REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moterys ir vyrai, kurių šlaunų apimtis matuojant po sėdmenimis yra didesnė nei 60 cm, mažiau nei kiti serga širdies ligomis ir susiduria su mažesniu priešlaikinės mirties pavojumi, nustatė Danijos mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Kopenhagos universiteto klinikos tyrėjai tokią išvadą priėjo 10 metų stebėję maždaug 3000 žmonių sveikatos būklę.

REKLAMA

Šio tyrimo rezultatai liudija, kad širdies sveikatos būklės ir šlaunų apimties tarpusavio priklausomybė išlieka net ir tokių rizikos veiksnių, kaip antsvoris, rūkymas ir didelė cholesterolio koncentracija atvejais.



"Scanpix" nuotr.

Pasak mokslininkų, tokį paradoksą galima paaiškinti tuo, kad plonas šlaunims turintiems žmonėms dažnai nepakanka raumenų masės, kurios reikia „taisyklingam“ insulino perdirbimui, o tai padidina diabeto ir širdies ligų riziką.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo metu mirė 257 stebėti vyrai ir 155 moterys, o 263 vyrai bei 140 moterų susirgo širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis. Dar 103 vyrams ir 34 moterims buvo diagnozuotos kitos širdies ligos. Tie tyrimo dalyviai, kurių šlaunų apimtis buvo mažesnė, nei 55 cm, 2 kartus daugiau nei kiti turėjo rimtų sveikatos problemų, o jų mirtingumas taip pat buvo 2 kartus didesnis. Tyrimo autoriai pabrėžia, kad ši statistika liudija, jog padidėjusi rizika niekaip nebuvo susijusi su tiriamųjų antsvoriu, kraujospūdžiu ir gyvenimo būdu.

Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „British Medical Journal“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų