REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Seimo plenariniame posėdyje rengiantis dar kartą svarstyti Vyriausybės siūlymą panaikinti Vaikų išlaikymo (alimentų) fondą, Seimo narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė ragina visuomenę, nevyriausybines organizacijas pasipriešinti dviveidiškai konservatorių šeimos politikai.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarės teigimu, konservatoriai, deklaruodami paramą šeimai, realybėje nori dar labiau nuskriausti gyvenimo negandas patyrusias ir dažniausiai vargingai gyvenančias šeimas. Iširus šeimoms vaikai paprastai lieka gyventi su motinomis, kurios neretai atsiduria labiausiai socialiai pažeidžiamų žmonių grupėje. Šeimas palikę vyrai, neretai vengia atlikti savo pareigą - išlaikyti vaikus. Netekusios valstybės paramos, tokios šeimos atsidurtų už skurdo ribos.

REKLAMA

Pasak Seimo narės, iširus santuokai labiausiai nukenčia vaikai, dar labiau jie nukenčia, kai tėvai pamiršta savo pareigą išlaikyti savo vaikus ir vengia mokėti alimentus. "Panaikindama vaikų išlaikymo (alimentų) fondą, Vyriausybė dar labiau nuskriaus šeimas ir padidins socialinių pašalpų gavėjų skaičių", - sako B.Vėsaitė. Todėl socialdemokratė klausia Vyriausybės, jeigu vaikai ir šeima konservatoriams yra valstybės prioritetas, kodėl jų sąskaita bandoma gelbėti nevykusį valstybės valdymą?

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę buvusi Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisijos pirmininkė Mišrios Seimo narių grupės narė Rima Baškienė irgi nusistebėjo Vyriausybės prioritetais Valstybės investicijų programos vardan aukoti Vaikų išlaikymo fondą ir taip papildyti socialinių pašalpų prašytojų ratą.

"Lietuvos Vyriausybė (...) vėl pakėlė Damoklo kardą prieš Vaikų išlaikymo (alimentų) fondą, pasirengusi nuskriausti vaikus, kuriuos jau ir taip nuskriaudė gyvenimas - jie išgyveno tėvų skyrybas, vieno iš tėvų neatsakingumą, vengiant mokėti teismo priteistą išlaikymą (alimentus), o Vyriausybė dar nori atimti iš jų maksimaliai galimus gauti 195 Lt ir taip papildyti socialinių pašalpų prašytojų ratą", - pareiškime rašo R. Baškienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, Vyriausybė blaškosi tarp savo pačios priimtos programos ir noro sutaupyti.

Spalio 20 d. Seimo plenarinio posėdžio metu Seimo nariai po pateikimo nepritarė Vyriausybės siūlymui panaikinti Vaikų išlaikymo fondą. Pakeičiant fondo naikinimo datą iš 2010 m. kovo 1 d. į balandžio 1 d. tikimasi priversti Seimo narius persigalvoti vėl balsuojant dėl Vaikų išlaikymo fondo naikinimo.

"Ar taupumu galime vadinti tai, kad Vaikų išlaikymo fondas jau išmokėjo 42 mln. litų ir panaikinus fondą ši suma tiesiog bus padovanota neatsakingiems tėvams? Veikiant fondui, valstybės skolininkais būtų be senaties termino ir iš bet kokio jų turto ar pajamų išmokėta suma su procentais, tikėtina, bus išieškoma", - klausia R. Baškienė.

Vietoj svarstymo, kaip efektyviau drausminti mūsų visuomenę, pareikalaujant atsakomybės iš vengiančių mokėti alimentus tėvų: juos viešinant, ieškant būdų aktyviau vykdyti išieškojimą, spręsti, kad išvykimas į užsienį netaptų priežastimi Lietuvoje likusiems vaikams negauti nei alimentų, nei išmokos iš fondo ir t.t. - Vyriausybė dar kartą teikdama siūlymą naikinti Vaikų išlaikymo fondą sukėlė nerimą daugelyje šeimų, nes Vaikų išlaikymo fondo paslaugomis jau naudojosi apie 24 tūkstančius vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų