REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarą šiek tiek rečiau, ne taip gausiai, bet visgi renkasi „Balsas.lt“ „Vanagų“ klubas. Šįkart jame portalo apžvalgininkas Tomas Čyvas ir jo autorius Imantas Melianas kalbasi su Lietuvos socialdemokratų sąjungos (LSDS) lyderiu Arvydu Akstinavičiumi. Ar tiesa, kad Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirminiu išrinkus Algirdą Butkevičių, Lietuva jau turės tikrą kairiąją ideologiją, kaip ji suprantama senojoje Europoje,  atitinkančią organizaciją?

REKLAMA
REKLAMA

Kovojant dėl Lietuvos nepriklausomybės, 1898-aisiais atsikūrė Lietuvos socialdemokratų partija. Vėliau prie jos prisijungė 1996-ųjų rinkimuose Seimo rinkimuose sutriuškinti Lietuvos demokratinės darbo partijos (persivadinusių komunistų) likučiai. Šios sąjungos negalėję pakęsti socialdemokratų ideologijos grynumo šalininkai įsteigė partiją „Socialdemokratija-2 000“, kurios pirmininku tapo Rimantas Dagys. Pastarasis dabar yra konservatorius ar krikščionis demokratas, o dar be to ir ministras Andriaus Kubiliaus vyriausybėje. „Dutūkstantininkai“ vėliau persitvarkė į LSDS. Nuo LSDP prieš du metus atskilo Algirdo Paleckio vadovaujama kompanija, įsteigusi „Fronto“ partiją, bet, nepaisant triukšmingų akcijų, skandalingų pareiškimų, nesugebėjusi nieko laimėti nei Seimo, nei Europos Parlamento rinkimuose.

REKLAMA

Pastarieji rinkimai buvo nesėkmingi ir LSDP, kuri prarado valdžią ir pakeitė vadovybę. Naujuoju pirmininku tapo buvęs susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius. Jis laikomas socialdemokratinio, o ne komunistinės nomenklatūros sparno atstovu.  Bet ar tai lūžis? Juk derindamas skirtingas sroves partijoje, naujasis lyderis priverstas turėti net 13 pavaduotojų.

A. Akstinavičius įsitikinęs, kad naujojo pirmininko A. Butkevičiaus išrinkimas reiškia galimybę Lietuvoje turėti ne socialdemokratų iškaba pasidabinusią oligarchų tarnaitę, o tikrą kairiąją partiją. Pasak jo, teigti, kad esminės permainos įvyko – per anksti, bet A. Butkevičiui reikia padėti.

REKLAMA
REKLAMA

LSDS vadovas reiškė pasitikėjimą Lietuvos rinkėjais, kuriems, esą, atsibosta oligarchų valdymas ir jie lengvai atskirs netikrus pranašus. Paklaustas, kodėl rinkėjai neatpažino ir neišrinko į Seimą jo ir jo ideologiškai grynos partijos, A. Akstinavičius teigė, jog partijų finansavimo sistema sukūrė situaciją, kuomet pinigais paremiami tie, kurie yra valdžioje.

Jam iš esmės pritarė ir Imantas Melianas, kuris sakė, jog problemų su ideologijomis ir vertybėmis yra ne tik Lietuvos kairėje, bet ir dešiniajame flange. Pasak I. Meliano, lakmuso popierėlis, parodantis politiko patikimumą, yra jo laikysena „Lietuvos užvaldymo“ ir „valstybininkų“ klano atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I. Meliano nuomone, vos tik pasikeitus LSDP lyderiui, nušalinus Gediminą Kirkilą ir buvusią LKP nomenklatūrą, „valstybininkų“ pajėgomis buvo inicijuota nauja opozicinių Seimo frakcijų bendradarbiavimo schema ir į opozicijos lyderius A. Butkevičiaus tiesiog neleido.

Kiti "Vanagų" sąskrydžiai:

"Vanagai" tikrina, ar posovietinė epocha - tikrai lavonas



Žurnalistikos „vanagai“ apie „valstybininkus“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų