REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spaudžiamos sunkumų Lietuvos prekybos partnerės Rytuose devalvuoja savo valiutas. Tad šiose rinkose Lietuvos produkcija gerokai pabrangsta.

REKLAMA
REKLAMA

Pastaraisiais mėnesiais daugelio Rytų rinkų valiutos krito euro, o kartu ir lito, atžvilgiu. Pavyzdžiui, vienos didžiausių Lietuvos prekybos partnerės – Rusijos – rublis nuo lapkričio lito atžvilgiu smuko maždaug 17 proc. Vien sekmadienį Rusijos centrinis bankas beveik dviem procentais devalvavo rublį dolerio ir euro krepšelio atžvilgiu.

REKLAMA

Kita prekybos partnerė – Baltarusija – sausio pradžioje, Tarptautiniam valiutos fondui pareikalavus, savo rublį nupigino 20 proc. Ukrainos grivina lito atžvilgiu nuo lapkričio smuko maždaug trečdaliu.

Tokie drastiški valiutų kritimai smogia Lietuvos verslininkams. Mat jų produkcija vietos gyventojų ir įmonių kišenėms tampa gerokai brangesnė. Tad užsienio reikalų ministerija neabejoja, kad šiemet eksportas į Rytus smuks.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrąjį vaizdą, kiek eksportas mažėja, matysime vasarą. Devalvacija visada bloga žinia eksportuotojui, nes brangsta jo produkcija eksporto rinkoje“, – sako Albinas Zananavičius, U žsienio reikalų ministerijos departamento direktorius.

Daugiausia į Rytus Lietuva išveža naudotus automobilius, šaldytuvus, maisto produktus, įrenginius. Tad šių prekių eksportuotojams bus sunkiausia. Pavyzdžiui, pienininkai teigia, kad dėl devalvacijos pinganti vietinė Rusijos produkcija jau verčia mažinti kainas.

„Mūsų produkcija praranda konkurencingumą, dėl to mes priversti mažinti kainas. Kadangi Rusijos rublio kursas krito, mes kainas sumažinome apie 10 proc.“, – teigia Dalius Trumpa, „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad devalvacija duos tik trumpalaikį neigiamą efektą, tačiau baiminamasi, kad rytinių valstybių valdžia ir toliau devalvuos savo valiutas, siekdama pagerinti savo šalies verslo padėtį.

„Neatmesčiau tolesnio Rublio nuvertėjimo pavojaus ir tolesnio lietuviškų prekių konkurencingumo mažėjimo pavojaus. Žinoma, lietuvių gamintojai turi svertų kaip konkurencingumą atstatyti, tačiau tai skausmingi dalykai, nes reikia mažinti kaštus, mažinti darbo užmokestį darbuotojams“, – tvirtina Gitanas Nausėda, SEB banko prezidento patarėjas.

Pernai vien per devynis mėnesius Lietuvos verslininkai Rusijai, Ukrainai ir Baltarusijai pardavė produkcijos už beveik 9 mlrd. litų.

Giedrius Simonavičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų