REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Meškafonai“

„Dešinė kojytė  skambina mamytei“ – greičiausiai jau atkreipėte dėmesį į panašiai skambančią reklamą, pastaruoju metu intensyviai besisukančią TV ekranuose. Nesuklydote, šį kartą mūsų taikinyje mobilieji telefonai vaikams, sėkmingai pakrikštyti „meškafonais“. Šiuos „žvėriukus“ drąsiai galime vadinti ką tik pasibaigusių metų naujiena Lietuvoje, tad skubame išnagrinėti jų galimybes, privalumus bei trūkumus.

REKLAMA
REKLAMA

Mo1 Imaginarium

 Daugumai dar negirdėtu vardu, tačiau netrukus pasirodysiantis lentynose įrenginys skirtas skambinti, priimti skambučius bei trumpąsias žinutes. Šis žaislas-telefonas savo forma labiau primena skaičių 8 arba gerokai pernokusią kriaušę nei tradicinį telefoną. Anot gamintojo – „Mo1 Imaginarium“ orientuotas į 6–12 metų amžiaus vartotojų rinką. Aparatas pagamintas iš tvirtos kokybiškos plastmasės, turi 11 klavišų bei 4 eilučių monochrominį ekraną. Telefono baterija ir SIM kortelė paslėpta po dangteliu, prisuktu varžteliu, tad telefonas apsaugotas nuo atsitiktinio atsidarymo ar išardymo. Telefono korpusas gana tvirtas, kritimai iš nedidelio aukščio ar sutrenkimai jam regimos  žalos nepadarys. Tačiau apsaugos nuo vandens jis neturi, tad įsigeidę naujo telefono, vaikai greitai ras būdą jo atsikratyti.

REKLAMA

Telefono priekyje 7 įmontuoti klavišai dideli, patogūs, lengvai paspaudžiami. Du iš jų skirti pokalbiui pradėti ar baigti, kiti du – greitai paskambinti svarbiausiems asmenims, o likę – adresų knygai bei paprastučio meniu valdymui. Telefonas visada veikia laisvų rankų režimu (visuomet įjungtas garsiakalbis), o korpuso viršuje esantis mygtukas leidžia grįžti prie įprastos aplinkos. Priekaištų gali sulaukti SOS mygtukas, kuriuo iškviečiamos pagalbos tarnybos. Jis įtaisytas tokioje vietoje, kad neišvengiamai pasispaudžia traukiant lauk ar dedant telefoną kišenėn. Nuo nelaukto gelbėtojų vizito apsaugo tik tai, kad telefonas reikalauja skambučio patvirtinimo. Kadangi Mo1 turi 4 eilučių ekraną, jame rodoma informacija apie skambučio garsumą, gautus SMS pranešimus, data, laikas, o įeinantį skambutį atvaizduoja judantys žmogeliukai.

REKLAMA
REKLAMA

 Jei naudojimasis įrenginiu sunkumų nesukėlė – meniu veikia stabiliai, greitai reaguoja į paspaudimus, skambina be užlaikymų, garsas geras, pašnekovas girdimas aiškiai, tai kontaktų suvedimas į adresų knygą (šiam tikslui telefonas naudoja SIM kortelės atmintį) sudegino ne vieną nervų ląstelę. Neišsami angliška instrukcija siūlo prisijungti prie specialaus interneto tinklalapio ir jame susidėlioti kontaktus, eiliškumą ar pašalinti nereikalingus. Negana to, kad visas puslapis pateikiamas ispanų kalba, jame dar nėra „ryšio“ su Lietuvos operatoriais. Kitas variantas – siųsti SMS su specialiu telefono kodu, komanda ir reikiamu telefono numeriu, tačiau toks būdas leis tik papildyti esamų kontaktų sąrašą. Vienintelis tinkamas problemos sprendimas – persidėti SIM kortelę į tradicinį telefoną ir jame nukopijuoti norimus kontaktus. Svarbiausios bus pirmosios pozicijos, nes pirmoji skirta skambinti mamai, antroji – tėtei (du spartieji klavišai). Likę paeiliui suguls į adresų knygą. Skambinti galima tik naudojantis suvestais kontaktais. Iš tiesų, adresų knyga atlieka ir apsaugos funkciją, t. y. prisiskambinti ar atsiųsti žinutę gali tik tie abonentai, kurių telefono numeriai suvesti adresinėje. Visus kitus skambučius ar SMS telefonas atmes. Tai gera apsauga nuo svetimų ar nepageidaujamų žmonių skambučių ir trumpųjų žinučių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Privalumai:
Tvirtas korpusas
Gali priimti SMS
Yra užrašų knygutė (SIM kortelė)
Apsauga nuo nepageidaujamų skambučių/SMS
Lengvai valdomas

Trūkumai:
Neapsaugotas nuo drėgmės
Sudėtingas kontaktų administravimas
Nėra lietuviško vartotojo vadovo
Netinkamoje vietoje įrengtas pagalbos mygtukas
Nėra apsaugos nuo vagysčių

Buddy Bear („Meškafonas“)

Keturios kojytės, mirksinčios ausytės ir SOS mygtukas – toks pirmas įspūdis paėmus šį vaikišką „stebuklą“ į rankas. Meškiukas-telefoniukas labiau primena žaislą nei komunikacijos prietaisą. Pagamintas iš kieto plastiko, prijungimo lizdai apsaugoti specialiais kištukais, tad telefonas turėtų būti atsparesnis „aplinkos poveikiui“. Tiesa, lietuviška instrukcija rekomenduoja saugoti įrenginį nuo drėgmės. Vis dėlto, gamintojas kiek persistengė gamindamas korpusą: mat mygtukai išėjo kieti, sunkiai paspaudžiami ir tik pyptelėjimas patvirtina apie sėkmingą paspaudimą. Kitaip nei Mo1, „Meškafonas“ neturi ekrano ir yra valdomas bei programuojamas trumposiomis žinutėmis. Kiekvienai letenėlei galima priskirti po vieną telefono numerį, kuriais bus galima skambinti, bei po vieną SMS. Tai daroma siunčiant specialų telefono saugos kodą, komandą ir reikiamą telefono numerį ar tekstą. Tiesa, telefono saugos kodą (nemaišyti su SIM kortelės kodu) rekomenduojama pasikeisti, tokiu būdu telefonas bus nenaudingas tretiesiems asmenims. Mat nežinant kodo, negalima nei pakeisti užprogramuotų numerių, nei atlikti kitų operacijų. Apie kiekvieną sėkmingą operaciją telefonas informuoja atsiųsdamas trumpąją žinutę. Beje, paspaudus SOS mygtuką, nebus skambinama numeriu 112, o bus siunčiama trumpoji žinutė užprogramuotu telefono numeriu bei įsijungs pasiklausymo aplinka. Ši funkcija leidžia klausytis, kas vyksta aplink telefoną, nesukeliant jokių įtarimų. Tarkim, jeigu norėsite pašniukštinėti, kuo šiuo metu užsiima jūsų atžala, nusiuntę specialią komandą, galėsite tai daryti niekieno netrukdomi.

REKLAMA

Nors galimybė užprogramuoti tik 4 telefonų numerius riboja skambinimo laisvę, tačiau visvien yra naudinga, o štai keturių programuojamų žinučių naudą įžvelgti sunkoka. Ar tikrai norite nuolat gauti žinutes, sakykim, „man viskas gerai“. Juolab kad pradžioje vaiką reikės išmokyti prisiminti, po kokiu mygtuku koks tekstas slepiasi (ekrano juk nėra), be to, ir atsakyti SMS‘u į panašias žinutes negalėsite.

Telefonas turi 16 keičiamų skambučio melodijų, tik jos visos groja labai tyliai. Maksimalus garso nustatymas padėties nekeičia. Verta pažymėti, kad „Meškafonas“ komplektuojamas su laisvų rankų įranga (konkurentas jos neturi) bei dėkliuku. Gamintojas šį aparatą rekomenduoja vaikams nuo 3 metų amžiaus. Tad jei nusprendėte savo atžalai nupirkti tokį žaisliuką, apsiginkluokite kantrybe, atidžiai skaitykite instrukciją, prisiminkite komandų kodus, sekite mirksinčias ausytes ir jokiu būdu nepamirškite telefono saugos kodo.

REKLAMA

Privalumai:
Tvirtas korpusas
Apsauga nuo vagysčių
Lengvas kontaktų administravimas
Aplinkos pasiklausymo funkcija
Turtingas komplektas

Trūkumai:
Nėra ekrano
Nėra apsaugos nuo nepageidaujamų skambučių/SMS
Sunkiai paspaudžiami mygtukai
Nėra adresų knygos

Kaina:
1 Lt (telefonu oficialiai prekiaujama tik „Tele2“ prekybos salonuose, pasiūlymas galioja pasirinkus planą „Laisvė 18“ ir pasirašius 18 mėn. sutartį)

Pasvarstymai

Vaikiškų telefonų atsirado jau seniai, tačiau jų negamina arba beveik negamina didieji telefonų gamintojai. Ir nenuostabu. Tai labai ribota rinka tiek vartotojų amžiaus, tiek naudojimo prasme. Tad populiarumo jie nesulaukia. Pasvarsčius, 3–6 metų vaikai be priežiūros nepraleidžia nei 5 minučių: darželyje visada stebimi auklės, namie – tėvų ar auklės. O 3–4 metukų vaikų vienų į kiemą niekas neišleidžia. Tad telefonas tokiam pypliui, šalia kurio nuolat yra suaugę, reikalingas mažiausiai. Kiek prakutęs mokinukas, gebantis vienas nueiti ir pareiti iš mokyklos, tokią jūsų dovaną įvertins mažų mažiausiai kaip erzinimą. Tokiems jau rūpi daiktai iš suaugusiųjų pasaulio, o tuo labiau jei klasės draugai jau turi tikrus telefonus, Įsivaizduokite. kokios pašaipos gali sulaukti jūsų mažasis šeimos narys, išsitraukęs tokį meškiuką. Vaikai jautriai reaguoja į tokius dalykus. Prisiminkite patys, kaip pirmą kartą mokykloje jautėtės su akinukais ar dantų kabėmis, o čia telefonas! Norėdami išvengti nesusipratimų, būtinai pasitarkite su atžalomis dėl tokio pirkinio būtinumo.

Egidijus Pranevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų