REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos tautines bendrijas suneramino kai kurie valdančiosios koalicijos reformų planai. Spaudoje pasirodžius informacijai, kad rengiamasi panaikinti Tautinių mažumų ir išeivijos departamentą (TMID), tautinių mažumų atstovai sieks gauti informaciją tiesiogiai iš premjero Andriaus Kubiliaus.

REKLAMA
REKLAMA

Tautinių bendrijų tarybos (TBT) posėdyje nutarta, kad jos pirmininkas Vitalijus Karakorskis, pavaduotojas Mahiras Gamzajevas ir koordinatorius Imantas Melianas turėtų siekti audiencijos pas premjerą ir paprašyti detaliau paaiškinti numatomos reformos esmę.

REKLAMA

„Balsas.lt“ duomenimis, panaikinus TMID ketinama padalyti jo funkcijas. Rūpestis išeivijos reikalais turėtų atitekti Užsienio reikalų ministerijai, o tautinių Lietuvos bendrijų problemas spręstų atitinkamas Kultūros ministerijos  skyrius ar departamentas.

Tautinių bendrijų atstovai ketina susitikti su A. Kubiliumi, išklausyti informaciją ir išdėstyti savo poziciją dabar, kol galutiniai sprendimai dar nėra priimti.

Vertinimai skirtingi

Daugiausia nerimo ir diskusijų kyla todėl, kad apie reformų planus nėra informuotas nei departamento direktorius Antanas Petrauskas, nei TBT nariai. A. Petrauskas valdančiųjų sumanymų nekomentuoja, o TBT nariai išsako skirtingas nuomones, bet visi nori daugiau informacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrijos pirmininkas ir Lietuvos žydų bendruomenės tarybos narys Vitalijus Karakorskis portalui „Balsas.lt“ teigė apskritai nematąs didelių problemų, jei vietoj TMID tautybių reikalais rūpinsis ministerijos padalinys, ir teigia, jog svarbiausia politikos turinys. Anot jo, kaimyninėse šalyse egzistuoja įvairūs modeliai, o konkretiems numatomų reformų vertinimams trūksta informacijos. Pasak V. Karakorskio, opus yra finansavimo klausimas, nes, paskaičiavus programoms skiriamas lėšas, vienam tautinių mažumų atstovui išeina vienas litas per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas dr. Adas Jakubauskas sako, jog atsakingos institucijos statuso sumenkinimas gali neigiamai atsiliepti valstybės požiūriui. „Jau ir dabar etninių mažumų programų finansavimas yra niekingai menkas – vos 300 000 litų per metus. Manau, kad departamento statusą reikia išlaikyti,“ – sakė jis.

TBT koordinatorius I. Melianas pabrėžia, kad reikia keisti požiūrį ir į Lietuvos išeiviją. „Niekas realiai nedirba su iš Lietuvos išvykusiais kitų tautybių žmonėmis, o tai taip pat yra reikšminga mūsų valstybės diaspora užsienyje.  Sumenkinti departamentą iki ministerijos skyriaus taip pat būtų klaida,“ – įsitikinęs koordinatorius.

REKLAMA

TMID panaikinimo priešininkai teigia suprantą norą mažinti valdymo aparatą, tačiau yra įsitikinę, jog tai nėra ta sritis, kur galima daug sutaupyti. „Balsas.lt“ žiniomis, TMID reorganizavimu į Kultūros ministerijos padalinį suinteresuota ir tokią iniciatyvą remia Tautos prisikėlimo partija, kurios atstovas Remigijus Vilkaitis paskirtas vadovauti šiai ministerijai.

Tautinės mažumos sudaro 16 proc. Lietuvos gyventojų ir, jų atstovų įsitikinimu, premjeras turėtų rasti laiko susitikimui prieš pradedant radikalias reformas.

............

REKLAMA

Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas prie Vyriausybės šiuo metu formuoja ir įgyvendina valstybinę tautinių santykių darnumo politiką, laiduojančią gyventojų, priklausančių tautinėms mažumoms, ir Rytų Lietuvos lietuvių teisėtų interesų ir poreikių tenkinimą, tautinio tapatumo saugojimą, taip pat sudarančią sąlygas jiems visapusiškai dalyvauti šalies visuomeniniame, politiniame ir kultūriniame gyvenime, ugdyti jų pilietiškumą, toleranciją, nepakantumą tautinės nesantaikos kurstymui.

Taip pat formuoja ir įgyvendina valstybinę ryšių su užsienyje gyvenančiais lietuviais ir išeiviais iš Lietuvos politiką, siekiant panaudoti šiuos ryšius lietuvių išeivijos, Lietuvos valstybės ir visuomenės interesams.

TMID tinklalapio duomenimis, 2007 metus paremta daugiau nei 130 užsienio lietuvių kultūros projektų, skiriant daugiau nei 700 tūkst. litų. Iš viso per praėjusius metus užsienio lietuvių etnokultūros sklaidai ir išsaugojimui iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės biudžeto skirta per 3 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų