REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš 20 metų Lietuva buvo SSSR kiaulidės, o Danija - Europos kiaulidės. Kopenhagos oro uostas pasitikdavo plakatais „Dont bring pork" – „Neįvežkite kiaulienos".

REKLAMA
REKLAMA

Tarybinių kiaulidžių griuvėsiuose danai kuriasi jau gerus 15 metų. 2007-tieji buvo blogiausi „Kiaulės metai" Lietuvos kiaulininkams. Danai dar labiau išplėtė kiaulinininkystės pajėgumus Lietuvoje, o klientai liko tie patys – rusai.

REKLAMA

Pastaruosius kelerius metus nuostolingai dirbę didieji Lietuvos kiaulių augintojai pradeda nutraukti veiklą arba parduoda fermas investuotojams iš Danijos.

„Praėję Kiaulės metai kiaulių augintojams buvo patys blogiausi per visą nepriklausomos Lietuvos istoriją“, - teigė Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos prezidentas Edmundas Adomavičius.

Pakilus pašarų kainoms kiaulienos savikaina per metus padidėjo dvigubai, tačiau skerdienos supirkimo kainos išaugo tik keliais procentais, rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, po kelis tūkstančius kiaulių per metus užaugindavusios bendrovės šiais metais viena po kitos atsisako kiaulininkystės ir pradeda auginti mėsinius paukščius, galvijus ir javus.

Kelias dideles kiaulininkystės bendroves Suvalkijoje ir Šiaurės Lietuvoje jau nupirko investuotojai iš Danijos, sunkiai gaunantys leidimus kurti naujus kiaulių auginimo kompleksus.

Žemės ūkio ministerija jau sudarė komisiją, kuri turėtų ieškoti būdų, kaip palengvinti Lietuvos kiaulių augintojų gyvenimą.

Ministerijos Bendrosios rinkos organizavimo departamento direktorius Rimantas Krasuckis mano, kad šis verslas atsigautų ES pakeitus eksporto rėmimo politiką. Šiuo metu išvežęs 100 kilogramų šaldytos kiaulienos į Rusiją ar kitas šalis eksportuotojas gauna 31 eurą (107 litus) paramos.

Tačiau Lietuva šaldytos mėsos neeksportuoja, o išveža gyvas kiaules. Jų pernai rusai nupirko beveik 150 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų