REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 28-ąją iš Lamanšo sąsiaurio dingusio medieną gabenusio, Suomijos kompanijai priklausančio, Maltoje registruoto ir rusų įgulos valdomo sausakrūvio laivo „Arctic Sea“ epopėja,prasidėjusi laivo užgrobimu Baltijos jūroje liepos 24 d., kaip ir spėjo Vakarų spauda, apaugo pačiais nemaloniausiais Maskvai įtarimais. Jų dar padaugėjo, kai pagrasinus susidorojimu į Stambulą buvo priverstas pabėgti Maskvoje leidžiamo „Maritime Bulletin–Sovfracht“ vyriausiasis redaktorius Michailas Voitenka, kuris iš pat pradžių įtarė, kad po medienos eksporto Alžyrui priedanga Rusija vežė ginklus vienai iš arabų šalių.

REKLAMA
REKLAMA

Alyvos į ugnį įpylė Kremliaus informacinė blokada, įvesta po to, kai netoli Vakarų Afrikos krantų, prie Žaliojo Kyšulio archipelago, laivas buvo aptiktas ir aštuoni tariami grobikai suimti. Buvo apkaltinta Estija ir Latvija, iš kurių neva šie piktadariai kilę. Kai trimis kariniais transporto lėktuvais Il-76 grobikai, ekipažas ir dvi tyrėjų grupės buvo atskraidintos į Maskvą, Kremliaus informacinis langelis aklinai užsidarė. Kadangi M. Voitenka ir toliau tvirtino turįs faktų apie laivu gabentus ginklus, jam rugsėjo 3 d. kažkas paskambino ir patarė geriau išvykti iš šalies. Iš pradžių ekspertas teigė susiruošęs į komandiruotę Turkijoje, bet po interviu BBC paaiškėjo, kad priverstinei emigracijai jį paskatino telefono skambutis. Pasak žurnalisto, jo interviu žiniasklaidai apie „Arctic Sea“ dingimo aplinkybes ir įmanomas versijas, kaip praneša „BBCRussian.com“, palietė kai kurių įtakingų žmonių interesus.

REKLAMA

Wikipedia rašo (http://en.wikipedia.org/wiki/MV_Arctic_Sea), kad šio tipo laivams priklauso ir Klaipėdos uoste 1998 m. užregistruotas krovininis laivas „Jogaila“. „Arctic Sea“ buvo užregistruotas 2005 m. Maltoje, tad plaukiojo su šios šalies vėliava, nors jūrų operatorius buvo įsikūręs Archangelske („Solchart Arkhangelsk Ltd.“). Laivas gali gabenti 4706 tonų krovinį. „Arctic Sea“ oficialiai vežė į Alžyrą rąstus, kitą medieną, kuri priklausė didžiausiai Europoje Suomijos popieriaus gamybos kompanijai  „Stora Enso Oyj“ ir kurios vertė buvo apie 1,8 mln. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos interneto laikraštis „Ežednevnij žurnal“ (http://ej.ru/?a=note&id=9367) rašo, kad laivas dvi savaites buvo remontuojamas Kaliningrado uoste, paskui išplaukė į Helsinkį, kur buvo pakrauta mediena. Liepos 24 d. 3 val. nakties plaukiant pro Alandų salas, prie kurių veikia net mobilusis ryšys ir kur nuo vikingų laikų niekas nieko neužpuolė, staiga grupė kaukėtų vyrų, prisistačiusių kaip Švedijos kovos su narkotikų kontrabanda policija, įsiveržė į laivą ir įkaitais pagrobė 15 ekipažo narių. Paskui laivas dingo iš radarų ir bet kokio telefono ar radijo ryšio zonos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Voitenkos leistas biuletenis „Maritime Bulletin–Sovfracht“, kaip pranešė 1929 m. įkurtos laivybos kompanijos interneto svetainė http://www.sovfracht.ru/, dabar pertvarkomas. Pats redaktorius neva savo iniciatyva iš Stambulo atsiuntė atsistatydinimo pareiškimą. Šiuo metu nei leidinio tvarkytojo svetainė http://www.odin.tc/, nei elektroninis paštas [email protected], nei biuletenyje pateiktas M. Voitenkos mobilusis telefonas +7 926 7950365 neveikia. Leidinys „įšaldytas“, matyt, Kremliaus potvarkiu.

Taip sukurtame informaciniame vakuume gimsta įvairiausios spėlionės. Štai Londono „The Times“, remdamasis šaltiniais Tel Avive ir Maskvoje, ginčija oficialią medienos pervežimo versiją. Laikraštis teigia, kad Izraelio žvalgybos tarnyba „Mossad“, garsėjanti plačiu ir stipriu agentūriniu tinklu, seka ginklų pardavimo operacijas, ypač Iranui, ir išsiaiškino, kad Kremlius esą tyčia leido naujausiai ginkluotei patekti į nusikalstamų organizacijų rankas ar būti parduotai Iranui. Kad nekiltų tarptautinio skandalo, buvo sugalvota versija apie laivo grobikus ar piratus. Anot šaltinių iš Rusijos karinės žinybos, sunku patikėti, kad piratai grobtų laivą, gabenantį medieną. Prie šios legendos rankas prikišo ir pats „Mossad“, neleidęs, kad pavojingas krovinys patektų Iranui.

REKLAMA

Izraelio kariškiai teigia, jog Tel Avivas gavo pranešimą, kad Kaliningrade į laivą kraunami Iranui skirti ginklai. Galbūt zenitinės raketos S-300 Irano priešlėktuvinei gynybai ar sparnuotosios raketos X-55 būtų iškrautos kartu su mediena Alžyre, o paskui pergabentos į Iraną, bet Izraelio specialiųjų tarnybų pastangomis laivo maršrutas buvo tyčia pakeistas, kad nebūtų galima sužinoti ginkluotės pristatymo adresato.

Kad su visa šia afera susijęs „Mossad“, teigia ir JAV laikraštis „The Wall Street Journal“ bei „Jerusalem Post“. Štai kodėl, pasak šias versijas komentuojančios rusiškosios BBC tarnybos, Izraelio prezidentas Shimonas Peresas per savo vizitą į Maskvą (jis įvyko kitą dieną radus „Arctic Sea“) 4 valandas už uždarų durų kalbėjosi su Dmitrijumi Medvedevu. Izraelio užsienio reikalų ministerija netvirtina, kad kalba sukosi apie „Arctic Sea“, tačiau dviejų šalių lyderiai kalbėjosi apie prekybą ginklais, jų pardavimą Izraeliui priešiškoms valstybėms. Teigiama, kad Sh. Peresas gavęs žodines garantijas, kad Rusija neparduos šiuolaikinės ginkluotės nei Iranui, nei Sirijai. „Nesunku daryti prielaidą, – teigia britų dienraščiui šaltinis Rusijos gynybos ministerijoje, – kad Izraelio prezidentas pasinaudojo incidentu, užkirsdamas kelią ginklų prekybai su arabų šalimis, o Tel Avivas savo ruožtu sudarė galimybę Kremliui išsinarplioti iš neįtikinamos piratų užgrobimo istorijos.“

REKLAMA

Laikraštis „Pravda“ paslaptingai tvirtina, kad laivas turėjo nugabenti sparnuotąsias raketas Iranui, tačiau operaciją sužlugdė jėgos, „susijusios su Ukraina“. Kitas laikraštis „Novaja gazeta“ teigia, kad užpuolikai veikė „Mossad“ vardu, o tai reiškia „klasikinės sąmokslo teorijos“ patvirtinimą. Izraelio atsargos brigados generolas Shlomas Bromas, kaip rašo interneto svetainė „The Media Line“, primena žydų žvalgybos tarnybos darbo efektyvumą. Karinė jūrų žvalgyba stebi jūrų laivybą visame pasaulyje ir seka įtartinus objektus. Taip 2002 m. ji susekė Palestinos išsivadavimo organizacijai (PIO) laivu „Karine A“ gabentą ginklų krovinį, kuris paskui turėjo būti pristatytas Iranui. Kovo mėnesį buvo pranešta, kad Izraelio greitojo reagavimo pajėgos atakavo ginklų pakrautą gurguolę Sudane, maždaug už 1400 km nuo Izraelio. Tuomet, CBS pranešimu, ginklai buvo skirti radikaliai palestiniečių organizacijai „Hamas“, per operaciją žuvo apie 40 žmonių...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O krovininis laivas „Arctic Sea“ šiuo metu, kaip sakoma, yra dar už jūrų marių. Nuo Senegalo krantų Žaliojo Kyšulio Respublikos salos nutolusios per 450 km. Iš Kabo Verdės laivas plauks į Alžyrą, ten iškraus medieną, o paskui grįš į Novorosijską techninei apžiūrai. Rusijos naujienų agentūra pranešė, kad „Arctic Sea“ Rusijos uostą geriausiu atveju pasieks rugsėjo viduryje ar pabaigoje. Iki to laiko skandalas bus užgniaužtas, ginklų gabenimo operacija primiršta, o bandžiusio šį sąmokslą atskleisti „Jūrų biuletenio“ redaktoriaus M. Voitenkos, ko gero, laukia kai kurių kitų, mėginusių išvengti „Mossad“ ir FST rūstybės, likimas.

Česlovas Iškauskas, politikos apžvalgininkas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų