REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Niekam ne paslaptis, kad lietuviškas monetas – litus ir centus – turėsime savo piniginėse dar tik porą – trejetą metų; po to jas pakeis didžiojoje Europos dalyje jau seniai „įsigyvenę“ eurai ir euro centai. Tiems, kurie itin skausmingai išgyvena artėjantį atsisveikinimą su lietuviškomis monetomis, norėtume priminti, kad jas pakeis ne šiaip sau eurai, o eurai su  Vyčiu ir kita lietuviška simbolika.

REKLAMA
REKLAMA



Lygiai taip pat nacionalinė specifika atsispindi ir kitų Europos Sąjungai priklausančių valstybių monetose: visoms joms vienodą „kosmopolitinį“ aversą (priekinę monetos pusę) atstoja originalus ir jų  tautinį savitumą atspindintis reversas (kita monetos pusė).

REKLAMA

Kaip artėjančiam euro įvedimui ruošiasi Vilniaus monetų kalykla? Ar neliks jos darbuotojai be darbo? Šios įmonės generalinį direktorių Ovidijų Belvederską kalbina „Balso.lt“ specialusis korespondentas Imantas Melianas.

„Balsas.lt“: Gerbiamas Direktoriau, Vilniuje sklando kalbos, jog būsimų lietuviškų eurų gaminimas yra patikėtas vienai žinomai britų firmai. Kaip ten yra iš tikrųjų? Ar neliks Jūsų vadovaujamos įmonės specialistai be darbo?

REKLAMA
REKLAMA

O. B. : Iš karto turiu Jums pasakyti – visos kalbos apie mūsų kalyklos uždarymą yra tik neišmanėlių pramanas. Priešingai,  kartu su partneriais iš vokiečių įmonės „Sachsische Staatsmuenzwerk“ esame parengę įmonės rekonstrukcijos ir dalinio jos darbuotojų perprofiliavimo planą, po kurio įgyvendinimo turėtume tapti viena didžiausių monetų kalyklų visoje Vidurio Europoje.

„Balsas.lt“: Bet kodėl lietuviškos eurų ir euro centų monetos negali būti kaldinamos čia, Vilniaus monetų kalykloje?

O. B. : Mes ne politikai, mes gamybininkai. Taip buvo suderėta ir surašyta Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutartyje. Bet mūsų kalykla turės pakankamai darbo ir be lietuviškų eurų. Norėčiau atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kad viena pagrindinių verslo taisyklių skelbia, kad bet kurį klientą galima atsivilioti, pasiūlius jam pigesnę prekę ar paslaugą. Taip ir elgiamės ten, kur mūsų nevaržo Europos Sąjungos instrukcijos. Šiais metais mums pavyko perimti iš amerikiečių užsakymus Brazilijos ir Pietų Afrikos Respublikos monetoms nukalti, balandžio 1 dieną tokią pat sutartį ketiname pasirašyti ir su Indonezijos nacionaliniu banku. Tiesą kalbant, mūsų verslo paslaptis paprasta kaip trys kapeikos – tiesiog mūsų darbuotojų darbas kainuoja 5,4 karto mažiau, nei jų kolegų JAV. Štai ir paskaičiuokite. Turbūt supratote, kad bankrotas mūsų kalyklai tikrai negresia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Balsas.lt“: Ar tai reiškia, kad Jūs visai pasišalinsite iš lietuviškos rinkos?

 O. B. : Aišku, kad ne. Mes juk turime dar laiko - beveik trejetą metų iki euro įvedimo. Štai pažiūrėkite, – direktorius atitraukė užuolaidą, slepiančią ant sienos eksponuojamą didžiulę monetų kolekciją. – Atkreipkite dėmesį į šias saulučių, žvaigždučių, kvadratų ir trikampių formos monetas, taip pat į monetas su kiauryme. Jos yra mėgstamos viso pasaulio kolekcininkų (ypač jaunųjų). Nutarėme, jog per laiką, likusį iki euro įvedimo, dar spėsime pagaminti visų šių įmantrių formų lietuviškų monetų. Jų ketiname nukaldinti kur kas daugiau, negu reikėtų apyvartinei paklausai patenkinti. Manome, kad dailiai įpakuoti tokių lietuviškų monetų rinkiniai taps paklausi prekė įvairių šalių numizmatams, o ir Lietuvos iždas gaus iš to gražaus pelno.

REKLAMA

„Balsas.lt“: Ponas Ovidijau, o kas čia per keistas pinigas, kurio pavyzdį matome ant Jūsų darbo stalo?

O. B. :Norėjome išsaugoti paslaptį dar kelias dienas, bet tiek jau to – ką čia bepakeis ta nepilna savaitė (pokalbis vyko kovo 26 dieną – aut.). Rašykite drąsiai – nuo šių metų balandžio 1 dienos į apyvartą bus paleistos naujo tipo monetos, kokių dar neturi ne viena pasaulio valstybė. Turbūt pastebėjote, jog labai dažnai kainos parduotuvėse būna „suapvalintos“ iki 99 centų. Tai sudaro tam tikrų nepatogumų ir prekybininkams, ir pirkėjams. Kol vieni suranda piniginėje reikiamą centų kiekį, kol kiti paberia grąžos...Štai ir sugalvojome išleisti apyvarton 99 centų nominalo monetas, kurios pagal visus kitus parametrus niekuo nesiskirs nuo įprastinių 1 lito monetų (portalui „Balsas.lt“ pavyko gauti naujosios monetos eskizą, kurį publikuojame – I. M.).

„Balsas.lt“: Ar galėtume mes šią monetą nufotografuoti?

O. B. : Ne, kol kas nereikia. Tegul tai bus staigmena Lietuvos žmonėms ir viso pasaulio numizmatams. Užteks to, kad Jūsų tinklalapis psichologiškai paruoš juos šiam siurprizui.

„Balsas.lt“: Ačiū už pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų