REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paroda „Gamtos ilgesys. Europos peizažai“ lankytojams pristatys unikaliausius 138 žymių dailininkų sukurtus Europos kraštų gamtovaizdžius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot parodos kuratoriaus L. Schulteso, „dauguma šiai parodai atrinktų peizažų atspindi ne tik Senojo pasaulio geografinę įvairovę, kelionių tikslus ar potyrius, bet ir išsvajotas vietas.

REKLAMA

Šiuo atveju jie tampa žmogaus jausmų sinonimais. Jie simbolizuoja nuotykius, laisvę, begalybę, šviesą, karštį ir aistrą, taip pat paslaptį, nykumą ir melancholiją. Paroda pateikia daug tokio ilgesio vietų – pažįstamų ir apaugusių klišėmis, bet taip pat nuošalių bei nepaliestų“.

Kuratorė L. Bialopetravičienė tikina, kad parodos lankytojai „išvys ne tik gaivališkus, civilizacijos nepaliestus gamtos vaizdus – kalnus, laukus, miškus ar vandenis – bet taip pat kūrinius, atspindinčius žmonių gyvenimo scenas, architektūros fragmentus ar kitokius žmogaus rankų darbo objektus“.

REKLAMA
REKLAMA

Neatsitiktinai kuratorių pasirinktas ir ekspozicijos dalių išdėstymas, kuris yra grindžiamas ne geopolitiniais principais, o universalesniais aspektais atskleidžiama Europos peizažų įvairove: didžiųjų Senojo žemyno regionų – Šiaurės, Pietų, Rytų, Vakarų ir Vidurio Europos šalių kultūrinėmis tradicijomis, mentaliteto savitumu, kraštovaizdžio skirtybėmis, peizažo žanro chronologine ir stilistine raida, dailininkų kūrybos originalumu bei vaidmeniu Europos meno istorijos kontekste.          

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parodoje lankytojai pamatys per 200 XVI–XX a. pr. peizažų iš Lietuvos dailės muziejaus, Aukštutinės Austrijos žemės muziejų (Lincas) rinkinių ir Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus, taip pat Latvijos nacionalinio dailės muziejaus, Estijos dailės muziejaus, Šiaulių „Aušros“ muziejaus, Žemaičių muziejaus „Alka“.

Pirmasis parodos eksponavimas – Lietuvos dailės muziejaus Taikomosios dailės muziejuje (Vilnius) kovo 12 d. – gegužės 17 d., Aukštutinės Austrijos žemės muziejų Pilies muziejuje (Lincas) birželio 3 d. – spalio 26 d.

REKLAMA

Vilniuje atidaromą parodą lydės specialios edukacinės ir menų programos. Išleistas mokslinis parodos katalogas (lietuvių ir anglų kalba).

Nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ tarptautinė dailės paroda „Gamtos ilgesys. Europos peizažai“ yra svarbiausias Lietuvos dailės muziejaus (Vilnius) ir Aukštutinės Austrijos žemės muziejų (Lincas) bendras projektas.

Jis buvo sumanytas dar 2004 m., kuomet reikšmingiausio Linco muziejaus vadovui Peteriui Assmannui atvykus į Vilnių aptarti pasirengimo 2009 m. Europos kultūros sostinių programoms. Tąkart didžiausi Vilniaus ir Linco muziejai susitarė keistis vertingomis parodomis, o 2009 m. surengti bendrą Europos gamtovaizdžių parodą tiek Vilniuje, tiek Lince.

REKLAMA

Dar 2007 m. Vilnius turėjo išskirtinę galimybę susipažinti su pasaulinio garso dailininko Alfredo Kubino piešinių ir grafikos kolekcija iš Aukštutinės Austrijos žemės muziejų „Alfredas Kubinas – kita realybės pusė“, o 2008 m. pabaigoje Lince pristatyta lietuviškųjų prakaitėlių paroda, kurią 2009 m. balandžio mėnesį Lince pakeis Baltiškojo gintaro kolekcijos iš Palangos gintaro muziejaus paroda.



Noel, Jules Achile, „Audringos jūros pakrantėje“, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus.



J. Marševskis, „Vilnius. Bernardinų sodas“ (1868), Lietuvos dailės muziejus.



Zimmerman, August Albert, „Neapolio įlanka“, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus.



Kiekebusch, Herman, „Norvegijos fiordas“, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų