REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naftos ir dujų bendrovė „Lietuva Statoil“ pirmoji Lietuvoje pradėjo prekiauti aplinką tausojančiu benzinu bioetanolis E85, kuris ženkliai sumažina „šiltnamio efektą“ sukeliančių dujų, azoto oksidų ir sieros oksidų išmetimą į aplinką.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkai nekenksmingo bioetanolio E85 nuo lapkričio 6 dienos galima įsigyti „Statoil Žirmūnai“ degalinėje, esančioje Kareivių g. 13 Vilniuje. Vieno litro bioetanolio E85 kaina yra 2,99 Lt – t.y. 0,25 Lt mažiau nei įprastinio 95 benzino kaina.

REKLAMA

Biokurą sudarantiems biologinės kilmės komponentams nėra taikomas akcizo mokestis ir tai lemia patrauklesnę šio kuro kainą. Bioetanolis yra gaminamas Lietuvoje. Jį tiekia bendrovė „Biofuture“, kuri yra „Lietuva Statoil“ partnerė jau du metus.

Biokurą E85 sudaro 85 proc. etanolio, gaunamo iš žemės ūkio produkcijos, likusius 15 proc. – bešvinis 95-oktanų benzinas. Bioetanolis yra itin ekologiškas variklių kuras, nes jį naudojant išskiriama 80 proc. mažiau anglies dvideginio, t.y. „šiltnamio efektą“ sukeliančių dujų, negu naudojant įprastinį naftos pagrindu gaminamą kurą.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, bioetanoliui gaminti naudojamos grūdinės kultūros sugeria anglies dvideginį iš oro ir taip yra sumažinama šių dujų koncentracija atmosferoje.

Skirmantas Mačiukas „Statoil“ pardavimų ir tiekimo departamento direktorius pabrėžia, kad bioetanolis E85 gali būti naudojamas automobiliuose, kuriuose įrengti specialiai tokiam kurui pritaikyti varikliai.

„Įprastiniai transporto priemonių varikliai gali naudoti kurą, kurio sudėtyje yra iki 5 proc. etanolio. Etanolio koncentracija E85 siekia 85 proc., todėl šį kurą gali naudoti tik specialūs automobiliai – teigia S. Mačiukas. – Šį kurą galima naudoti vadinamuosiuose lanksčios kuro sistemos automobiliuose, tai yra tokiuose, kurių varikliai yra specialiai pritaikyti ekologiškam kurui, tačiau jie taip pat gali būti varomi ir paprastu benzinu“.

„Statoil Žirmūnai“ šiuo metu yra vienintelė degalinė Lietuvoje, kurioje galima įsigyti biokuro E85. Baltijos valstybėse tokių degalinių iš viso yra keturios – dvi Estijoje ir viena Latvijoje. Anot S. Mačiuko, jei bus poreikis, kompanija „Lietuva Statoil“ didins degalinių ir kolonėlių skaičių, kuriose pirkėjai galės įsigyti naujųjų biodegalų E85.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų