REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio pradžioje Kauno miesto savivaldybė nusprendė paslėpti daug metų miestelėnų aistras kursčiusius sovietinius simbolius, kuriais buvo dekoruotas Vytauto Didžiojo (buvęs Aleksoto) tiltas. Tuo metu Klaipėdos centre užsilikę sovietiniai ir nacistiniai ženklai niekam nekliūva.

REKLAMA
REKLAMA

Atidžiau pasižvalgę Klaipėdos miesto centre atrasime ir penkiakampių žvaigždžių, ir pjautuvų, ir kitų sovietmetį primenančių simbolių. Tiesa, tai nėra LTSR herbai, kuriems uždengti specialiomis plokštėmis kauniečiai paklos 120 tūkst. litų, tačiau ir nepastebėti sovietmečio reliktų uostamiestyje neįmanoma.

REKLAMA

Penkiakampėmis žvaigždėmis dekoruoti Biržos tilto šviestuvai, sovietinio herbo pagrindu sukurtas geležinkelininkų ir statybininkų herbas, kuriame pavaizduoti sukryžiuoti mentelė ir slankmatis, „puošia“ „Viktorijos“" viešbučio fasadą, pjautuvai ir penkiakampės žvaigždės „šviečia“ ant Klaipėdos universiteto tęstinių studijų instituto pastato (Sportininkų g. 13), šalia memorialo, skirto žuvusiems kovoje prieš fašistinę Vokietiją, Skulptūrų parke - raudona penkiakampė žvaigždė, skirta amžinajai ugniai.

REKLAMA
REKLAMA

Žinia, šią vasarą Seimas Administracinių teisės pažeidimų kodeksą papildė straipsniu, uždraudusiu Lietuvoje nacistinių ar komunistinių simbolių platinimą ir demonstravimą.

„Kitaip demonstruoti“

Įstatymu uždrausta susirinkimuose, masiniuose renginiuose ir kitaip demonstruoti nacistinės Vokietijos, TSRS ir Lietuvos TSR vėliavas bei herbus, nacistinės Vokietijos, TSRS ir Lietuvos TSR himnus, Vokietijos nacionalsocialistų ir TSRS komunistų partijos vadovų atvaizdus, nacistinių ir komunistinių organizacijų simbolius ar uniformas, nacistinę svastiką, nacistinį SS ženklą, tarybinius kūjo ir pjautuvo ženklus, tarybinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudarytas vėliavas ir ženklus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką reiškia įstatyme įvardinta sąvoka „kitaip demonstruoti“ ir ar ją galima taikyti pastatų bei kitų uostamiesčio objektų, ant kurių yra minėti simboliai, savininkams, „Vakarų ekspresas“ pasiteiravo teisininko Žydrūno Pakalniškio.

„Tokia abstrakcija „kitaip demonstruoti“ suteikia galios bausti už bet kokį sovietinių ir nacistinių simbolių demonstravimą viešoje vietoje, tačiau ant pastatų esantys simboliai nėra demonstruojami, jie yra paveldas“, - sakė teisininkas.

Kaune vizualiai matomas sovietmečio palikimas akis rėžia labiau nei uostamiestyje Ž. Pakalniškio manymu, prie šių ženklų negalima prikibti ir todėl, kad tai nėra konkretūs draudžiami simboliai. „Svastikų ornamentas nėra svastika, dekoras su pjautuvu nėra herbas, kuriame vaizduojamas sukryžiuotas kūjis ir pjautuvas, penkiakampė žvaigždė ant Biržos tilto - ne raudona ir t. t.“ - aiškino pokalbininkas.

REKLAMA

„Slėpti ar naikinti šį paveldą teisinio pagrindo nėra, tik moralinis“, - apibendrino situaciją Ž. Pakalniškis.

Niekas nesiskundžia

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato vyresnysis specialistas Adolfas Piktužis sakė, kad niekas niekada nesikreipė į policiją dėl to, kad draudžiami reliktai „darkytų“ miesto veidą. Pareigūnas prisipažino, jog ir pats niekada iki šiol nėra atkreipęs dėmesio į šias detales.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sekretorius Vidmantas Plečkaitis taip pat sakė, jog iki šiol niekas nėra pareiškęs iniciatyvos slėpti sovietmečio ženklus ant pastatų ir artimiausiu metu to daryti savivaldybė neketina.

REKLAMA

„Seimas priėmė įstatymą, tačiau nepaaiškino, kur ir kaip jį taikyti. Dabar painiojami ženklai ir simboliai. Amerikos vėliavoje taip pat yra daug penkiakampių žvaigždžių, tai ką dabar, ją į skutelius draskyti?“ - savo nuomonę pareiškė pokalbininkas.

Išteisino

Tik įsigaliojus sovietinę ir nacistinę simboliką draudžiančiam įstatymui, liepos mėnesį per Jūros šventę buvo suimti du nepilnamečiai klaipėdiečiai, kurie teatralizuotame renginyje pasirodė apsivilkę karių uniformomis: Vokietijos Vermachto kariuomenės eilinio ir sovietų Raudonosios armijos.

Abu vaikinai buvo išteisinti, nes priklauso Karybos istorijos klubui ir uniformas dėvėjo ne propagandos tikslais, o norėdami supažindinti visuomenę su istorija.

Jurga Petronytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų