REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Čado diktatorius Hissene'as Habre pirmadienį specialiame teisme Senegale buvo pripažintas kaltu dėl nusikaltimų žmoniškumui ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Buvęs Čado diktatorius Hissene'as Habre pirmadienį specialiame teisme Senegale buvo pripažintas kaltu dėl nusikaltimų žmoniškumui ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Hissene'ai Habre, šis teismas pripažįsta jus kaltu dėl nusikaltimų žmoniškumui, išžaginimo, prievartinės vergijos ir pagrobimo“, – paskelbė teismo pirmininkas iš Burkina Faso Gberdao Gustave'as Kamas. Buvęs diktatorius taip pat buvo pripažintas kaltu dėl moters išžaginimo.

REKLAMA

Kaip nurodė G.G.Kamas, remiantis Khadijos Hassan Zidane liudijimu buvo nustatyti „seksualiniai santykiai be sutikimo trimis atvejais ir vienas oralinis lytinis aktas be sutikimo“, dėl kurių kaltas H.Habre. 73 metų H.Habre, kuris Čado prezidentas buvo nuo 1982-ųjų iki 1990-ųjų, atsisakė atsisakė kalbėti teisme ir pripažinti jo kompetenciją.

H.Habre teismas prasidėjo pernai liepą, Dakare įsikūrusiuose Nepaprastuosiuose Afrikos rūmuose (CAE). Šį specialų tribunolą pagal susitarimą su Senegalu įsteigė Afrikos Sąjunga (AS) ir tai yra pirmas kartas, kai valstybė dėl teisių pažeidimų teisė buvusį kitos valstybės lyderį. „Human Rights Watch“ teisininkas Reedas Brody, kuris pastaruosius 15 metų dirbo su aukomis, kad patrauktų H.Habre baudžiamojon atsakomybėn, sakė, kad ši istorinė byla galėtų paskatinti ir kitus imtis panašių veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA

„Hissene'o Habre teismas rodo, kad aukoms įmanoma, su tvirtumu ir atkaklumu, patraukti savo diktatorių į teismą, – sekmadienį AFP sakė R.Brody. – Mes tikimės, kad kitus nukentėjusiuosius, kitus aktyvistus įkvėps tai, ką galėjo padaryti Habre aukos.“

H.Habre, kuris dažnai rengdavosi kariškais drabužiais ir kuris turi „dykumos kovotojo“ pravardę, pabėgo į Senegalą, kai jį 1990 metais nušalino dabartinis Čado prezidentas Idrissas Deby.

Kalėjimo baisumai

Tyrėjai nustatė, kad H.Habre valdymo metais, kuriuos lydėjo įnirtingos represijos oponentų ir konkuruojančių etninių grupių atžvilgiu, buvo nužudyta mažiausiai 40 tūkst. žmonių. Liudininkai pasakojo apie baisumus Čado kalėjimuose, kur baimę kėlusi H.Habre slaptoji policija – Dokumentacijos ir saugumo direkcija (DDS) – taikė žiaurias ir dažnai mirtinas bausmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukos būdavo kankinamos elektros šoku ir skandinamos, kai kam į akis būdavo purškiamos dujos ar genitalijos ėsdinamos prieskoniais, išgirdo teismas. H.Habre advokatai stengėsi priversti suabejoti kaltintojų argumentu, kad jų klientas viską žinojo ir turėjo absoliučią galią DDS. Pasak advokatų, jis galėjo nežinoti apie piktnaudžiavimus kalėjimuose.

Buvęs kalinys Mahamatas Moussa sakė, kad nuosprendis „kaltas“ reikštų tam tikrą paguodą daugeliui šeimų, kurios 25 metus po H.Habre nušalinimo neturi atsakymų. „Verdiktas, proporcingas Habre įvykdytiems nusikaltimams, leis daugeliui šeimų deramai gedėti ir bus tam tikra paguoda dėl kančių, kurias patyrėme mes, buvę kaliniai“, – sakė M.Moussa vienos aukų asociacijos būstinėje Čado sostinėje Ndžamenoje. „Tikiuosi, kad jis likusią savo gyvenimo dalį praleis kalėjime“, – pridūrė M.Moussa.

REKLAMA

Daugiau kaip 20 metų buvęs diktatorius laisvai gyveno viename Dakaro pasiturinčiųjų priemiestyje su žmona ir vaikais, karinę uniformą išmainęs į baltus besiplaikstančius drabužius.

AS dar 2006 metų liepą paprašė Senegalo teisti H.Habre, bet šalis daug metų, valdant dabar jau buvusiam prezidentui Abdoulaye Wade, vilkino procesą, nors ir buvo sudarytas susitarimas įkurti specialų teismą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų