REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (21)

Legendinis teisėsaugos veteranas atverčia kriminalinių autoritetų ir policijos nutylėtus „daktarų“ veiklos puslapius.

REKLAMA
REKLAMA

Šešėlinis pasaulis legalizuojasi

Prasidėjus laukinio kapitalizmo arba pradinio kapitalo kaupimo erai, be Kauno „daktarų“ grupuotės lyderių palaiminimo mieste jokio svarbesnio sprendimo nebuvo galima priimti. Išspręsti įvairias problemas „slabadinių“ prašydavo įtakingi bankininkai, politikai ir net teisėsaugos pareigūnai.

REKLAMA

Tuo metu vilijampoliečiai visiškai nepaisė, kad kai kurios įmonės jau turėjo savo oficialią apsaugą. Yra duomenų, jog „Laveros“,  tuomet garsaus Kauno koncerno, apsaugos tarnybai vadovavo Jonas Liaudanskas, dabartinis Vidaus reikalų ministerijos sekretorius, tačiau „daktarai“ įžūliai atvykdavo į biurą ir pasiimdavo pinigus.

Iš privatizavimo ir reketo uždirbtus pinigus H. Daktaro gaujos nariai investavo į įvairų legalų ir pusiau legalų verslą. Tradicinis „daktarų“ verslas buvo falsifikuoto alkoholio gamybos ir prekybos organizavimas.

REKLAMA
REKLAMA

Be įprastos spirito kontrabandos, „daktarai“ buvo užsimoję perimti ir visų šalies alkoholio gamyklų prekybos verslą. Tačiau kai kurie faktai atskleidžia, kad jie siekė kontroliuoti ir kitus ypač pelningus nusikalstamus verslus – prekybą kontrabandiniais naftos produktais, vogtais automobiliais ir net žmonėmis.

Vilijampoliečius įkvėpė „Krikštatėvis“

Būtent dėl minėtos priežasties H. Daktaras, lydimas ištikimiausių sėbrų, nuvyko į šalia Vilniaus esančią nuošalią vietą susitikti su tuometiniu Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovu Juozu Rimkevičiumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip Henytė rašo knygoje „Išlikt žmogumi“, šis jų pašnekesys neva baigėsi tokiais žodžiais: „Gerai, tiek to, aš padėsiu Sigitui Čiapui, tebūnie taip, kaip jūs norite!” Tik išgirdę mano pažadą, J. Rimkevičius ir Valerijus Šulcas plačiai nusišypsojo ir, plodami per petį, pareiškė: „Na, matai, čia jau vyriškai kalbi. Važiuok į Kauną ir karaliauk sau, kaip tai darei ir be mūsų leidimo. Bet nuo šiolei tu turėsi ištikimus užtarėjus iš valdžios pusės“.

H. Daktaras prisipažįsta, jog su tuomet įtakingais teisėsaugininkais draugiškai sutaręs dėl to, kad pabijojęs, jog vėl būsiąs sugrąžintas į Lukiškes. „Bet S. Čiapui nė nemaniau padėti, kuo jie greitai įsitikino. Suprato, kad iš manęs paramos neverta laukti. Bet nuo tos minutės ramiai gyventi jau negalėjau. Prie namų ir „Vilijos“ restorano ėmė sukiotis įtartini asmenys. Kartais važiuodamas pastebėdavau, kad mane seka iš paskos važiuojanti mašina. Pradėjau jausti „mentų“ spaudimą, o S. Čiapas, ir toliau vaidindamas mano draugą, apsimetinėjo, kad nieko nežino“, – savo memuaruose tvirtina Henytė.

REKLAMA

 „Atrodo, jog „daktarai“, atidžiai perskaitę Mario Puzo romaną „Krikštatėvis“ vienbalsiai nusprendė, kad reikia kurti kriminalines „šeimas“. Netrukus bosų bosu tampa H. Daktaras, kuris tarp konfliktuojančių banditų ir jiems duokles mokančių verslininkų galutinai nusprendžia, kas buvo kaltas, o kas ne. Be viso to, jie nužudė daug jiems neįtikusių ar net visai niekuo dėtų žmonių. Be to, nėra tokių paslapčių, kurios kada nors neiškiltų viešumon. Bet kokio pobūdžio informacija vis tiek kada nors nutekės“, – sako buvęs ilgametis operatyvinių padalinių darbuotojas J. Rimkevičius, daugiau kaip dešimtmetį stebėjęs organizuoto nusikalstamumo procesus visoje Lietuvoje ir kovojęs su jais.

REKLAMA

Kelerius metus Interpolo Lietuvos nacionaliniame biure dirbęs J. Rimkevičius teigė, kad jo kolegos iš užsienio šalių prie organizuoto nusikalstamumo kai kada priskiria ir lietuvių grupuotes, kurios iki šiolei Europos didmiesčių gatvėse plėšia magnetolas iš automobilių ar katerių variklius iš Prancūzijoje esančių uostų.

„Tačiau mes prie organizuoto nusikalstamumo priskyrėme tokias grupuotes, kurios turėjo tvirtą užnugarį valdžios sluoksniuose. Tuo pasinaudoję gangsteriai gali nevaržomai vystyti savo nusikalstamus verslus, kontroliuoti piniginius srautus arba paprasčiausiai anksčiau laiko išeiti į laisvę. Be to, eliminuoti jų veiklą suvaržiusius pareigūnus. Tai daroma paskleidžiant įvairius prasimanymus per spaudą, per profesinę ar šeimos liniją, organizuojant provokacijas“, – dėstė teisėsaugos veteranas J. Rimkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prisidėjo prie garsios bylos

Prisimindamas kovos su mafija metus, J. Rimkevičius pasakojo, jog būdamas specialiojoje operatyvinėje tyrimo grupėje keliolika mėnesių praleido narpliojant garsiąją pakaunės gyvenvietėse įsikūrusių lapių augintojų ir šiaip pasiturimai gyvenančių kauniečių plėšimų bylą.

Būtent po J. Rimkevičiaus ir jo kolegos efektyvaus darbo 1987 metais Lietuvoje pirmą kartą plačiai nuskambėjo „daktarų“ grupuotės vardas: H. Daktaras ir 8 jo vaikystės laikų draugai buvo teisiami už stambius plėšimus.

REKLAMA

Vilijampoliečių padaryti nuostoliai siekė rekordinę tais laikais 200 000 rublių sumą. Tada išryškėjo vadinamosios „daktarų“ mafijos specifika: gauja plėšė tik labai turtingus kauniečius, turtus susikrovusius neretai pažeidžiant sovietinius įstatymus, – spekuliantus ir namudininkus. Šis faktas „slabadiniams“ ilgainiui pelnė romantizuotą „Kauno robinų hudų“ titulą.

„Šioje byloje su H. Daktaru dirbome epizodiškai, nes jis su pareigūnais nebendravo, buvo užsispyręs. Be abejo, prieš jo bendrus niekada smurto nenaudojome, tačiau kai kurie jų patys pasirodė išties greitai pažeidžiami, todėl lengvai išsipasakojo apie padarytus nusikaltimus. Ši legendinė byla patvirtino, jog gauja yra stipri savo vienybe – iki pirmo parklupusiojo. Manau, kad tie pareigūnai, kurie siekdami išgauti informaciją naudoja fizinę jėgą, parodo savo silpnumą. Juk per teismus tokie jėga „išmušti“ prisipažinimai neretai subliūkšta“, – tvirtino J. Rimkevičius.

REKLAMA

Anot pašnekovo, H. Daktaras per tardymus mėgdavęs šūkauti: „Jūs, mentai, sukos, žertvos, nieko negausite! Vogiau ir vogsiu – man niekas nieko neįrodys!“ Tokiu atveju J. Rimkevičius jam atsakydavęs: „Vok, bet už tai mes tave sodinom ir sodinsim, likusį gyvenimą praleisi cypėje“.

Kas slėpėsi po „kompromatais“?

Šiuo metu Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotoju dirbantis J. Rimkevičius „Akistatai“ atvirai prisipažino, kad buvęs pašalintas iš kovotojų su kriminalinėmis struktūromis gretų, kai Vidaus reikalų ministerijos vadovybė, nematoma ranka sukurstyta, atliko kelis patikrinimus jo vadovaujamoje valdyboje ir, be abejo, surado pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pradėjus slopinti „daktarus“, pareigūnams iškart kilo problemų. Žinojome, kokia ir iš kur atsiranda kompromituojanti mus informacija, buvome gavę įspėjimų ir iš kolegų. Mums mažai egzistavo neįmenamų paslapčių, stengėmės būti atsargūs, bet nesugebėjome atsilaikyti prieš bendras mafijos ir valdžios pastangas mus išeliminuoti. Ačiū Dievui, likome gyvi, galime iki šiolei dirbti, išlaikyti šeimas ir duoti naudą valstybei, – dėstė J. Rimkevičius. – Gaila, kad kai kurie buvę draugai ir kolegos pasidavė „daktarų“ valiai, mafiozų ir su jais susijusių valdininkų įtakai, susigundė pinigais ar aukštais postais – tai atnešė daug žalos žmonėms ir valstybei. Gerai, kad dabar šie faktai aktyviai narpliojami netgi žiniasklaidoje – atrodo, jog ilgus metus slėpta tiesa tikrai bus atskleista. Visuomenė tikriausiai sužinos daug įdomių, iki šiol nepaviešintų faktų ir su jais susijusių pavardžių“.

REKLAMA

Konkrečių asmenų pavardžių nenorintis atskleisti pareigūnas pareiškė, kad anuomet beveik visas mūsų šalies verslas buvo susijęs su kriminalinėmis struktūromis. „Įsimintinas vieno buvusio aukšto policijos vadovo, kuris vėliau dirbo stambios verslo struktūros apsaugos vadu, interviu žiniasklaidai. Kai sykį žurnalistai jo paklausė apie jo tariamus ryšius su Kauno mafija, šis atsainiai pareiškė: „Kai „daktarai“ ateidavo paimti eilinės duoklės pas mano bosą, jie mane išvarydavo iš kabineto, todėl nieko nemačiau ir nežinau“. Pinigai – daugeliui amžina vertybė, todėl per tokias painias situacijas atsiskleidžia nemažai pinigų sukaupusių žmonių įtaka bei galia“, – sako J. Rimkevičius.



KITAME „AKISTATOS“ NUMERYJE SKAITYKITE

Mįslingas J. Milevskio apiplėšimas

REKLAMA

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (1)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (2)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (3)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (4)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (5)




Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (6)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (7)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (8)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (9)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (10)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (11)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (12)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (13)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (14)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (15)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (16)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (17)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (18)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (19)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (20)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų