REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau kurį laiką mažėjančios naftos produktų kainos turėtų kristi ir toliau. Nepaisant to, mažinti maisto bei paslaugų įkainių prekybininkai nežada.

REKLAMA
REKLAMA

Jau keletą savaičių pasaulinėje rinkoje krentanti naftos kaina gerokai nutolo nuo anksčiau pasiekto maksimalaus dydžio – 147 JAV dolerių už barelį.

REKLAMA

Ketvirtadienį Azijos biržose nafta kainavo apie 113 JAV dolerių už barelį, o tai lėmė ir benzino bei dyzelino pigimą daugelio šalių rinkose.

Lietuvoje populiariausias 95 markės benzinas, iki šiol kainavęs 4,37 Lt, vakar šalies degalinėse siekė apie 3,8 Lt už litrą. Liepos viduryje dyzelinas, kainavęs apie 4,5 Lt, vakar jau kainavo apie 4,15 Lt už litrą. Tačiau ar dar ilgai taip sparčiai pigs nafta, ekspertai prognozuoti nesiryžta.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuspėti, ar naftos kainos kris ir toliau, sudėtinga, nes rugpjūtis ir rugsėjis – du itin pavojingi mėnesiai, kuomet daug kur siaučia uraganai. Nors atrodo, kad tai visiškai nesusiję dalykai, iš tiesų uraganų ir vėtrų padaryti nuostoliai labai lemia naftos kainą pasaulinėje rinkoje. Dėl uraganų stoja ir genda naftos perdirbimo gamyklos, todėl atsiranda degalų trūkumas“, – tikino bendrovės „Lietuva Statoil“ Pardavimų ir tiekimo departamento direktorius Skirmantas Mačiukas.

Ekspertas patikino, kad rinkoje sklandančios pozityvios nuotaikos leidžia manyti, kad šis naftos pigimas nėra trumpalaikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pinganti nafta automobilinių dujų kainai įtakos neturi. Apie pusmetį kainavusios 1,85 lito už litrą suskystintos dujos jau įkopė į 2,14 lito ribą. Tikėtis jų pigimo, pasak S. Mačiuko, kol kas neverta.

„Kol brango tiek benzinas, tiek dyzelinas, dujų kaina laikėsi stabiliai. Dabar jos pradėjo brangti dėl to, kad dujų kainą gerokai padidino rusai “, – patikino S. Mačiukas.

Dėl pingančios naftos turėtų mažėti ir paslaugų bei maisto produktų kainos. Tačiau ilgą laiką kaip pagrindinę brangymečio priežastį brangstančius degalus nurodinėję gamintojai bei prekybininkai dabar šį argumentą primiršo.

REKLAMA

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Marius Busilas tikino, kad kainos prekybos centruose neturėtų mažėti.

„Žinoma, degalai šiek tiek lemia galutinę produkto pardavimo kainą, tačiau tai nėra didelis procentas, todėl teigti, kad viskas pigs, negaliu. Juk brangsta kiti dalykai – šilumos energija, elektra, didėja darbo užmokestis. Žinoma, šiek tiek kainos bus koreguojamos, tačiau tikrai nežymiai ir ne visų produktų. Kur kas realiau tikėtis, kad jos stabilizuosis ir nebekils“, – paaiškino M. Busilas.

Vis dėlto, pasak jo, prekybininkai jau planuoja netrukus peržiūrėti pačių būtiniausių maisto produktų įkainius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų