REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Priartėjus 56-ojo Kanų festivalio finalui, savo naujausius filmus pristatė amerikietis Clintas Eastwoodas ir britas Peteris Greenaway'us, nepraradę realių galimybių varžytis dėl festivalio prizų. Gegužės 25 d. prancūzų režisierius Patrice'as Chereau paskelbs "Auksinės palmės šakelės" laimėtoją ir kitų apdovanojimų laureatus.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgai lauktas sugrįžimas

Režisierius Clintas Eastwoodas sugrįžo į Kanus po 9 metų pertraukos, kai jam teko vadovauti šio kino festivalio žiuri komisijai. Kiek anksčiau Prancūzijos Rivjeroje įvyko 3 jo filmų premjeros. Gegužės 23 d. festivalio dalyviai ir svečiai turėjo progos pamatyti naujausią kino veterano kūrinį - kriminalinę dramą "Paslaptingoji upė" ("Mystic River"), kurioje pagrindinius vaidmenis atlieka populiarūs aktoriai Seanas Pennas, Timas Robbinsas, Lawrence'as Fishburne'as ir Kevinas Baconas.

REKLAMA

"Esu labai laimingas, kad filmavimui pavyko suburti būtent tokią aktorių komandą, kokios aš pageidavau", - džiaugėsi gegužės 31 d. 73-ąjį gimtadienį švęsiantis Clintas Eastwoodas, pateikęs žiūrovų teismui filmus "Nuostabus pasaulis", "Atstumtasis", "Medisono grafystės tiltai", "Kosmoso kaubojai", "Tikrasis nusikaltimas" ir kitus. Kriminalinės dramos "Paslaptingoji upė" medžiaga buvo nufilmuota Bostono apylinkėse vos per 32 dienas, nes Clintas Eastwoodas neeikvojo laiko veltui, buvo tiksliai suplanavęs reikiamus darbus ir kiekvieną sceną filmuodavo daugiausiai 2 kartus.

REKLAMA
REKLAMA

Clintas Eastwoodas ir kartu su juo atvykę scenarijaus autorius Brianas Helgelandas, aktoriai Timas Robbinsas, Kevinas Baconas ir Laura Linney sulaukė kone didžiausio Kanuose susirinkusių žurnalistų dėmesio. Spaudos konferencijų salė buvo sausakimša likus net 30 min. iki konferencijos pradžios.

Detektyvas be atsakymų

"Kai filmas būna galutinai baigtas, tai jis jau nebepriklauso man. Šį kūrinį turi vertinti ir aptarinėti visi žiūrovai. Tikiuosi, kad jie nenusivils", - kalbėjo Clintas Eastwoodas, kuris šį kartą nepasirodo ekrane. Kriminalinėje dramoje "Paslaptingoji upė" pasakojama apie tris vaikystės draugus Džimį, Šoną ir Deivą, kuriuos ilgam laikui išskyrė nelemtas susitikimas su apsimetėliais policininkais. Po daugelio metų buvusius bičiulius suvienija dar viena tragedija - 19-metės Džimio dukters žiaurus nužudymas. Šį nusikaltimą (sumuštos ir nušautos merginos kūnas buvo paslėptas miške) tiria policijos detektyvu dirbantis Šonas. Jis nėra labai patenkintas, kad savarankiškas žudiko paieškas pradėjo su nusikaltėlių pasauliu glaudžiai susijęs Džimis, trokštantis vien tik keršto. Pagrindiniu įtariamuoju šioje sudėtingoje byloje yra laikomas Deivas, kuris tą pačią naktį sugrįžo namo su kraujuojančiomis žaizdomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš pirmo žvilgsnio labai nuspėjama istorija (ją inspiravo rašytojo Deniso Lahane'o romanas) vėliau pasuka kiek netikėta kryptimi, o finale režisierius palieka žiūrovams dviprasmišką pabaigą. Spaudos konferencijoje jis patvirtino, kad netolimoje ateityje bus galima sulaukti šio filmo tęsinio. Kriminalinė drama "Paslaptingoji upė" greičiausiai nepretenduos į "Auksinę palmės šakelę", bet žiuri komisija gali atkreipti dėmesį į jos scenarijų ir muziką, kurią sukūrė pats Clintas Eastwoodas. Atskirų pagyrų nusipelno puikiai vaidinantys aktoriai, bet išskirti iš jų vieną geriausią būtų nepaprastai sunku.

REKLAMA

Kalėjimo kronikos

Ketvirtą kartą Kanuose viešintis, bet dar niekuomet nieko nelaimėjęs britų režisierius Peteris Greenaway'us pagaliau supažindino su savo ambicingiausio kūrinio pradžia. Epinėje nuotykių juostoje "Tulso Luperio lagaminai" ("The Tulse Luper Suitcases") pasakojama apie beveik visą gyvenimą įvairiuose pasaulio kalėjimuose praleidusį žmogų. Filmo veiksmas prasideda 1928 m., kai buvo atrastas cheminis elementas uranas, ir baigiasi 1989 m., kai griuvo Berlyno siena. Šį projektą sudarys trys atskiri filmai, kuriuose svečių teisėmis epizodiniuose vaidmenyse pasirodys Madonna, Stingas, Franka Potente, Ornella Mutti, Isabella Rossellini, Vincentas Gallo, Kristina Orbakaitė, Renata Litvinova ir kiti.

REKLAMA

Kanų festivalio programoje debiutuoja tik pirmoji grandiozinio filmo dalis, o kitų dviejų dar teks palaukti iki 2003 m. žiemos ir 2004 m. pavasario. Tulsas Luperis yra rašytojas, išradėjas, projektų vadovas ir nuotykių ieškotojas, kuris dėl netikėtų ir kurioziškų aplinkybių sugebėjo atsidurti net 16 skirtingų pasaulio šalių kalėjimų. Jis mokosi tinkamai panaudoti už grotų praleidžiamą laiką, rašinėja ant kalėjimo sienų, mėgina išrasti įdomių literatūros, kino, teatro ir dailės naujovių.

Ypatingas kūrinys Peteriui Greenaway'ui atvėrė kelią į favoritų gretas. Mažų mažiausiai jis nusipelno geriausio režisieriaus titulo, nors dėl šio prizo teks stipriai konkuruoti su Larsu von Trieru iš Danijos, Francois Ozonu iš Prancūzijos, Samira Makhmalbaf iš Irano ir kitais kolegomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švilpimo rekordas

Paskutinis konkursinės programos filmas yra prancūzų režisieriaus Bertrando Bliero pseudokomedija "Žlėgtainiai" ("Les Cotelettes"), kurią be jokio sąžinės graužimo galima pavadinti pačiu blogiausiu 56-ojo Kanų festivalio filmu. Sunku surasti bent menkiausią paaiškinimą, už ką ir kodėl tokia juosta pateko į konkursą. Greičiausiai šią visišką nesąmonę "prastūmė" įtakingasis prodiuseris Lucas Bessonas, tikėjęsis papildomos reklamos prieš nacionalinę premjerą Prancūzijos kino teatruose.

Tačiau turintis pretenzijų būti komerciniu hitu filmas su prancūzų kino veteranais Philippe'u Noiret ir Micheliu Bouquet buvo garsiai nušvilptas. Nepatenkintų žurnalistų šūksniai ("būūūūū, būūūūū, būūūūū") ir kurtinantis švilpimas salėje tęsėsi mažiausiai 2 minutes. Tokios radikaliai neigiamos reakcijos nesulaukė nė vienas šio festivalio filmas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų