REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tęsiasi neaiškumai ir keistenybės dėl Lietuvos radijo ir televizijos centro (LRTC) ir bendrovės „Samsung Electronics“ sandorio. Tvirtindami, jog turi Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pritarimą įkeisti televizijos bokštą ir žemę po juo, bendrovės vadovai sakė netiesą. Aiškėja, kad, ko gero, be pagrindo buvo dangstomasi ir Viešųjų pirkimų tarnybos prie Lietuvos Vyriausybės tariamu sutikimu.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau pranešė „Balsas.lt“, bendrovė „Samsung Electronics“ ir LRTC pasirašė sutartį, įtvirtinančią kompanijų partnerystę diegiant Lietuvoje mobilųjį „WiMAX“ ryšį. Tiekėją LRTC pasirinko be konkurso – derybų keliu, nors sandorio pradinė suma siekia 100 mln. litų.

REKLAMA

Pradžioje tiek LRTC direktorius Algirdas Vydmontas, tiek bendrovę valdančios Susisiekimo ministerijos vadovas Algirdas Butkevičius patvirtino, jog renkantis įrangos tiekėją nebuvo rengtas viešas konkursas, nes Viešųjų pirkimų tarnyba esą leidusi LRTC pasirinkti kitokį pirkimo modelį. Pasak pareigūnų, bendrovė „Samsung“ atrinkta derybų keliu analizuojant įvairių kompanijų pasiūlymus. Tiesa, iš pradžių buvo atrinkti du gamintojai – minėta „Samsung“ ir „Motorola“. Kiti gamintojai net nebuvo kviesti.

REKLAMA
REKLAMA

Dangstosi negautais leidimais

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Rimgaudas Stanislovas Vaičiulis portalui „Balsas.lt“ sakė dėl to esąs labai nustebęs, o apie sandorį nieko negirdėjęs. „Mes iš principo nedaliname tokių indulgencijų. Pati perkančioji organizacija renkasi pirkimo būdą ir už tai atsako. Gal jie su kažkuo iš mūsų tarnybos ir konsultavosi, bet aš tikrai to nežinau. Būtinai pasidomėsiu“, - tikino direktorius.

Dar anksčiau paaiškėjo, kad viešai LRTC direktoriaus išsakyti teiginiai apie neva gautą NSGK palaiminimą įkeisti Vilniaus televizijos bokštą, įvertinant jį vos 10 mln. litų, o žemę po juo  – daugiau kaip 5 ha – vos 1 litu. NSGK vadovas Alvydas Sadeckas tai viešai paneigė ir paragino Vyriausybę aiškiau reglamentuoti disponavimą valstybės turtu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas konservatorius Rimantas Dagys portalui „Balsas.lt“ patvirtino, kad komisiją yra pasiekusi informacija apie šio sandorio peripetijas ir ji turėtų būti svarstoma artimiausiu metu.

Keičia paaiškinimus ir išsisukinėja

Susisiekimo ministras socialdemokratas Algirdas Butkevičius, kuris sėkmingai dalyvavo rinkimuose ir pateko į Seimą  jau 1-ame ture, pradžioje neigė, kad įkeičiamas turtas tiek mažai įvertintas, o LRTC direktorius A. Vydmontas sakė, jog tai komercinė paslaptis.

Portalui „Balsas.lt“ įvardijus konkretų įsakymą, kuriuo nustatyti minėti įkainiai, valdininkų aiškinimai ūmai pasikeitė.  Buvo išplatintas pranešimas spaudai, kuriame, portalo žiniomis, vėl yra nemažai klaidinančių arba sunkiai paaiškinamų teiginių. „TV bokšto įkeitimo kainą nustatė turto vertinimo įmonės specialistai. Jų darbo metodikos yra sertifikuotos ir privalomai taikomos. Statiniai bus įkeisti už 17 mln. litų, nes jie vertinami tiktai pagal nustatytą turto pelningumo koeficientą“, - rašoma agentūros BNS išplatintame pranešime.

REKLAMA

Žiniasklaidoje jau buvo paviešinti ir turto vertintojai, kurie esą nustatė tokias vertes. „Tokie mūsų įsipareigojimai. Paslaugų teikimo sutartyje su LRTC dėl turto vertinimo yra pasakyta, kad mes neteikiame tokios informacijos tretiems asmenims“, – aiškina „Matininkų“ Vilniaus skyriaus turto vertinimo grupės vado Alvydas Rukas (Alfa.lt, 2008-10-03). Kartu vertintojai teigia, jog negali komentuoti vertinimo metodikų, nes tokia esanti sutartis su LRTC.

„Statiniai bus įkeisti už 17 mln. litų, nes jie vertinami tiktai pagal nustatytą turto pelningumo koeficientą. Pasak AB Lietuvos radijo ir televizijos centro direktoriaus Algirdo Vydmanto, WiMAX diegimo planą nagrinėjo įmonės valdyba, kuri akcentavo, kad visos procedūros buvo vykdomos skaidriai ir teisingai“, - teigiama minėtame LRTC pranešime. Iš šio paaiškinimo aišku tik tiek, kad kiti statiniai, neskaičiuojant paties bokšto ir žemės, yra įvertinti  maždaug 7 mln. litų. Daugiau nieko nepaaiškėja ir svarbiausia lieka neaišku, kodėl A. Butkevičiui anksčiau portalo įvardytos sumos, kurios dabar rodomos kaip pagrįstos, atrodė kaip „melas ir šmeižtas“.

REKLAMA

„Partnerius įmonės specialistai rinkosi kruopščiai, nes siūlymus pateikė net šešios pasaulinio garso kampanijos: NEC, „Ericsson“, „Ceraton“, „Dragon“ ir kitos. Galutinė sutartis dėl įrangos tiekimo buvo pasirašyta su „Samsung Electronics“, o kreditą užtikrino trys Lietuvos bankai“, - sakoma viešųjų ryšių specialistų parengtame rašte. „Balsas.lt“ žiniomis, šešios bendrovės dalyvavo tik parenkant relinių linijų, sujungsiančių bazines stotis, tiekėją – tai yra ženkliai mažesniam sandoriui, nei pačios įrangos pirkimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Direktorius ragino atverti čakras

Jau anksčiau žiniasklaida publikavo informaciją apie tai, kad LRTC generalinis direktorius A. Vydmontas savo darbuotojams nevengia aiškinti ir religinių tiesų, prašo atverti čakras. „Visi kaip velnias kryžiaus bijo Dievo vardo“, - įsijautęs tęsė A.Vydmontas. Paklaustas, ar savo „šviečiamąją veiklą“ darbo vietoje suvokiąs kaip kovą su nelabuoju, generalinis direktorius tvirtai pareiškė: „Nekovoju, bet dirbu! Ir nebijau to pripažinti!“ LRTC vadovo manymu, jo pavaldinių skundai tėra nepripažįstančiųjų Dievo vertybių, o tarnaujančiųjų „aukso veršiui“, t. y. materialiniams dalykams, bandymai „ieškoti kabliukų“.

Klausiamas, ar šios dieviškosios vertybės pavaldiniams nebrukamos per daug prikišamai, A.Vydmontas teigė, kad motyvacija geriau dirbti gali būti skatinama ne tik didesnių atlyginimų, bet ir kitokiomis formomis. „Gera aplinka, kai aplinkui nėra pykčio, yra stipri papildoma motyvacija darbe. Kai žmogus stipresnis, jis sparčiau kyla karjeros laiptais“, - aiškino A.Vydmontas. Jis pabrėžė, kad jau ne vienas sustiprėjęs pavaldinys yra išėjęs dirbti į kitą įstaigą, ten gauna geresnį atlygį. O gal sėja gerumo ir meilės sėklas, kurias propaguoja Satja Sai Baba?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų