REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė pirmadienį pritarė Kultūros paveldo departamento (KPD) parengtoms Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių riboms ir nustatė apsauginę jų teritoriją. Pagal šį planą nei Karaliaus Mindaugo apartamentai, nei kiti pastatai nepatenka į kapinių zoną.

REKLAMA
REKLAMA

"Mes paprasčiausiai aptarėme politines nuostatas, kaip spręsti šią įsisenėjusią problemą, kur diskusijos dėl buvusios žydų kapinių teritorijų labai ilgos ir užsitęsusios, ir Vyriausybė pritarė tokioms principinėms nuostatoms, kad iš tiesų reikėtų apibrėžti dvi teritorijas: viena - tai daugmaž sutariamos kapinių ribos, o kita dalis teritorijos, kuri yra labiau diskutuojama, - tai tam tikra apsaugos zona. Jose reikalavimai būtų skirtingi", - po pasitarimo žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA

Jo teigimu, dalyje teritorijos, kur buvo kapinės, investiciniai darbai bus negalimi visai, o kitoje zonoje tokie darbai bus leidžiami, bet su stipriu apsaugos režimu.

KPD direktorė Diana Varnaitė savo ruožtu tvirtino, kad departamento vertinimo taryba nesant galimybės patikrinti archeologiniais tyrimais, kiek tikslios yra numanomos kapinių ribos, pasinaudojo įstatymų leidžiama galimybe ir pernai nustatė apsaugos nuo fizinio poveikio pozonį.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, KPD siūlymus dar reikės atspindėti teritorijų planavimo dokumentuose, tuomet pozonio teritorijoje bus galima planuoti statybas.

Pasak D.Varnaitės, pagal patvirtintas ribas jokio statinio šiuo metu kapinių riba patvirtintoje teritorijoje nėra. Jos teigimu, buvusių kapinių riba šiaurėje beveik siekia Žalgirio stadioną, pietinėje dalyje tęsiasi iki Olimpiečių gatvės.

"(Karaliaus - BNS) Mindaugo apartamentai pietvakarinėje dalyje išimti, kadangi KPD vertinimo taryba buvo nusprendusi, kad net jei ten kapinių ir būta, tai jos buvo statybų metu apnaikintos, o dabar, kaip minėjau, Mindaugo apartamentai patenka į apsaugos zoną", - aiškino D.Varnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl tos pačios priežasties į kapinių ribas neįtraukta į abejonių kėlusi Sporto rūmų teritorija.

Pernai rugsėjį tuometinis užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, vadovavęs dar premjero Gedimino Kirkilo sudarytai darbo grupei buvusių žydų kapinių riboms nustatyti, Vyriausybei pateikė siūlymus, kad buvusių Šnipiškių žydų kapinių teritorija Vilniuje turėtų būti sutvarkyta bei įamžintas ten palaidotųjų atminimas bei tuo pačiu metu turėtų būti ieškoma galimybės patikslinti buvusių kapinių ribas.

Pernai Izraelio specialistai atliko geofizinius tyrimus galimoje kapinių teritorijoje, bet šiuos tyrimus dar turėjo patvirtinti arba paneigti archeologiniai kasinėjimai. Tačiau vos juos pradėję, žydų rabinams pareikalavus, Lietuvos archeologai darbą privalėjo nutraukti. Maždaug 30 cm gylyje aptikti žmonių palaikų fragmentai, o pagal žydų tradicijas draudžiama trukdyti mirusiųjų ramybę.

REKLAMA

Šie tyrimai turėjo padėti nustatyti buvusių Šnipiškių žydų kapinių ribas ir atsakyti į klausimą, ar šalia Vilniaus koncertų ir sporto rūmų esantys Karaliaus Mindaugo apartamentai pastatyti buvusių kapinių teritorijoje, ar ne.

Žydų kapinės, kurių ribas dabar bandoma nustatyti, Vilniaus centre veikė nuo 16 amžiaus. Jos uždarytos 18 amžiuje, o 1950 metais sovietų valdžia jas išardė.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų