REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesulaukę šalies valdžios reakcijos į prieštaringus kai kurių Antrojo pasaulinio karo veteranų bei sovietinių veikėjų viešus pasisakymus, Lietuvos laisvės kovotojai nutarė patys imtis radikalių priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

Šią savaitę Lietuvos Generalinėje prokuratūroje bus apsispręsta, ar penkių visuomeninių organizacijų įteiktas pareiškimas yra užtenkamas pagrindas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl žuvusių bei dar gyvų Lietuvos laisvės kovotojų šmeižto.

REKLAMA

Keli Antrojo pasaulinio karo veteranai, nuo kurių jau suskubo atsiriboti kiti buvę karo dalyviai, ant kaltinamųjų suolo gali atsidurti dėl savo viešai išsakytų minčių.

Atsakomybė - pagal tris straipsnius

Generalinės prokuratūros atstovas Vidmantas Putelis patvirtino, kad minėtas pareiškimas gautas gegužės 23-ąją.

Jungtinės Tarybos, suvienijusios Lietuvos politinių kaltinių ir tremtinių sąjungą ir bendriją, Lietuvos laisvės kovos sąjūdį ir Lietuvos sąjūdį bei Lietuvos kalinių sąjungą, vardu rašte piktinamasi viešais karo veteranų atstovų pasisakymais gegužės 9-ąją minint pergalės prieš fašizmą metines.

REKLAMA
REKLAMA

"Pareiškime minimas Kostas Banevičius, kuris dalyvaudamas TV3 laidoje "Forumas" įžeidė gyvus ir žuvusius partizanus, pavadinęs juos žudikais. Taip pat - Jonas Gureckas, kurio lūpomis buvo išsakyti įžeidimai bei šmeižtas oficialaus minėjimo metu Klaipėdoje", - mūsų dienraščiui pareiškimo turinį komentavo V. Putelis.

Be minėtos televizijos laidos, pareiškėjai dar piktinasi ir viename respublikiniame leidinyje bei viename regioniniame dienraštyje cituotomis veteranų mintimis.

Pastaruosius pareiškimo autoriai siūlo bausti remiantis trimis Baudžiamojo kodekso straipsniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal 154 ir 155 straipsnius, už šmeižimą ir viešą ar neviešą įžeidimą asmuo, apie kitą žmogų paskleidęs tikrovės neatitinkančią informaciją, galinčią paniekinti ar pažeminti tą asmenį arba pakirsti pasitikėjimą juo, numato baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laivės atėmimą iki dvejų metų.

Už mirusiojo atminimo paniekinimą, galintį nulemti žmonių panieką ar pakirsti pagarbą jo atminimui, 313 straipsnis numato atsakomybę - baudą, viešuosius darbus, laisvės apribojimą arba areštą.

Pavadino išsišokėliais

Vienos iš pareiškėjų - Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas, Seimo narys Povilas Jakučionis sako, kad jie, gindami Lietuvos laisvės kovotojų vardą, padarė tai, ką galėjo.

REKLAMA

"Mes priešiškai esame nusiteikę ne prieš visus Antrojo pasaulinio karo veteranus, bet tik prieš konkrečius žmones, sakiusius konkrečias kalbas. Juk veteranų gretose yra daug dorų žmonių, o paniekinamai apie partizanus gali kalbėti tik stribai", - sakė P. Jakučionis.

Pasak jo, ar bausti "nesąmones" kalbėjusius veteranus, ar ne, kokią baudžiamąją atsakomybę jiems taikyti, spręs Generalinė prokuratūra.

"Be abejo, mes norėtume, kad šiuo atveju nebūtų apsiribota tik žodiniais įspėjimais. Reikia padaryti taip, kad tie žmonės suprastų, jog gyvena ne tarybinėje, o nepriklausomoje Lietuvoje", - teigė parlamentaras.

REKLAMA

Jurgis Baziliauskas, Antihitlerinės koalicijos šalių Antrojo pasaulinio karo dalyvių Klaipėdos organizacijos pirmininkas visų Lietuvos veteranų vardu J. Gurecką ir K. Banevičių pavadino išsišokėliais.

"Respublikinės veteranų tarnybos vardu smerkiame tuos, kurie plepa nesąmones ir atsiribojame nuo jų žodžių. Mums rūpi ne politikavimai, o galimybės kuo geriau pasirūpinti veteranų gyvenimu", - sakė J. Baziliauskas.

Nesulaukė reakcijos

Kai kurių Antrojo pasaulinio karo veteranų pasisakymais Vilniuje ir Klaipėdoje Lietuvos politinius kalinius, tremtinius ir partizanus vienijančios visuomeninės organizacijos pasipiktino dar gegužės 15-ąją. Tądien Lietuva minėjo Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šmeižtu ir įžeidinėjimu Lietuvos laisvės kovų dalyviai pavadino TV3 laidoje "TV forumas" nuskambėjusius K. Banevičiaus, pareiškusio, kad Lietuvos partizanai - tai nesusipratę "kaimo berneliai", miškuose slėpęsi tik todėl, kad neeitų į sovietinę armiją, žodžius.

K. Banevičius taip pat viešai pasakė, kad Lietuvos partizanai esą "bobutes, vaikus žudė, talžė juos į sienas" ir tik slapstydamiesi miškuose, laukė pagalbos iš Amerikos.

"Ateis amerikonai, jų tankai atriedės, išeis iš miško broliai, jų dainos suskambės", - televizijos laidoje deklamavo K. Banevičius.

REKLAMA

Be to, jis pareiškė, neva Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus kovojo "ne toj pusėj, jo uniforma buvo kitokia".

Visuomeninės organizacijos į Generalinę prokuratūrą nusprendė kreiptis po to, kai į viešus Laisvės kovų dalyvių užgauliojimus nesulaukė jokios valstybės institucijų reakcijos.

Alyva į ugnį

Lietuvos visuomeninių organizacijų pareiškimas Generalinei prokuratūrai tapo nauju pretekstu neigiamame kontekste eskaluoti Baltijos šalių vardus Rusijoje.

Vienas iš šios šalies elektroninės žiniasklaidos leidinių Utro.ru savo skaitytojus pirmadienį pasitiko straipsniu "Lietuviai nori nuteisti mūsų veteranus".

REKLAMA

Jame rašoma, esą Pabaltijyje tęsiasi tarybinių karo veteranų persekiojimas: "Įdomiausia, kad šmeižtu veteranus kaltina bei į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Lietuvos nacionalistinės organizacijos, tarp jų - ir buvę "miško broliai". Taip vadinosi pogrindiniai susivienijimai, kurie 40-50-ais metais kovojo prieš Tarybų valdžią", - interpretuoja rašinio autorė Ana Rustimova.

Rusijos žurnalistė tvirtina, neva savo laiku "miško broliai" prieš tarybinę santvarką kovoję žudydami jos atstovus: kolūkių pirmininkus, partinius veikėjus ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Apie tai, kad, remiantis skirtingais šaltiniais, kovoje su komunistų valdžia "miško broliai" nužudė nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių paprastų Lietuvos valstiečių, lyg pamirštama. Tuo metu karo veteranai kaltinami visomis įmanomomis nuodėmėmis ir vadinami "okupantais", - pastarąjį žodį kabutėse rašo autorė.

Lietuvoje gyvenantys Antrojo pasaulinio karo veteranai atsiribojo nuo kelių savo atstovų viešai išsakytų minčių.

Natalija MOGUČAJA

Dienraštis „Vakarų ekspresas“, www.ve.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų