REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Akvariumų žuvyčių mylėtojai šią žuvį labai mėgsta ir mielai augina savo akvariumuose, ypač žavi šios žuvytės neįprastas plaukimo būdas. Tačiau pirmą sykį pamatęs „nugarplaukį“ šamą eilinis mirtingasis pagalvotų, kad šiai žuvelei artėja „paskutinioji“, nes dažniausiai pilvu į viršų plaukioja gaištančios arba jau nugaišusios žuvys.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šis „nugarplaukis“ šamukas (lot. Synodontis nigriventris) tuo ir įdomus, kad įprastas jo plaukimo būdas yra pilvu į viršų, skirtingai nuo visų kitų sveikų žuvų. Paprastai šiai žuvelei vadinti vartojamas lotyniškas pavadinimas, nes vieningo lietuviško atitikmens kol kas nėra. Taigi, trumpas Synodontis nigriventris dosjė:

REKLAMA

Synodontis nigriventris

Šeima Mochokidae

Gyvenamoji vieta Vakarų Afrika

Dydis 10 cm

Charakteris: taiki žuvis, tinka bendram akvariumui

Gyvenimo trukmė 5 ir daugiau metų

Akvariumo dydis nuo 45 l

pH 6.0-7.5

dH 4-15  

Temperatūra 22-26°C

Synodontis nigriventris pirmą kartą aprašytas 1936 m. ir labai išpopuliarėjo, kai buvo pradėtas eksportuoti 1950 m. Pirmas straipsnis apie šią žuvį pasirodė „Aquarist & Pondkeeper“ lapkričio numeryje 1950 m. Autorius Fraser Brunner nurodė, kad ši aukštyn pilvu plaukiojanti žuvis gal ir nauja akvariumininkams, tačiau buvo ne naujiena senovės egiptiečiams, kurie dažnai piešė ir skaptavo šio šamo ornamentus ant sienų.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl jie plaukioja pilvu į viršų? Jeigu atkreipsite dėmesį, Synodontis nigriventris pilvas tamsesnis nei nugara, kai daugelio žuvų - atvirkščiai. Taigi žiūrint iš dugno į vandens paviršių pastebėti šį šamuką sunku, nes šviesesnė nugaros spalva susilieja su šviesa, krentančia iš viršaus. Tuo tarpu žiūrint iš viršaus, tamsus pilvas susilieja su tamsia vandenio ar dugno spalva. Tai unikalus ir efektyvus būdas apsisaugoti nuo grobuonių tiek vandenyje, tiek virš vandens. Mokslininkai tyrinėję šį „aukštyn pilvu fenomeną“, nustatė, kad su plaukimo pūsle ir balanso organais viskas tvarkoje, tik nervų sistema tarp smegenų ir balanso organo speciali.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie šamukai mėgsta prispausti savo pilvus (pilvu į viršų) prie kelmo ar šakų paviršių. Be to, Synodontis nigriventris mėgsta gyventi grupėmis, kad galėtų bendrauti.

Synodontis nigriventris turi tris poras ūsų. Kūno spalva pilka - kreminė su tamsiai rudomis - juodomis dėmėmis. Pelekai dažniausiai bespalviai su tamsiomis dėmėmis. Tai taiki ir rami žuvis.

Natūralioje gamtoje maitinasi įvairiomis lervomis nuo vandens paviršiaus (dėl to ir plaukioja pilvu į viršų). Taip pat minta dumbliais nuo augalų vidinės lapų pusės.

Synodontis nigriventris - tai vienas iš nedaugelio Synodontis rūšies atstovų, kurie neršia akvariumuose. Patelės didesnės ir blankesnės nei patinai, pilvai storesni, ypač prieš nerštą. Mailius išsirita po 2 dienų ir per tą laiką maitinasi iš baltymų maišelio. Dar po keturių dienų pradeda plaukioti ir valgyti. Po dviejų mėnesių mailius jau pradeda plaukioti kaip ir jų tėvai - pilvu į viršų.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų