REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rabarbarai – ir maistas, ir vaistas

Rabarbarai Europoje pradėti auginti nuo XVIII a. vidurio. Šie augalai kildinami iš Kinijos, kur nuo seno iš rabarbarų šakniastiebių ir šaknų buvo gaminami vaistai. Vėliau buvo atrasta, kad jie tinkami ir maistui.

REKLAMA
REKLAMA

Pas mus ši daržovė vartojama ne taip jau ir dažnai, tačiau močiučių daržuose neretai galime išvysti vešlias rabarbarų lysves.

REKLAMA

Gydomosios rabarbarų savybės

Rabarbarai vaistams pradėti vartoti anksčiau nei maistui. Jie gerina apetitą, gydo viduriavimą ir vidurių užkietėjimą priklausomai nuo suvartoto jų kiekio. Maži kiekiai kietina vidurius, o dideli atvirkščiai – gali sukelti viduriavimą.

Rabarbarų vartojimas maistui

Valgymui tinka rabarbarų lapkočiai, kurie būna 30 – 70 cm ilgio. Juos vartojimui galima pjauti jau 20 – 25 dieną nutirpus sniegui.

REKLAMA
REKLAMA

Rabarbarų lapkočiuose yra gausu vitaminų C ir P, mineralinių medžiagų (kalcio, geležies, magnio, fosforo), organinių rūgščių ir kt. vertingų medžiagų. Rabarbarai savo gerąsias maistines savybes išlaiko iki pat vidurvasario, galima sukaupti jų atsargų lapkočius užšaldžius. Juos blanširuokite, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į indelius.

Iš rabarbarų lapkočių gaminami kisieliai, kompotai, uogienės (ypač tinka kartu su braškėmis), marmeladai ir įvairūs konditerijos gaminiai. Dėl originalaus skonio labai tinkami kepant įvairius pyragus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš vartojimą nuskuskite nuo lapkočių luobelę. Galima valgyti juos šviežius su cukrumi ar medumi.

Kadangi rabarbarai yra rūgštoko skonio, galite juos prieš vartojimą patroškinti. Rabarbarų stiebus supjaustykite smulkiais gabaliukais ir suberkite į puodą. Įpilkite kelis šaukštus vandens ir 1/3 stiklinę cukraus. Atsargiai maišydami virkite 5 min. Taip paruoštus rabarbarus valgykite vienus arba kaip priedą prie kitų patiekalų.



Kada reikėtų juos vartoti atsargiai

Nepamirškite, kad rabarbarų lapuose yra oksalo rūgšties, iš kurios sudarytų netirpių kristalų formuojasi inkstų akmenys. Žmonėms, linkusiems sirgti inkstų akmenlige reikėtų vengti šviežių rabarbarų.

Taip pat nepatariama valgyti daug rabarbarų vaikams, nes juose gausu rūgštynių rūgšties.

www.edieta.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų