių srautų. Nacionaliniam transliuotojui vadovaujantis, eterio pliuralizmą gerokai apkarpęs Audrius Siaurusevičius nėra mėgstamas valdančiosios Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų vadovybės. Siekis jį nušalinti tik paaštrino valdiškais ištekliais gyvų kontorų – LRT ir LRTC – nesutarimus. LRT skolą dalis politikų buvo linkę išnaudoti, kaip kozirį, greičiau pakeisti LRT vadovą.

REKLAMA

Tikrovėje situacija absurdiška, nes kovoja dvi valdiškos įstaigos, kurių kiekviena formaliai lyg ir teisi. Nacionalinis transliuotojas skundžiasi, kad šiemet valdžiai sumažinus finansavimą, sumokėjus visą LRTC reikalaujamą sumą, beliktų tik uždaryti visas laidas ir rodyti archyvą. LRT pervedant į LRTC sąskaitą visą sumą, tikslingai iš biudžeto skirtą apmokėti gaunamoms paslaugoms, nacionalinis transliuotojas vis tiek liko skolingas. Pasak LRTC, skola iki metų galo gali pasiekti 11 milijonų litų.

Be to, LRT vadovas A. Siaurusevičius ne kartą suabejojo, ar skaidri yra LRTC kainodaros ir nuolaidų sistema. Direktorius ne kartą sakė įtariąs, kad už tas pačias paslaugas kai kurios komercinės televizijos moka mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LRTC, užimančio monopolinę poziciją televizijos ir radijo transliacijų perdavimo (siuntimo) paslaugų rinkoje, buvęs generalinis direktorius Algirdas Vydmontas reikalavo mokėti skolas. „Atmetu LRT visiškai nepagrįstus ir konkrečiais faktais neargumentuojamus kaltinimus neva Telecentras taiko neskaidrius tarifus. Jis taiko Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) reglamentuotą tvarką joms nustatyti. Ir visiems transliuotojams tai yra žinoma. Su užsakovais bendradarbiaujama pasirašomų sutarčių pagrindu.“ – rugsėjį aiškino LRTC vadovas.

REKLAMA

LRTC ketino išjungti LRT transliacijas už skolas, nepaisant Susisiekimo ministerijos rekomendavimo to nedaryti, tačiau galiausiai šį veiksmą sustabdę prasidėjęs bylinėjimasis teisme.

****

„Balsas.lt“ primena, kad 100 mln. litų vertės sutartis sutartis, po ilgų derybų, su įrangos tiekėju„Samsung Electronics“ buvo pasirašyta 2008 09 29. Renkantis tiekėją, nebuvo vykdomas atviras konkursas – nueita neviešų derybų keliu. Būta žinių, kad su pasirinktu tiekėju iš anksto susitarta eliminuoti galimus konkurentus. Tiek sutarties peripetijas mėginę narplioti Seimo audito komiteto nariai, tiek ministras E. Masiulis anksčiau teigė, jog formalių teisinių „kabliukų“ rasti būtų sunku, nes sandorį laimino ir ankstesnioji Susisiekimo ministerijos, valdančios visas LRTC akcijas, vadovybė. Ministru tuo metu buvo dabartinis socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius. Politikai tuomet teigė palauksią rudens ir abejotino sandorio rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų