REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Lietuvos geležinkelių“ direktoriaus pavaduotojui Stasiui Gudvaliui yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, penktadienį BNS patvirtino Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

„Lietuvos geležinkelių“ direktoriaus pavaduotojui Stasiui Gudvaliui yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, penktadienį BNS patvirtino Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Premjeras ir susisiekimo ministras sako apie prieš kelerius metus pareikštus įtarimus iki šiol nežinoję.

REKLAMA

Įtarimai darbuotis netrukdo

STT atstovas Ruslanas Golubovas penktadienį BNS sakė, kad S.Gudvaliui įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba pareikšti 2013 metų lapkritį, vykdant ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neskaidrių didelės vertės geležinkelių remonto ir statybos konkursų.

Nepaisant įtarimų, S.Gudvalis „Lietuvos geležinkeliuose“ iki šiol eina direktoriaus pavaduotojo - Krovinių vežimo direkcijos direktoriaus pareigas.

Įtarimai šiame tyrime taip pat pareikšti tuometiniam antrinės „Lietuvos geležinkelių“ įmonės „Gelsauga“ vadovui Viliui Žilioniui. Jis kaip neatitinkantis nepriekaištingos reputacijos reikalavimų iš pareigų „Lietuvos geležinkelių“ vadovybės sprendimu atleistas 2014 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius tikina manęs, jog STT tyrimas jau yra pasibaigęs, o apie įtarimus S.Gudvaliui teigia nieko nežinojęs.

„Man nėra žinoma (apie įtarimus). O kada jie buvo pareikšti... Kažkada anksčiau buvo kratos, žinau, ir tas viskas kažkaip tilo nutilo, ir aš neseku. Aš galvojau, kad čia viskas pasibaigę, aš girdėjau apie tas kratas, apie rastą kažkokią pinigų sumą, kažkas yra išlikę mano atminty. Bet tas buvo seniai“, - BNS penktadienį sakė ministras.

R.Sinkevičiaus teigimu, kol žmogus nėra nuteistas, derėtų laikytis nekaltumo prezumpcijos.

„Reputacija yra reputacija, vis tiek reikia laikytis nekaltumo prezumpcijos, ir tol, kol žmogus nenuteistas, aš problemų nematau, bet šiaip tai yra nemaloni situacija“, - teigė ministras, paklaustas, kodėl vienas įtariamasis atleistas, o kitas toliau darbuojasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras nebuvo informuotas

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius BNS penktadienį sakė taip pat nieko nežinojęs apie STT pareikštus įtarimus, nors „Lietuvos geležinkeliai“ pagal įstatymus yra pripažint strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčia įmone.

„Manęs neinformavo, gal ministrą informavo“, - BNS Kaune sakė premjeras.

„Jeigu jis yra įtariamasis žmogus, tai jis neturėtų eiti aukštų pareigų ir jis turėtų būti nušalintas“, - sakė A.Butkevičius, paklaustas, ar įtarimų sulaukęs asmuo gali toliau eiti vadovaujančias pareigas „Lietuvos geležinkeliuose“.

REKLAMA

Premjero patarėjas susisiekimo klausimais Darius Jarmantavičius BNS penktadienį pripažino, kad yra S.Gudvalio žentas. A.Butkevičius teigia, kad apie šį faktą yra girdėjęs, bet detalios informacijos neturįs: „Kažkur girdėjau, bet kas jo yra uošvis neakcentavo“.

Tuo metu D.Jarmantavičius BNS penktadienį teigė, premjerą apie savo asmeninį ryšį su S.Gudvaliu informavęs, premjeras, anot jo, tame nieko blogo neįžvelgęs.

Patarėjas teigė nežinojęs apie teisėsaugos įtarimus S.Gudvaliui.

„Ar įtariamasis, ar liudininkas - nieko nežinau. Mes žinome, kad toks tyrimas vyksta, kiek suprantam, nėra baigtas, tiek žinom. (...) Aš informuotas, kad vyksta tyrimas, žinome, kad tyrimas nesibaigęs, o gal ir baigėsi, gal baigėsi vakar, nežinau“, - sakė D.Jarmantavičius.

REKLAMA

„Teisėsauga mūsų neinformuoja, gal buvo kažkas daugiau, ką žino „Lietuvos geležinkelių“ vadovybė, ko mes nežinome, gal ir nereikia žinoti, aš vadovaujuosi principu, kad nereikia žinoti, kad paskui nebūtų kažkokių įtarimų, ar dar kažko“, - svarstė premjero patarėjas.

Jis teigė, jog šiuo atveju teisėsauga turi spręsti, ar įtarimų sulaukęs asmuo toliau gali eiti pareigas, ar turi būti nuo jų nušalintas.

Paklaustas, kokiais asmeniniais ryšiais susijęs su S.Gudvaliu, premjero patarėjas susisiekimo klausimais iš pradžių nebuvo linkęs atvirauti: „Asmeniniai santykiai lieka asmeniniais santykiais, darbine prasme tai neturi nieko bendro“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kelis kartus perklaustas, D.Jarmantavičius pripažino, jog S.Gudvalis yra jo žmonos tėvas.

D.Jarmantavičius dalyvavo ir penktadienį vykusiame premjero ir susisiekimo ministro susitikime, kuriame buvo aptariami „Lietuvos geležinkelių“ pertvarkos galimi scenarijai.

Paklaustas, ar nemato poreikio deklaruoti šį ryšį, nes premjero komandoje kuruoja susisiekimo klausimus, D.Jarmantavičius tikino, jog uošvis - ne giminė, tada ir reikmės deklaruoti šį ryšį nėra.

S.Gudvalis: yra trys variantai

„Lietuvoje geležinkelių“ direktoriaus pavaduotojas S.Gudvalis BNS neatsakė, ar apie jam pareikštus įtarimus buvo informuotas susisiekimo ministras R.Sinkevičius.

REKLAMA

S.Gudvalis tikino, jog apie jo nušalinimą nebuvo svarstoma dėl to, kad jis nėra nuteistas.

„Įtarimas - tai nėra įrodyta, kad aš turiu kažkokią veiką ar ne. Yra trys variantai: jei bus teismas ir man bus kažkoks teistumas - tai vadinas bus atitinkami sprendimai dėl mano pareigų. Kitas variantas - bus teismas, man įtarimai bus išvis nuimti. Trečias variantas - yra tokių atvejų, kad išvis byla būna nutraukta“, - BNS penktadienį sakė konferencijoje Baltarusijoje viešintis S.Gudvalis.

Tyrimo pradžioje 2013 metų rudenį STT informavo per vieną dieną atlikę daugiau nei 30 kratų ir tyrimui reikšmingų dokumentų poėmių „Lietuvos geležinkeliuose“,„Gelsaugoje“ bei su fiktyviais viešaisiais pirkimais susijusiose įmonėse Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje.

REKLAMA

Įtariant piktnaudžiavimu arba padėjimu piktnaudžiauti tąkart pranešta apie sulaikytus septynis asmenis.

„Lietuvos geležinkeliai“ tuomet pranešė atliekantys vidinį patikrinimą ir nurodė, jog „pasitvirtinus ikiteisminio tyrimo metu pareikštiems įtarimams, imsis griežčiausių sankcijų prieš įtariamus darbuotojus“.

„Lietuvos geležinkelių“ vadovas Stasys Dailydka šiuo metu atostogauja, įmonės atstovė žadėjo BNS atsakymus pateikti kitą savaitę.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų