REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kylant dujų kainai, dujų įrangą montuojančios įmonės sumažėjusios paklausos nepastebėjo, o artimiausiu metu net prognozuoja įrangos stygių.

REKLAMA
REKLAMA

Vairuotojai aktyviai dedasi dujų įrangą, nors dujų kaina per trumpą laiką išaugo 21 proc. - nuo 1,85 iki 2,14 lito už litrą. Nors pakitus dujų kainoms šiek tiek pradėta abejoti dujų įrangos diegimo nauda, vis dėlto didžioji dauguma klientų linkę investuoti. Bet yra ir gerų žinių – didmenininkai prognozuoja, kad artimiausiu metu dujų kaina turėtų kristi.

REKLAMA

Gali stigti dujų įrangos

„Klientų atoslūgis kiek jaučiamas, tačiau artimiausiu metu gali būti pajustas dujų įrangos stygius. Rugpjūčio mėnesį visa pramonė Italijoje išeina atostogų trims savaitėms, todėl dažnai nespėja gaminti įrangos.Prieš mėnesį ar du pajustas paklausos padidėjimas, tai visi planai turi būti įvykdyti, o įranga užsakyta“, - „Respublikai“ sakė Lietuvos automobilių dujų įrangos montuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Remigijus Jonaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovo teigimu, nors dujos ir brangsta, dujų pranašumas prieš benziną išlieka labai didelis. Susimontuoti ir naudotis 2500-4500 litų kainuojančia dujų įranga yra daug ekonomiškiau, nes ilgainiui atsiperka. UAB „Alreginta“ vidutiniškai dujų įranga per mėnesį sumontuojama 40-45 automobiliuose.

„Dabar benzinas atpigo, o dujos pabrango. Reikia nepamiršti, kiek laiko benzinas brango, o dujos stovėjo vietoje. Pinigų skirtumas naudojant dujų įrangą yra didelis. Važiuojant apsimoka ir susitaupo“, - sakė R.Jonaitis ir pridūrė, kad nuo išleistų 10 tūkst. litų sutaupoma apie 1 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žada žemesnes kainas

„Artimiausiu metu, per savaitę ar dvi, dujų kaina turėtų kristi. Taip atsitiks todėl, kad rinkoje didėja dujų paklausa ir krinta naftos kainos“, - prognozuoja UAB „Mažeikių nafta“ prekybos namų rinkodaros direktorius Sigitas Zakalskis.

Degalinių tinklo „Lietuva Statoil“ pardavimo vadovas Skirmantas Mačiukas nėra linkęs vienareikšmiškai sutikti su tokia nuomone, tačiau pripažįsta, kad dabar nekintanti dujų kaina ilgai išsilaikyti negalės. Viskas esą priklauso nuo naftos didmeninės rinkos, šalių kaimynių eksporto, tačiau didmeninėje prekyboje pradėjus kristi dujų kainoms degalinėse tai būtų matoma jau po keleto dienų.

REKLAMA

„Jei dujų kaina pradėtų kristi kitos savaitės pradžioje, tai jau savaitės pabaigoje pasijustų ir mažmeninėje rinkoje. Tai užtruktų porą ar trejetą dienų. Bet jos pirmiausia turi pradėti kristi didmenoje, nes šiuo metu kainos stabilios“, - „Respublikai“ aiškino S.Mačiukas.

Jei dujų kaina ir nukristų, pašnekovas abejoja, ar ilgam, nes prasidėjus šildymo sezonui dujų poreikis išaugs. Be to, dabar dujų kainų kilimas esąs panašus į situaciją, buvusią Lietuvoje prieš porą metų, kai dujų kaina taip pat sparčiai augo, „Mažeikių naftai“ po didžiulio gaisro nutraukus jų gamybą.

„Dabar kainos skirtumas tarp dujų ir benzino pasikeitė, o anksčiau jis buvo mažesnis. Vairuotojai turėtų vėl pereiti prie dujų, kaip buvo prieš porą metų, nes pastaruoju metu vyko atvirkštinis procesas ir žmonės daug uždirbdami nelabai skaičiavo. Žvelgiant į skirtumą tarp benzino ir dujų, dabar būtų logiška važinėti su dujų įranga. Dabar žmonės galbūt daugiau taupys ir daugiau dėsis dujų įrangą“, - kalbėdamas su „Respublika“ prognozavo S.Mačiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų