REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos europarlamentarai, nors ir priklausantys skirtingoms frakcijoms, pritaria siekiui Europos Parlamente (EP) griežčiau reglamentuoti frakcijų - politinių grupių kūrimąsi.

REKLAMA
REKLAMA

Viena didžiausių EP Socialistų frakcija pateikė pasiūlymą, kuriuo siekiama pakelti kartelę, leidžiančią EP suformuoti frakciją.

REKLAMA

„Po to kai į ES įstojo Rumunija ir Bulgarija, EP buvo sukurta daugiausiai iš bulgarų, rumunų, prancūzų ir italų radikalų sudaryta grupė, kuri neoficialiai buvo vadinama neonacių grupe. Vėliau ta grupė iširo. Taip, kad parlamente jau buvo sėkmingas bandymas sukurti tokią grupę“, - sakė Lietuvos atstovas Socialistų frakcijoje Justas Paleckis, pažymėjęs, jog tokių atveju finansavimą ir galimybę reikštis viešojoje erdvėje gauna antidemokratines idėjas propaguojančios politinės jėgos.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, šiuo pasiūlymu siekiama užkirsti kelią formuoti frakcijas radikalių pažiūrų politikams patekusiems į EP.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, norint sukurti frakciją, ją turi sudaryti bent 20 europarlamentarai, atstovaujantys penktadaliui ES šalių. Naujuoju siūlymu norima šiuos kriterijus sugriežtinti atitinkamai iki 30 europarlamentarų iš ketvirtadalio ES šalių.

Šis pasiūlymas antradienį buvo atmestas, tačiau EP Frakcijų vadovų konferencijoje jis gali būti svarstomas darkart ir vėl gali būti pateiktas balsavimui. EP sudaro 785 europarlamentarai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Besipriešinančios Socialistų frakcijos pasiūlymui Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos atstovas Eugenijus Gentvilas buvo taip pat teigė neįžvelgiąs pateiktame pasiūlyme neigiamų aspektų.

Jis sakė asmeniškai nesutinkantis su frakcijos daugumos nuomone ir palaikantis šią idėją, tačiau, anot E.Gentvilo, šiuo pasiūlymu siekiama ne sutramdyti EP radikalus, o labiau konsoliduoti ir paskatinti ieškoti bendros pozicijos įvairioms politinėms jėgoms atstovaujančius ir į parlamentą iš visos Europos susirinkusius politikus.

„Tai absoliučiai vidinis ir institucinis dalykas. Lietuvos rinkėjų tai niekaip nepalies. Tiesiog siekiama, kad parlamentarai bandytų ieškoti bendrų politinių principų, užuot kūrę daugybę tiksliai jų interesus atitinkančių frakcijų“, - konstatavo E.Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų