REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmojo iki šiol einančio atkurtosios nepriklausomos Lietuvos savaitraščio „Atgimimas“ istorija, pirmeivių prisiminimai sugulė į knygą „Atgimimas. Pirmasis atkurtosios nepriklausomos Lietuvos savaitraštis. Istorijos eskizai“. Leidinys pasirodė birželio 3-iąją minint 21-ąsias Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio metines.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Nepriklausomybės Akto signataro Romualdo Ozolo, „Atgimimas“, perėmęs Sąjūdžio politinės ir idėjinės minties vėliavą iš „Sąjūdžio žinių“, prieš Steigiamąjį suvažiavimą 1988-ųjų spalį buvo tapęs svarbiausia Sąjūdžio informacine baze. Savaitraštis skelbė aktualijas, diskusinius straipsnius, skaitytojų laiškus, Sąjūdžio dokumentus.

REKLAMA

„Gimęs kartu su laisvės proveržiu, išvedusiu Lietuvą į valstybės atkūrimą, laikraštis ėjo kartu su valstybe, išgyvendamas visus ir jos, ir kartu savo sunkumus, įveikdamas, ką galėdavo, paliudydamas, ko negalėdavo, bet visada buvęs su Lietuva ir Lietuva - jos neatsiejama dalimi“, - knygos pratarmėje sako R. Ozolas.

Trečiadienį vykusiame knygos pristatyme Signatarų rūmuose R. Ozolas neslėpė, kad „Atgimimo“ istoriją atspindinti knyga išleista ekspromtu, galbūt yra klaidų ar neapsižiūrėjimų. Į knygelę sudėti 21 su „Atgimimu“ bendradarbiavusio asmens memuarai, komentarai, leidinys iliustruotas Sąjūdžio laikus menančiomis nuotraukomis. R. Ozolas gyrė „Atgimimą“ tiek žurnalistinės veiklos, tiek laisvosios spaudos požiūriu. Nepriklausomybės Akto signataras išsakė viltį, kad minint Sąjūdžio jubiliejų - 25-metį - bus parengtas pagerintas, papildymas leidimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tie, kurie rašė, dirbo ir kūrė „Atgimimo“ laikraštį, neturėtų užleisti šito baro, turėtų prisiimti tam tikrą atsakomybę sau. Reikia padaryti, kad iš tiesų nebūtų gėda paimti į rankas tą savo darbą ir jis liudytų, kad tos pastangos yra matomos“, - kalbėjo filosofas.

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo pirmininkas Zigmas Vaišvila akcentavo, kad „Atgimimas“ buvęs pirmasis oficialus Sąjūdžio leidinys - leidinys, sugriovęs komunistinę sistemą.

„Ko gero, šiandien ne visi ir susimąsto apie tai, koks tai buvo didžiulis iššūkis sistemai. Priminsiu vieną faktą: tuo metu Komunistų partija didžiąja dalimi buvo išlaikoma vien tik iš spaudos. „Tiesos“ tiražas buvo 400 tūkstančių. Įsivaizduokite, su visomis privalomomis prenumeratomis koks ten buvo dalykas. O čia „Atgimimas“.... Pats jo atsiradimo faktas reiškė ir finansinę partijos griūtį. Tai buvo didžiulis smūgis“, - Eltai sakė Z. Vaišvila.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis prisiminė, kaip anuomet savaitraštis buvo graibstomas, kokį kėlė susižavėjimą ir patriotizmą. Pasak Z. Vaišvilos, smagu ir džiugu, kad pavyko išleisti šį leidinį.

Tuo tarpu Nepriklausomybės akto signataras profesorius Bronislovas Genzelis teigė šiandien tarp jaunimo dažnai pasigendąs tikrojo istorijos suvokimo. Pasak jo, knyga apie „Atgimimą“ yra ne tik atsiminimai, bet ir puikiai to laiko dvasią atspindinti istorija, kuriamos epochos metraštis.

„Tokių knygelių - kuo daugiau. Ir galbūt tie, kurie Lietuvos istorijai abejingi, vis dėlto susimąstys“, - sakė B. Genzelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų