REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkijos atstovai tikisi, kad pavyks atnaujinti draugiškus santykius su Rusija, o iš JAV norėtų bendradarbiavimo Sirijos klausimu, bet be kurdų.

Turkijos atstovai tikisi, kad pavyks atnaujinti draugiškus santykius su Rusija, o iš JAV norėtų bendradarbiavimo Sirijos klausimu, bet be kurdų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turkija tikisi, kad netrukus pataisys santykius su Rusija

Vienas aukšto rango Turkijos pareigūnas išreiškė viltį, kad Turkijos ir Rusijos santykiai netrukus pasitaisys ir pridūrė, kad nė viena iš šių šalių negali sau leisti „paaukoti“ jas siejančių ryšių.

REKLAMA

Rusijos ir Turkijos santykiai pablogėjo praėjusį lapkritį, kai Turkijos naikintuvas numušė jos oro erdvę prie Sirijos sienos pažeidusį Rusijos karinį lėktuvą. Atsakydama Rusija nutraukė turistines keliones į Turkiją uždraudė į šalį importuoti didžiąją dalį turkiškų žemės ūkio produktų.

Turkijos premjero pavaduotojas Numanas Kurtulmusas (Numanas Kurtulmušas) pirmadienį po vyriausybės posėdžio sakė manąs, „kad nėra tokios problemos, kurios negalima būtų įveikti“. Jis išreiškė viltį, kad „šalys turės galimybę šią problemą išspręsti dialogu“.

REKLAMA
REKLAMA

N.Kurtulmusas pakartojo, jog Turkija norėtų, kad šis incidentas nebūtų įvykęs, bet taip ir neatsiprašė, nors Maskva to reikalauja.

Turkija siūlo JAV surengti bendrą operaciją Sirijoje, bet be kurdų

Turkija siūlo „suvienyti jėgas“ su Vašingtonu per specialiąją operaciją Sirijoje – su sąlyga, kad joje nedalyvaus Sirijos kurdų sukarintos pajėgos, kurias Ankara yra įtraukusi į juoduosius sąrašus, bet Jungtinės Valstijos laiko savo sąjungininkėmis, nurodė užsienio reikalų ministras.

Vašingtono palaikymas kurdų pajėgoms Sirijoje, kovojančioms su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), supykdė Ankarą, ypač kai naujienų agentūra AFP praeitą savaitę paskelbė nuotraukų, kurioje matomi JAV specialiųjų pajėgų kariai, dėvintys Turkijai įtūžį keliančių Kurdų liaudies apsaugos (YPG) dalinių antsiuvus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu suvienytume jėgas, jie (amerikiečiai) pasiųstų savo specialiąsias pajėgas, o mes – savo specialiąsias pajėgas“, – užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu sakė mažai žurnalistų grupei Viduržemio pajūrio kurorte Antalijoje.

Tokie koalicija galėtų „lengvai“ įsiveržti į IS faktinę sostinę ar Raką, sudarydama antrąjį frontą, aiškino jis.

Kol kas nežinoma, kaip šį pasiūlymą vertina Jungtinės Valstijos, kurių kovos su džihadistais Sirijoje strategijoje kovų užgrūdinti kurdų kovotojai iki šiol atliko labai svarbų vaidmenį.

REKLAMA

Vašingtonas palaiko kurdų ir arabų kovotojų aljansą – Sirijos demokratines pajėgas (SDF), laikydamas jas veiksmingiausia su IS kovojančia jėga.

Tačiau SDF pirmuoju smuiku tebegriežia Kurdų liaudies apsaugos daliniai, kuriuos Turkija laiko Kurdistano darbininkų partijos PKK padaliniu Sirijoje. Ankara jau tris dešimtmečius kovoja su PKK sukilėliais, siekiančiai kurdiškojo regiono Turkijos pietryčiuose autonomijos arba nepriklausomybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų