REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moksleiviai ryja saldumynus, o sveika mityba jiems - nė motais. Tokią išvadą padarė Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai, atlikę specialių tyrimą. Pagal tyrimo programą beveik tūkstantis Kauno apskrities 5-7 klasių moksleivių iš 32 mokyklų buvo apklausiami apie sveikos mitybos įgūdžius.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia Kauno visuomenės sveikatos centro sveikatos ekologė Žaneta Pavilonytė, net 76 proc. apklaustų moksleivių prisipažino tik šiek tiek žiną apie sveiką mitybą ir higieninius įgūdžius. Daugiau kaip penktadalis apklaustųjų negali atsispirti saldumynams ir mano, jog juos valgyti sveika. Tiek pat paauglių neteikia reikšmės rankų plovimui prieš valgį bei virtuvės švarai.

REKLAMA

Tačiau per 70 proc. paauglių sutinka, kad sveikiau yra valgyti įvairų maistą, ir nori apie sveiką mitybą gauti daugiau žinių.

Svarbiausią įtaką formuojant vaiko gyvensenos įpročius turi šeima ir mokykla. Pastaroji moksleiviams yra didesnis autoritetas. Nors 63 proc. moksleivių sako, kad daugiausia informacijos apie mitybą gauna šeimoje, 87 proc. apklaustųjų mano, kad mokykloje yra labai svarbu mokytis sveikai maitintis. Pusė apklaustųjų šių žinių norėtų gauti sveikos gyvensenos pamokose, 28 proc. - darbų pamokose, 18 proc.- per televizijos laidas, 15 proc. - skaitydami specialią literatūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo rezultatai rodo, kad būtina skubiai suaktyvinti Kauno apskrities moksleivių švietimą apie sveiką mitybą. Reikia pasiekti, sako Ž. Pavilonytė, kad visi įsisąmonintų, jog racionali mityba yra vienas iš svarbiausių energijos šaltinių, geros sveikatos pagrindas.

Ypatingą reikšmę, pasak specialistės, mityba turi augančiam ir besivystančiam vaiko organizmui. Subalansuota, reguliari mityba sąlygoja harmoningą vaiko augimą, fizinį ir protinį brendimą, sugebėjimą mokytis, darbingumą. Netinkama mityba trikdo augimą, kaulų vystymąsi, mažina atsparumą ligoms.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai pasirengę šia tema skaityti paskaitas, mokyklų pageidavimu rengti praktinius užsiėmimus.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų