REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kompozitoriaus Modesto Musorgskio operą „Borisas Godunovas“ Nacionaliniame operos ir baleto teatre stato tarptautinė komanda – režisierius Mariušas Trelinskis iš Lenkijos ir scenografas dailininkas Borisas Kudlička iš Slovakijos, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Režisierius sako, kad ši istorija labai emocionali, o Borisas Godunovas savo tragiškumu primena V. Šekspyro Makbetą.

REKLAMA

Pasak režisieriaus, B. Godunovo istoriją galima traktuoti įvairiai – kaip rusų caro istoriją, kaip valdymo sistemos, valdovo dramą.

Jo teigimu, nuo B. Godunovo laikų politika vykdoma tais pačiais būdais. Keičiasi kostiumai, dekoracijos, o esmė lieka ta pati.

„Opera „Borisas Godunovas“ – viena geriausių kada nors parašytų operų, o kaip režisierių mane labai domina gilus sodrus libretas, nes jis kalba apie istorinius laikus.

Tema aktuali ir šiandien: apie valdžios mechanizmą, apie politines struktūras ir apie visa, kas slepiasi už durų, ten, kur mes nematome“, – pasakojo režisierius M. Trelinskis.

REKLAMA
REKLAMA

Savo režisūrinę karjerą pradėjęs kaip kino režisierius, M. Trelinskis prisipažįsta, kad operoje jį domina stiprios ir tikroviškos istorijos.

Operos „Borisas Godunovas“ pastatymui jis pasirinko pirmąją redakciją, kuri yra itin vyriška.

Vilniuje skambės originali rusų kompozitoriaus M. Musorgskio orkestruotė.

„Labai sudėtinga scenografija, personažai tarpusavyje konkuruoja, vyksta varžybos, daug judesio, viskas ant kaskadiškumo ribos. Mes ilgai dirbame, jau du mėnesius. Trupė yra tikrai gerai pasirengusi“, – teigė režisierius M. Trelinskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Borisas Godunovas“ – dažniausiai statoma rusų opera pasaulyje.

Prie jos populiarinimo už Rusijos ribų daug prisidėjo Fiodoras Šaliapinas, dainavęs B. Godunovą Milano „La Scaloje“, Niujorke, Paryžiuje.

Šį vaidmenį jis dainavo ir Kauno valstybės teatre, kur opera buvo pirmąkart pastatyta 1930-aisiais, vėliau Lietuvos operoje ji buvo statyta dar triskart.

Caro Boriso vaidmenį yra dainavę Antanas Kučingis, Jonas Stasiūnas, Vaclovas Daunoras.

Naujajame pastatyme bus du B. Godunovai – Vladimiras Prudnikovas ir Edemas Umerovas iš Rusijos.

Margarita Alper

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų