REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos choras "Viva voce" laimingas grįžo iš Turkijos. Kemero mieste vykusiame pirmajame tarptautiniame chorų festivalyje lietuvaičiai įveikė visus konkurentus.

REKLAMA
REKLAMA

Šokio šalimi vadinama Turkija pirmą kartą ryžosi surengti chorinio dainavimo šventę. Konkurse dalyvavo 19 kolektyvų iš Turkijos, Jungtinių Valstijų, Izraelio, Egipto, Ganos, Armėnijos, daugiausia - iš Bulgarijos. "Viva voce" kolektyvas vienintelis atstovavo Lietuvai.

REKLAMA

Uždainavo turkiškai.

Choro vadovai, dirigentai Raimondas ir Virginija Katinai džiaugėsi, kad lietuvaitėms pavyko aplenkti visus bulgarų kolektyvus. "Bulgarijos vaikų chorai nuo senų laikų laikomi vienais stipriausių. Šalyje senos dainavimo tradicijos, stiprūs atlikėjų balsai. Bulgarija išugdė daug pasaulinių scenos įžymybių", - LŽ sakė dirigentas ir pedagogas R.Katinas. Iš pradžių konkurse dalyvaujantys chorai buvo suskirstyti į atskiras amžiaus grupes: vaikų ir jaunimo bei suaugusiųjų. "Viva voce" nugalėjo pirmojoje, o galiausiai jam atiteko ir bendrojo konkurso apdovanojimas - "Grand Prix". Per tris dienas į sceną lietuvės žengė keturis kartus. Užpraeitą šeštadienį vyko konkurso finalas. Už lietuvių moksleivių kolektyvo atliktą turkų liaudies dainą "Čičekler" ("Gėlės") vertinimo komisija skyrė maksimalų balų skaičių - 30. Ši daina ypač sužavėjo turkų klausytojus. Nė vienas kitas festivalio choras neprabilo turkų kalba. Taip pat "Viva voce" su koncertmeistere Dalia Šakenyte atliko ir lietuvių kompozitorių kūrinių. Konkurso dalyvius vertino itin garbinga ir solidi komisija. Jai vadovavo Europos chorų sąjungos vicepirmininkas belgas Jeanas Pierre'as von Avermaetas. Vienas iš komisijos narių buvo legendinis, į devintą dešimtį įžengęs profesorius iš Bulgarijos Emilis Janevas. Pasak R.Katino - vaikų chorų patriarchas. Trečiasis žiuri narys, ypač palaikęs lietuvaites, buvo latvis Robertas Leipinis.

REKLAMA
REKLAMA

Puolė ant kelių

Į Turkiją išvyko 46 "Viva voce" dainininkės. Viešnagė truko keturias paras, aštuonias kelionės paras lietuvaičių kolektyvas praleido autobuse. "Teko ir paklaidžioti. Turbūt visai nebūtume spėję į renginį, jei ne turkų paslaugumas", - sakė R.Katinas. Jie mielai parodydavo kelią, o kelionės pabaigoje automobiliais net palydėjo lietuvių autobusą iki viešbučio. "Nuostabi, nuoširdi tauta", - gyrė choro vadovas. V.Katinienė LŽ prisipažino, kad jei dar kartą reikėtų vykti į Turkiją, jokiu būdu nesėstų į autobusą, rinktųsi lėktuvą. Keturias paras į priekį ir keturias atgal trukusi kelionė choristėms tapo tikru valios išmėginimu. "Antra vertus, pamatėme kitokią Turkiją, ne vien tik saulėtus ir gražius jos kurortus. Pakeliui susipažinome su varganai gyvenančia Bulgarija, Serbija. Pastarosios plentai paliko labai gerą įspūdį", - dalijosi prisiminimais choro vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Viva voce" dainavo ne tik konkursinėje programoje. Choras surengė ir netikėtų koncertų Kemero gatvėse. Merginoms padainavus "Čičekler", vienas dėkingas vyrukas net puolė prieš jas ant kelių. "Kai piršausi savo merginai, dainavau šią dainą. Ir ji sutiko už manęs tekėti", - choristėms prisipažino gatvės praeivis. R.Katinas į kelionę pasiėmė instrumentą, vadinamą R.Katino dūdele. Šios dūdelės melodija nuolat lydėdavo spontaniškus choro pasirodymus.

Konkurso nugalėtojos buvo apdovanotos suvenyrinėmis metalo ir stiklo lėkštėmis. O grįžusias į Lietuvą merginas pasivijo raštiška sužavėtų turkų padėka - "Lietuvos gėlėms nuo festivalio rengėjų".

Mindaugas KLUSAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų