REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS


Penkių Europos šalių parlamentarų atlyginimų apžvalga.

Puikioji Prancūzija

577 Prancūzijos Nacionalinės Asamblėjos nariai gauna mėnesinį 5180 eurų atlyginimą. Iš šios sumos jau atskaičiuotas socialinio draudimo mokestis ir neatskaičiuotas pajamų mokestis.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat jie gauna 5180 eurų sumą kas mėnesį išlaidoms: būsto, kelionių ir pramogų, o taip pat 8950 eurų sumą – pagalbiniam personalui. Deputatai po šalį keliauja pirmąja klase, taip pat jiems apmokami 40 skrydžių per metus į gimtuosius sodžius. Iš Nacionalinės Asamblėjos siunčiami laiškai ir išeinantys telefono skambučiai deputatams nemokami.

REKLAMA

Deputatai turi teisę gauti būsto paskolas iki 76 000 eurų su ypač mažomis palūkanomis.

Deputatai visą atlyginimą 6 mėnesius gauna net ir po to, kai netenka savo mandatų – jei buvęs deputatas nesusirado darbo, vėliau atlyginimas mažėja, bet dar mokamas 30 mėnesių.  Taip pat deputatus saugo atskira socialinio draudimo sistema. Kiekvieni metai parlamente skaičiuojami kaip dvigubas stažas ir po 15 metų deputatas sukaupia 30 metų stažą.

REKLAMA
REKLAMA

Skaidrioji Švedija

Skaidriausios pasaulyje demokratijos šalyje – Švedijoje – 1995 metais vicepremjerei Monai Sahlin teko atsistatydinti, paaiškėjus, kad ji naudojo ministrinę kreditinę kortelę servetėlėms savo kūdikiui pirkti. Vėliau ji tapo socialdemokratų lydere. Skaidrieji įstatymai numato, kad švedų parlamentaras privalo informuoti visuomenę apie turimą didesnį nei 8700 eurų turtą ir dalyvavimą kompanijų valdyme. Švedų Riksdagas nesuteikia pagalbininkų etatų parlamentarams.

Mėnesinė švedų parlamentaro alga yra 5618 eurų, o parlamento pirmininko ir premjero – apie 15 000 eurų. Parlamentas apmoka kelionių ir biuro išlaidas, tačiau keliauti privaloma pigiausiu tarifu. Švedijos parlamentui priklauso apie 250 užmiesčio namų, kuriuos jie suteikia parlamentarų poilsiui be užmokesčio. Būstą mieste nuomojantys parlamentarai gauna 743 eurų kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžioji Britanija

Vidutinės vieno parlamentaro metinės išlaidos – 168 400 eurų, skirtų antrajam būstui kelionėms, personalui, biuro išlaidoms ir t. t., kompensuojamos iš biudžeto. Šiuo metu kompensavimo sistema peržiūrima, paaiškėjus, kad konservatorius Derek Conway sumokėjo virš 200 000 litų savo kitame mieste studentaujančiam sūnui už parlamentinių tyrimų paslaugas. Šio darbo pėdsakų neaptikta. Parlamentarams per metus skiriama per 450 000 litų personalui samdyti ir šeimos narių įdarbinimui draudimo nėra. Ne Londone gyvenantys parlamentarai turi teisę į 100 000 litų per metus kompensaciją antrajam būstui, 50 000 naujai virtuvei ir 33 000 naujam vonios kambariui bei 2000 litų maistui per mėnesį.

REKLAMA

Netekę mandato arba dalyvaujantys naujuose rinkimuose parlamentarai turi teisę į 50-100 proc. metinio atlyginimo kompensaciją.

Prašmatnioji Italija

Italijoje parlamentarų skaičius didžiausias senojoje Europoje. Kiekvienas parlamentaras atstovauja 60 371 gyventojui (Lietuvoje – 24 000, JAV – 560 000). Italijos senatorių bazinis mėnesinis atlyginimas yra 5235 eurai, taip pat jiems kompensuojamos kasdienės išlaidos iki 4000 eurų per mėnesį. Lėktuvo ir traukinio bilietai parlamentarams nemokami, o už keliones automobiliu jie gali gauti kompensacijas.

REKLAMA

Iš 629 parlamentarų padėjėjų tik 54 įdarbinti pagal taisykles, kitiems mokama vokeliuose nuo 500 iki 1500 eurų. Skirtumas – apie 5000 eurų lieka pagalbininkus sau samdantiems parlamentarams.

Metinis italų parlamentaro atlyginimas yra  149 215 eurų, beveik dvigubai didesnis nei vokiečių ar britų ir trigubai nei portugalų. Politinėms partijoms finansuoti italai per metus skiria 270 milijonų eurų, o vokiečiai – 89 milijonus.

Taupioji Vokietija

Vokiečių parlamentaras per mėnesį gauna 7339 eurus neatskaičius mokesčių, 3782 eurų išlaidoms ir metinį bilietą geležinkelio transportui. Biurų parlamente ir gimtinėje išlaikymui parlamentaras gauna 13 660 eurų (įskaitant atlyginimą padėjėjams).

Vokiečių parlamentarai privalo deklaruoti ne tik 1000 eurų viršijančias gretutines pajamas, turimas akcijas bei dalyvavimą kompanijų valdyme, bet ir jų ketinimus dėl veiklos ateityje, po parlamentinės karjeros pabaigos.

Parengta pagal BBC duomenis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų